StoryEditorOCM
AutomobilizamZADNJI KRUG ODLUČUJE |

SVEGA JE BILO NA AUTODROMU U ČEŠKOJ Maro Franić unatoč sudaru obranio naslov prvaka Hrvatske, ali ne još i Dubrovnik Racing, bronca Ragusi Racing

Piše Tonči Vlašić
4. rujna 2021. - 15:39

Sudario se Maro Franić sa Slovencem Sandijem Jeramom u prvom krugu predzadnje kružne utrke sezone, obojica su izletjela sa staze, ostali su 'parkirani' u pijesku, čekali šleper, a kad je bilo tako ostao je bez plasmana i bodova. Međutim, kad je Dean Grbac, direktor 'kruga', sastavio tablice, zaključio zapisnik, 46-godišnji Dubrovčanin mogao je otvoriti šampanjac, početi slaviti novi naslov prvaka Hrvatske, te se pohvaliti kako je obranio krunu najboljeg u grupi 3.

Zadnja utrka u nedjelju na Auto(moto)dromu Brno u Češkoj ne odlučuje o prvaku grupe 3, ali odlučuje o klupskom prvaku Hrvatske, te sad Maro Franić čini sve kako bi uspio osposobiti svoj automobil i nastupiti, naravno, ostvariti uspjeh na zadnjem krugu sezone kako bi se kući vratio i s naslovom klupskog prvaka Hrvatske.

- Napao sam odmah Nežića, prolazio ga u tom trenutku, a Jeram se zabio u mene i izbacio me iz utrke. Ne pitaj me kako se osjećam. Hoću li uspjeti osposobiti automobil za nedjeljnu utrku? Šteta je velika, puklo je dosta toga. Odmah smo ga počeli rastavljati, još dok su drugi vozili trku. Tražimo dijelove. Učinit ćemo, naravno, sve da sutra mogu voziti utrku – rekao je Maro Franić, koji je tako ostao na sedam pobjeda u devet nastupa ove sezone. Dobio je obje utrke na Hungaroringu gdje je otvorena sezona, zatim sve četiri na Grobniku u dva radna vikenda, te drugu od dvije na Slovakia Ringu. Nije dohvatio postolje na prvoj utrci na Slovakia Ringu, a sad je ostao praznih ruku u prvoj od dvije kružne utrke u Češkoj.

image
Nikša Stahor i Maro Franić na stazi Slovakia Ring 2020. godine
Tonči Vlašić
image
Maro Franić, novi stari prvak Hrvatske
Tonči Vlašić

Srećom, Valter Nežić, koji je drugi, ne može ga ugroziti, ali njegov prvi nastup ove sezone, koji je zaključen bez bodova, imao je utjecaja na plasman Dubrovnik Racinga u Brnu jer je dosta problema imao i Milan Tatalović, a ciljem nije prošao ni Luka Fabijančić. Srećom za prvaka, Zoran Kotromanović je bio najbolji u grupi 4 i klasi te je uzeo maksimalnih 30 bodova, Nikola Radnjić jest slavio u klasi, ali mu je peto mjesto u grupi donijelo samo dodatna 4 od 10 mogućih bodova, i kad je Grbac sve zbrojio, smanjila se prednost Dubrovnik Racinga u odnosu na prvog pratitelja i jedinog konkurenta, Saint Christopher Racing Team, koji je odnio pobjedu ove subote u Brnu osvojivši 83 bodova, 13 više od Dubrovnik Racinga, koji tako uoči zadnje trke sezone ima 18 bodova prednosti.

- Klupski naslov je na prvom mjestu. Učinit ćemo sve da ga obranimo - istaknuo je Maro Franić. 

Dok Dubrovnik Racing i Saint Christopher Racing Team vode bitku za naslov prvaka, Ragusa Racing je drugim mjestom u Brnu na devetoj kružnoj utrci sezone osigurala treće mjesto. Zanimljivo, nije je bilo na Hungaroringu nakon čega je krenula u boj za broncu. Činilo se kako je njezin zaostatak velik, ali je na Slovakia Ringu iznenadila baš sve, i vodeći dvojac, odnijela tad pobjede, prve u povijesti kluba. Sad je bila druga, skupila je 11 bodova manje od Saint Christopher Racing Teama, a dva više od Dubrovnik Racinga, te ima neuhvatljivih 102 boda više od četvrtoplasiranog Buzet Autosporta. Zato slave u Brnu Nikša Blažević i Dado Velašević, dvojac koji je odnio pobjede u klasama na devetom krugu, potom Luka Blažević, Nikola Vatović i Ivan Sentić, koji su bili drugi, te Pero Bede, koji je bio treći u klasi.

image
Ivan Sentić (Ragusa Racing)
Tonči Vlašić
image
Dragan Velašević (Ragusa Racing)
Tonči Vlašić

Inače, Ivan Petrušić iz Župe dubrovačke odnio je pobjedu u grupi 1 u Brnu, slavio ispred vodećeg u ukupnom poretku grupe, Sandra Babića, koji je pak bio ispred Nina Jeličića, klupskog kolege i najvećeg / jedinog konkurenta za naslov prvaka u grupi 1, te je vozač iz Komarne, koji nastupa u dresu Saint Christopher Racing Teama, i dalje vodeći. 

image
Ivan Petrušić (Župa dubrovačka)
Tonči Vlašić

U grupi 2 pobijedio je na predzadnjom utrci sezone Lovro Badurina iz Rijeke, te je i on na vrhu uoči zadnje trke, ali matematički nije osigurao naslov (Grega Šimunovič iz Saint Christopher Racing Teama mu je konkurent). U grupi 4 novu pobjedu je ostvario Zoran Kotromanović (Dubrovnik Racing), ali još živi nada kod Ivana Sentića (Ragusa Racing) da može dohvatiti naslov prvaka...

Zadnji krug odlučuje o puno toga. Vozi se u nedjelju, 5. rujna 2021. godine.

20. travanj 2024 09:58