StoryEditorOCM
AutomobilizamOVOG VIKENDA NA STAZI KOMOLAC - BRGAT ODRŽAVA SE ZADNJA UTRKA SEZONE PRVENSTVA HRVATSKE U AUTOMOBILIZMU NA BRDSKIM STAZAMA

ZADNJA PARA GAĆE 'Bit će zanimljivo ove godine, daleko zanimljivije nego prošle!'

6. listopada 2018. - 12:09
Zadnja je utrka sezone prvenstva Hrvatske na brdskim stazama, a uoči nje se dosta toga ne zna. Pitanje je tko će ponijeti naslov državnog prvaka u kategorija I, zatim u grupi E1 i grupi N, te naslov klupskog prvaka. Sve to se odlučuje ovog vikenda na stazi Komolac – Brgat, Nagradi Dubrovnika – Memorijalu 'Željko Đuratović'.

U kategoriji I vodi Bojan Juranić iz Opatije sa 42 boda, drugi Domagoj Pereković iz Zanatlije i treći Denis Nišević, član Župe dubrovačke. Prvi pratitelji vodećeg imaju po 34 boda. Pobjednik na utrci dobiva 10 bodova, dakle, ukoliko Juranić kiksa, Pereković i Nišević imaju priliku.

Juranić juri u Dubrovniku dva naslova državnog prvaka. Vodi i u grupi E1 sa 153 boda ispred Niševića, koji ima 147,5 bodova, dok je treći Dean Kopajtić iz Rijeke sa 141,5 bod. U grupi N je situacija uoči zadnjeg brda slijedeća: vodi Maro Franić (Dubrovnik Racing) sa 136 bodova, drugi je Ivan Sentić (Ragusa Racing) sa 130 bodova, a treći Romano Radić (Dubrovnik Racing) sa 122,5 boda. Dakle, naslov ostaje u Dubrovniku, samo kod koga?

Klubovi? Za mnoge je sve jasno, ali matematički još nije. Dubrovnik racing ima 481 bod, 66 bodova više od druge Župe dubrovačke, a na jednoj utrci se može osvojiti najviše 77 bodova. Zanatlija je odavno bez izgleda osvojiti naslov klupskog prvaka Hrvatske. Ima 305,5 bodova. Može je stići Ragusa racing, koja je s 251,5 bodova na četvrtom mjestu ukupnog poretka. Ove sezone 30 klubova je osvajalo bodove, a tri kluba iz naše županije su među četiri najbolja. Peta Opatija ima 26,5 bodova manje od Ragusa racinga…

– Nama je dovoljno jedno drugo ili treće mjesto na zadnjoj utrci za uspjeh, te ne sumnjam kako ćemo na kraju slaviti novi naslov klupskog prvaka Hrvatske na brdu – istaknuo je Dubravko Čikor, predsjednik Auto kluba Dubrovnik racing, koji je zadnje tri godine prvak – 2015., 2016. i 2017. godine.

– Posložili smo se dobro. Jest, nastupamo s najviše vozača, ali samo tri vozača donose bodove klubu na utrci, tri najbolja – dodao je Čikor.

Dva naslova prvaka su već dobila vlasnika. Oba su članovi Dubrovnik racinga. Ante Alduk je državni prvak u grupi A, a Laszlo Szasz u kategoriji II. Alduk je osvojio 138,5 bodova. Drugi je Ivan Batalić iz Solina s 88,5 bodova, a treći Đuro Žmirak iz Ragusa racinga s 86,5 bodova. U kategoriji II Szasz ima maksimalni mogući broj bodova.

– Za razliku od prošle godine staza je duža nekih 250 metara, dakle, sad je duga oko 3600 metara. Ima dvije šikane, usporenja. Zahtjevna je, pogotovo gornji dio staze. Bit će zanimljivo ove godine, daleko zanimljivije nego prošle kad se nije znao uoči zadnje utrke sezone samo jedan prvak, a sad se odlučuje o četiri naslova. Treninzi su u subotu, prvi oko podne. U nedjelju je prva od dvije vožnja točno u podne. Pola sata prije je svečano otvaranje utrke. Prijavljeno je više od sedamdeset vozača, a koliko će ih nastupiti, znat ćemo nakon tehničkog prijema, koji je u subotu od 8 do 10.30 sati. Vremenska prognoza nije dobra, najavljena je kiša, ali se nadamo da će, kao što je bilo u petak, padat kratko, te kako će ljubitelji automobilizma moći bez kišobrana pratiti utrku odluke. Ponavljam, od ukupno šest naslova državnog prvaka na stazi Brgat - Komolac odlučuje se o četiri – rekao je Čikor.
Uspomena na Đuku
Željko Đuratović nije bio vozač, ali je kao član najužeg vodstva dubrovačkog automobilističkog kluba uvelike doprinio silnim uspjesima Dubrovnik racinga. Đuka, kako su ga od milja zvali, obnašao je dugi niz godina dužnost tajnika kluba, jedno vrijeme i predsjednika. Godinama je upravo on slagao kockice organizacije svih auto događaja na dubrovačkom području, ali i šire.

Otišao je iznenada. Prije 10 godina. Posljednjih dana kolovoza 2008. godine zauvijek je zaklopio oči u 46. godini života. Njegovi prijatelji, automobilistički zanesenjaci, svake godine, tako i ove, organizacijom brdske utrke u Dubrovnik čuvaju uspomenu na njega, vrijednog sportskog djelatnika.
Zatvara se cesta
Zbog održavanja utrke, kao i svaki put, bit će za sav promet zatvorena cesta Komolac – Brgat, i to u subotu, 6. listopada, u vremenu od 11 do 18 sati, te u nedjelju, 7. listopada, u vremenu od 11.30 sati do 18 sati.

- Mještani naselja Knežica i Šumet moći će prometovati u pauzama između vožnji, kao u subotu, tako i u nedjelju. Molimo gledatelje da poštuju upute redara i službenih osoba - naglasili su organizatori brdske utrke, posljednje Prvenstva Hrvatske u sezoni 2018. godina. 

18. travanj 2024 18:51