StoryEditorOCM
AutomobilizamSLALOM REGIJE JUG |

JEDAN AUTO, DVA VOZAČA Miho Sturica ukupni pobjednik u ‘bolidu‘ Nikole Violića, koji je potpisao najbržu vožnju: ‘Njegov Fićo je vrhunska igračka!‘

Piše Tonči Vlašić
6. listopada 2020. - 16:51
Opet se vozilo u Skradinu ove godine, i dok je krajem lipnja održana prva brdska utrka sezone, 14. Međunarodna Nagrada grada Skradiina, sad su stazom jurili najbolji 'slalomaši' Dalmacije, i ne samo regije Jug na petom izdanju 'Super auto slaloma - Skradin 2020.'

- Super slalom se bodovao za Prvenstvo Hrvatskog auto i karting saveza regije jug. Nastupilo je ukupno 92 vozača, ali osim vozača regije Jug, koji su, naravno, bili najbrojniji, bilo je i oko dvadesetak vozača iz ostatka Hrvatske te susjedne nam Bosne i Hercegovine – rekao je Dragan Serden, predsjednik Odbora za autosport Hrvatskog auto i karting saveza.

- Bio je ovo prvi slalom sezone. Pokušat ćemo organizirati još jedan – dodao je Serden.

- Po sunčanom vremenu, na odlično pripremljenoj stazi u dužini 3.000 metara, koja je praktično modifikacija one brdske staze s osam šikana, sve je iznenadio mladi Miho Sturica, član Auto kluba Dubrovnik racing, koji je s Prototipom Z 850 bio ukupni pobjednik slaloma u Skradinu. Drugo mjesto je zauzeo Ante Alduk iz Auto kluba Trogir, koji je nastupio s VW Golfom, a treće Ivan Batalić iz Auto kluba Solin za volanom Honde CRX – rekao je Serden, koji je kao član Auto kluba Ragusa racing imao također razloga za zadovoljstvo. Naime, Auto klub Ragusa Racing je bio klupski najbolji. Drugo mjesto u poretku klubova zauzeo je Oneum iz Omiša, a treće mjesto Auto klub Rogoznica.

- Najbolje rezultate za Auto klub Ragusu Racing ostvarili su Dado Velašević u Citroenu Saxo prvim mjestom u klasi 2, te Tonći Matušić u Renaultu Clio u klasi 3 i Nikola Violić vozeći Z 850 proto u klasi 11, koji su bili drugi. Još su nastupili mladi Nikola Vatović u Peugeotu 106 u klasi 4, kao i Pero Bede u Hondi Civic u klasi 5. Uz prvo mjesto ukupnog poretka Miho Sturica je pobijedio i u poretku klase 11, dok je drugi u klasi 5 bio vozač Milan Tatalović, član Auto kluba Dubrovnik racing, Ogulinac sa DU licencom. Zatim, Deni Kmetović iz Auto kluba Župa Dubrovačka bio je treći u poretku klase 11 nakon puno problema sa autom. Nastupila su i tri vozača Auto kluba Ploče Racing Team (Sandro Babić, Tihomir Pažin i Toni Bebić) sa nešto skromnijim rezultatima – nabrojio je rezultate vozača iz klubova Dubrovačko neretvanske županije Serden.

image
Nikola Violić na 14. Nagradi Grada Skradina, prvoj brdskoj auto utrci prvenstva Hrvatske 2020. godine foto: Tonči Vlašić


Zanimljivo, Sturica je slavio u autu Nikole Violića, koji je na kraju bio četvrti u ukupnom poretku, a koji je bio najbrži u drugoj vožnji s vremenom koje je bilo bolje od pobjednike prve vožnje prvenstva Regije Jug. 

- Nikola je trebao tražiti da se ponovi prva vožnja. Vjerujem kako bi onda bio još bolji u ukupnom poretku, pa i od mene. U toj prvoj vožnji je on startao posljednji, a predzadnji Deni Kmetović. Start je bio svakih 15 sekundi. Kmetoviću je auto stalo pred ciljem, koji je bio nakon zadnjeg zavoja. U tom trenutku je Nikola jurio, prošao zadnju šikanu, te kad je ušao u zadnji zavoj, a ušao je s brzinom oko 110 na sat, morao je kočiti da ne udari u Kmetovića. Sreća, snašao se, te je izbjegao sudar. Prošao je Kmetovića nekako s lijeve strane. Tu je izgubio koju sekundu. Potom je izašao na ruku organizatoru, te nije tražio ponavljanje jer bi se sve odužilo. Stoji, bilo je ovo natjecanje regije, nije bilo ključno natjecanje, ali... - ispričao je 24-godišnji Miho, kojem je nastup u Skradinu bio prvi nakon što je propustio posljednje dvije sezone. 

- Svoj Peugeot 106 u kojem sam vozio sam prodao početkom 2018. godine. Danas nemam svoj auto. Ali, kako je u ovoj disciplini u prvenstvu regije jug dozvoljeno da u istom autu nastupe dvojica, a što nije u prvenstvu Hrvatske, tako sam skupa s Nikolom otišao na utrku. Inače, Nikola i ja skupa radimo. I tako, malo spretnosti na utrci, te malo sreće, neki su imali problem s autom, neki su se izvrtjeli na stazi, zatim to što Nikola nije tražio ponavljanje prve vožnje, te sam u toj svojoj prvo utrci nakon tri godine pobijedio - istaknuo je Miho.

image
Jedan auto, dva vozača, dva pokala iz Skradina - Miho Sturica i Nikola Violić foto: Tonči Vlašić


- Prvog Fića sam kupio u šestom razredu osnovne škole, a baš ovoga u kojem kad sam bio osmi razred. Dokazali smo kako je on idealan za tehničke discipline. Što se tiče Skradina, brdska utrka i sad super slalom su se vozili na istoj stazi, ali je ova trka bila, naravno, tehnički zahtjevnija, i idealna je za Fića. Inače, tek za ovu trku u Skradinu, uoči slaloma, napravili smo Fića kako treba. Motor je sad za pet - rekao je Nikola, koji vozi trke od 2016. godine.

- Preklani sam ja u Skradinu imao sreće, pobijedio sam u klasi, te donio bodove klubu. Tad sam vozio za Dubrovnik Racing, koji je te 2018. bio klupski prvak. Pamtim također drugo mjesto u slalomu na utrci prvenstva Hrvatske u Banićima s obzirom na konkurenciju, a ovu godinu ću pamtiti po prvom mjestu u klasi 11 u Prvenstvu Hrvatske na brdskim stazama. Nastupio sam na sve tri utrke, u Skradinu krajem lipnja, početkom srpnja na Malačkoj, te nedavno u Buzetu. Na kraju sam za pola boda prvi. Što se tiče iduće sezone, planova, teško je bilo što reći. Mi vozimo iz gušta. Ako se uspjem skrpit za poć na utrku, pođem, kao i svi u Ragusa Racingu - naglasio je 27-godišnji Violić.

- Nama je nastup na utrci ispušni ventil, a ako rezultat još dođe uz to, nitko sretniji od nas - nadovezao se Miho, te prisjetio kako su Nikola i on skupa na zadnjoj brdskoj utrci sezone 2016. godine, na stazi Komolac - Brgat, polomili svoje limene ljubimce. 

- Ne ide uvijek kako bi željeli, ali, najvažnije, nikome nije bilo ništa. Na kraju ja sam taj svoj Peugeot 106 prodao, Nikola je sredio svog Fića, koji je sad u Skradinu na slalomu bio nikad bolji. Njegov Fićo je igračka, koja ne može iznenaditi. Vrhunski je napravljen. Ima vrhunske vozne karakteristike. Zbog toga nije bilo teško pobijediti u Skradinu - hvali Miho auto, a smije se Nikola, te ga podsjeća na prvi trening u Skradinu.

- To kako je vozio, to je priča za sebe. 'Plesao' je po stazi, ali, stoji, poslije je 'letio' stazom, te pobijedio - istaknuo je Nikola uz dodatak kako su tek prije trke isprobali 'novog' Fića.

- I to je bilo, kad smo ga sredili u garaži, Nikoli se nije dalo vozit. Rekao mi je, ako ti se da probat, probaj. I onda sam sjeo u njega i probao ga. I kažem, Fićo je sjajan. Nakon toga je predložio da idemo skupa u Skradin na auto slalom. Ragusa racing za koju bi trebao voziti od iduće sezone me nije mogla prijaviti jer sam još uvijek član Dubrovnik Racinga. Zvao sam Dubravka Čikora. Prijavio me je za Skradin. I tako sam nakon gotovo tri godine nastupio, te uz dosta sreće pobijedio. I to je to - uz osmijeh će Sturica.     

image
Nikola Violić na međunarodnoj auto brdskoj utrci, 23. Nagradi Malačka Sveti Dujam 2020. godine foto: Tonči Vlašić

image
Jedan auto, dva vozača - Miho Sturica i Nikola Violić foto: Tonči Vlašić
18. travanj 2024 16:48