StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA |

ZAŠTITNIK Liam Neeson precizno nišani u osrednjem križancu akcijskog filma ceste i kaubojca. Sva sreća da ta mješavina nije cijepljena od emocije

Piše Gabrijela Bijelić
29. siječnja 2021. - 15:40

Dok karijera većine glumaca u tegobnom korona vremenu hibernira, veteran Liam Neeson puškara se, tuče i istjeruje pravicu istovremeno u čak dva filma u distribuciji.

Nakon jesenskog hita 'Pošteni lopov', dobroćudni filmski snagator novim je akcijskim trilerom 'Zaštitnik' s liste najgledanijih naslova netom svrgnuo 'Wonder Woman 84'. Mjesto radnje ovaj put je pustara na američko-meksičkoj granici gdje obitava samotnjak Jim Hanson, bivši ratnik iz Vijetnama i patriot za kojeg država brine mnogo manje nego naša za županijske moćnike s debelim nekretninskim dosjeima.

Hansonu životarenje na međi dodatno zakomplicira slučajan susret s dječakom Miguelom kojega progone osvetnici iz narkokartela, što je okidač za bjesomučnu, na momente i ridikuloznu potjeru od juga prema sjeveru SAD-a.

Neeson u ulozi otuđenog bivšeg marinca varira odavno patentiran obrazac koji razgaljuje publiku. Njegov Jim je deziluzionirani gubitnik, izboran i naoko izbačen iz stroja, spretan s oružjem i traljav u međuljudskim odnosima. 'Zaštitnik' je još jedan prilog mizantropiji eastwoodovskog tipa, pa ne čude usporedbe koje se, ugođajno i u narativu, prelijevaju iz Clintova u Liamov glumački svemir.

Suosjećajnost kao sastavnica filmskog karaktera i ovdje je prisutna. Umjesto ljubljene žene iz 'Lopova', u 'Zaštitniku' je usmjerena na dječaka pred pubertetom kojega neusiljeno i s dosta lakoće igra mali Hispanoamerikanac Joe Perez. Katheryn Winnick u sporednoj ulozi Hansonove kćeri nije potvrdila karizmu iz popularnog TV serijala 'Vikinzi', no nije je za kriviti jer joj je nova uloga scenaristički plitka, gotovo suvišna.

Izostaje, nažalost, i bolja profilacija trećeg ključnog epizodista, Mauricia. Glavni antagonist bešćutni je sicario s fetišem na militarizam i životnim usudom koji se otkriva prekasno, a mogao je 'ložiti' cijelu fabulu. Slabu razradu lika pokušava se nadomjestiti vizualnim dojmom koji Kolumbijac Juan Pablo Raba Vidal (pamtimo ga iz Netflixove serija 'Narcos') u osvetničkom pohodu ostavlja na gledatelja. Makar nije na popisu glumaca, spomen zaslužuje i pas mješanac Jackson kao Hansonov zlosretni suputnik.

Ovaj križanac akcijskog filma ceste i kaubojca redatelja Roberta Lorenza (producirao je 2014. hvaljenog Eastwoodova 'Snajperista' s Bradleyem Cooperom) zanatski ne zaslužuje laude, ali budi emociju. U doba pandemijskog sivila i to je nešto. Za nadati se samo da su najave starog irskog lisca Neesona o prestanku snimanja uloga akcijskih junaka tek jedna u nizu fake news.

24. travanj 2024 23:27