StoryEditorOCM
AutomobilizamMI SMO ‘LUĐACI‘, OPET SMO PRVACI

Maro Franić i Milan Brozinić Paga - dvojac kojem na krugu već četvrtu sezonu za redom drugi ne nalaze protuotrov!

Piše Tonči Vlašić
31. listopada 2022. - 20:29

Upoznali su se 1998. godine na Grobniku, na zadnjoj utrci prvenstva Hrvatske. Maro Franić se borio za naslov prvaka Hrvatske na krugu, a uoči treninga tehničari su mu rekli kako će teško motor njegovog Suzukija izdržati do kraja.

Milan Brozinić je Ogulinac. Vraćao s Učke, s brdske utrke. Dubravko Čikor, koji ga je znao, pitao ga je može li posuditi svoj automobili u slučaju da Maru Suzuki ne izdrži. Pristao je. Dogodilo se što su tehničari rekli. Suzukiju je ‘eksplodirao‘ motor u zadnjem krugu treninga nakon čega je Maro sjeo u Brozovićev auto, Fiat 128. Odvozi je bodovnu utrku. Bio treći, a što mu je bilo dovoljno da postanem prvak Hrvatske na krugu te godine.

I od tad, 24 godine, traje suradnja njega i Milana Brozinića. Ogulin je ‘baza‘ Dubrovnik Racinga. Brozinić doslovno proizvodi trkače aute ne samo za Mara Franića, već za većinu vozača najuspješnijeg hrvatskog kluba, koji je ove sezone osvojio po dvanaesti put naslov klupskog prvaka Hrvatske na kružnim stazama, a koji ima i trinaest naslova na brdu, dakle, ukupno 25. ‘kanti‘ klupskog prvaka.

Brozinić je bivši vozač, prvak Hrvatske. Osvajač Zlatne kacige. Zadnjih godina je i vozač dubrovačkog kluba. Kad treba uskočiti, on sjeda te vozi. On je, kažu, Ličanin dubrovačkog kluba za sve.

To je stara priča sa stranica Dubrovačkog vjesnika, a sad nova. Opet kraj sezone. Opet Grobnik. Maro Franić se opet bori za naslov prvaka Hrvatske. Opet je Brozinić tu. Pripremio mu je auto, Seat Leon, ali, ako bude problema, pripremio i drugo, dobri stari VW Golf V. Oba su bila u ‘garaži‘ Dubrovnik Racinga na našem jedinom autodromu. I kad su oba bila u redu, i Brozinić je izašao na stazu. Kažu, čuvat ‘leđa‘ Maru. Franić je jurio u Seat Leon, a Brozinić u VW Golf V.

Tko će prije, Maro ili Paga, kako od milja zovu stasitog Ogulinca? Prvog dana Maro prvi, Brozinić drugi. Drugog dana obrnuto, Brozinić je 0,309 sekunde prošao ciljem prije Mara, koji je prvi izašao iz auta, krenuo prema Broziniću. Pričekao svog najdražeg Ogulinca da izađe iz auta, te ga zagrlio. Grobnikom je odjekivalo: Paga, Paga!

image

Nedjeljna utrka - Milan Brozinić pobjeđuje ispred Mara Franića

Tonči Vlašić/
image

Maro Franić je nakon nedjeljne trke prvi izašao iz auta...

Tonči Vlašić/
image

...pričekao Milana Brozinića Paga, te ga zagrlio...

Tonči Vlašić/
image

Maro Franić prvak, a drugi u nedjeljnoj utrci čestita Milanu Broziniću na pobjedi u utrci, skupa su par koji već četvrtu sezonu za redom osvaja naslov državnog prvaka

Tonči Vlašić/

Komentari nakon pobjede Paga. Neki kažu kako je Franić prikočio, drugi kako je Paga napravio u nedjelju neke sitne ‘greške‘ na Seat Leonu. Uglavnom, njih dvojica najbolje znaju što se događalo u zadnjoj utrci. Mi pišemo: Paga – Maro 1:1 na Grobniku 2022. godine, te činjenicu kako su pobjednički dvojac kojem na krugu već četvrtu sezonu za redom drugi ne nalaze protuotrov.

09. lipanj 2023 16:45