StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA |

ZA SMRT NEMA VREMENA / NO TIME TO DIE Svi elementi ‘bondovštine‘ su tu, možda i pokoji viška. Daniel Craig standardno je dobar, Remi Malek je podbacio

Piše Gabrijela Bijelić
8. listopada 2021. - 15:52

Posljednji film u kojem ulogu najslavnijeg svjetskog špijuna igra Britanac Daniel Craig, 25. po redu u franšizi o agentu 007 i prvi koji režira Amerikanac. Zbog pandemije covida-19 u kina stiže s godinu i pol zakašnjenja, a uz 143 minuta trajanja najdulji je u povijesti serijala.

'Za smrt nema vremena' (No time to die) prava je riznica kurioziteta koji i nakon premijere zagušuju prostor rezerviran za filmske osvrte. No, dim nakon vatrometa polako se razišao, a promolio je pred nama Bond skroz ukorak s vremenom, fabularno pitak i dograđen dosad nezabilježenom obiteljskom sastavnicom. Redatelj Cary Joji Fukujama zanatski vješto kormilari dvoipolsatnom epopejom koja sadrži sve elemente 'bondovštine' iz prethodna 24 nastavka. Možda i pokoji viška.

image
Tamnoputi, ženski 007 (Lashana Lynch) stenje pod teretom plošnosti i stigme moguće nove Miss Bond

Tu je nakazni zlikovac, psihopat spreman za uništenje planeta sofisticiranim oružjem, tu su zgodne žene, fina odijela i egzotične lokacije, od Jamajke preko povijesnog gradića Lecchea do Norveške. A kako ništa pretjerano nije dobro, tako se i ovdje, barem vremenski, moglo uštedjeti kakvih pola sata, primjerice kraćenjem šumske potjere u središnjem dijelu filma.

Dosjetka s Bondovim očinstvom simpatična je, što se ne može reći za forsiranje njegova rivaliteta s tamnoputom agenticom 007 (lik Nomi glumice Lashane Lynch stenje pod teretom plošnosti i stigme moguće nove Miss Bond). Glumački blijeda Lea Seydoux malčice je napredovala u odnosu na rolu u prethodniku 'Spectre', ali samo zato što njezinoj junakinji Madeleine fino pristaje majčinstvo.

image
Minijatura Ane de Armas spašava čast ženskih likova

Od ženskih aktera najdojmljivija je epizodistica Ana De Armas kao FBI-a agentica Paloma koja vrckavošću prikriva mnoge vještine, a stilom priziva klasičnu bondovsku eleganciju. Što se gospode tiče, Daniel Craig se, u doslovnom i prenesenom značenju, bombastično oprostio od junaka s kojim se srodio još od Casino Royala 2006.

Makar su mnogi tad osporavali njegov izbor za agenta MI6, sad se kritičari opravdano i sa zebnjom pitaju tko će i kako Craigov brend odmijeniti za upravljačem blindiranog Aston Martina.

Američkom 'uljezu' u ulozi redatelja, Fukujami, treba odati priznanje za nekoliko spektakularnih akcijskih scena na zemlji u moru i pod ledom, snimljenih kreativno i s mnogo strasti.

'Za smrt...', međutim, loše stoji s negativcima i to mu je ozbiljna mana. Oskarovac Rami Malek nimalo se nije potrudio svog antagonista Lyutsifera Safina izdići iznad ponavljajućih grimasa i iritantnog naglaska.

image
Remi Malek prosuo je dosta oskarovske slave na lošu ulogu zlikovca

Neuvjerljiv je čak i u trenutku šokantnog završnog obrata, kad bi trebao trijumfirati. Christoph Watz kao arhetipski Bondov neprijatelj Blofeld, vođa SPECTRE-a, prekratko je u kadru da bi nas stigao uznemiriti svojom zloslutnošću.

Sve u svemu, za oproštaj s plavookim vlasnikom 'dozvole za ubojstvo' dobili smo hibrid svih dosadašnjih 007 filmova kojemu je, uz Craigov ranije potvrđeni odlazak, bogato naslijeđe najveće breme.

19. travanj 2024 20:06