StoryEditor
ZabavaURANJENI BOŽIĆNI DAR

Vlasnica popularnog dubrovačkog restorana Ana-Marija Bujić pripremila je kuharicu koja nudi sjajne božićne recepte i autorske fotografije

Piše Neda Batinić/JL/Dobra hrana
23. studenog 2020. - 15:53
Tonći Plazibat/Cropix
Počinje razdoblje godine kojem se mnogi posebno vesele, pogotovo sada kad smo prisiljeni biti doma, imamo viška vremena i možemo uposliti ruke i zabaviti nepce na najboljem mjestu u kući - u kuhinji. A s izvrsnim idejama što pripremiti ove godine za blagdane u pomoć stiže Ana-Marija Bujić, vlasnica popularnog dubrovačkog restorana Pantarul i autorica dvije uspješne kuharice "What’s Cooking in Dubrovnik" i "Pantarul doma". Ana-Marija je odlučila vjerne pratitelje njenog bloga “Da mi je nešto slatko…” i općenito sve kućne slastičare koje raduje izrada keksića, kolača i slatkiša iznenaditi novom kuharicom simboličnog naziva koji će vam izmamiti osmijeh na lice, donosi Dobra hrana Jutarnjeg lista.

-„Sasvim mala božićna kuharica” u prvom je redu jedno veliko veselje! Obožavam blagdansko doba i sve što sa sobom nosi tako da sam u stvaranju ove knjižice uživala „na najjače”. U njoj se nalazi 40 slatkih recepata podijeljenih u pet cjelina i nadam se da će svi od njih pronaći svoje mjesto u domovima degustatora - govori nam Ana-Marija Bujić o svom posljednjem uratku, koji se od njenih prethodnih kuharica razlikuje fokusom na jednu temu, formatom i brojem stranica. Dok prethodne obilježava između 300 i 350 stranica raznolikog sadržaja, “Sasvim mala božićna kuharica” ima 128 stranica i formata je 16 x 23 centimetara. Ono što se nije promijenilo jest Ana-Marijina želja da s ljudima podijeli nešto lijepo, ali i ukusno.

image
Tonći Plazibat/Cropix


- Nadam se da sam i u manjem formatu uspjela zadržati onaj isti duh i stil, ali o tome će prosuditi publika. Što se sadržaja tiče, u njoj su isključivo slatki recepti, a nastojala sam uključiti svega pomalo: od svima dobro znanih recepata do nekih novih okusa koje nemamo tradiciju stavljati na blagdanski stol, ali bi se u njega sasvim lijepo uklopile. Da baš moram birati, u blagdanskom bi periodu prevagnula tradicija jer su ti neki stari okusi ono za što svi mi vežemo najslađa sjećanja iz djetinjstva pa mi je tako ova kuharica bila nezamisliva bez vanilin kiflica, šapa, orahnjače, arancina, ušećerenih badema itd. Ali imam i veliku želju za otkrivanjem novih kombinacija pa će u kuharici biti i noviteta. Poseban mi je izazov bio prilagoditi način razmišljanja na nešto manji projekt od onih na koje sam navikla – trebalo je obuzdati želju da unutra dodam „još samo ovo...” - ističe.

Povjerila nam je i što za nju simbolizira Božić, kao i pripreme koje mu prethode:

- Nešto neopipljivo, a to je miris iz pećnice! Jednom je moja svekrva ušla na vrata našeg stana, netom pred Božić, baš dok sam nešto pekla i rekla: „Eto mene u vaš topli dom” i to mi se jako urezalo u pamćenje. Volim pripremiti više vrsta kolačića tako da je danima mirisno.

A zbog testiranja i uštimavanja brojnih recepata, fotografiranja slastica i prikupljanja potrebnih materijala Božić već jedno vrijeme vlada njenim domom, naravno uz sve potrebne mjere opreza:

- Pripremala sam kuharicu nekoliko mjeseci tako da je u našem stanu već jedno vrijeme blagdansko ozračje! Ali samo kad je malena u vrtiću jer joj nisam htjela pokvariti veselje blagdana kad oni doista i dođu - istaknula je i prizvala svoje najdraže uspomene na zimska slavlja koja ponovno proživljava upravo uz svoju četverogodišnju kći Karmen:

- Moja je mama majstorica za kolače tako da su mi jako živa sjećanja na slatke krađe i traženje skrivenih kolačića po stanu! Znala je da će kolači prebrzo nestajati ako im ne nađe dobro skrovište pa je svake godine smišljala nova mjesta. A kad bi to novo mjesto bilo otkriveno, onda je trebalo paziti da se ne „ukrade” previše. Sad kad sam i sama mama, najslađe mi je promatrati kako moja Karmen krade kolačiće i misli da je ne vidim – baš kao što sam si i ja utvarala kad sam bila mala.

Pritom je u ovom periodu njen pristup slatkišima isti kao i tijekom cijele godine: samo umjereno.

- Ne zabranjujem svojoj djevojčici slatkiše, ali svakako pazim na količine. Čini mi se da su neke stroge zabrane kontraproduktivne jer je uvijek zabranjeno voće najslađe. Jednako tako, jako se trudim da hrana ne dobije ulogu „nagrade” u odgoju. Hoće li Karmen dobiti komad čokolade ne ovisi o tome što jest ili nije prethodno učinila - naglasila je.

Tražili smo je i savjet po pitanju organizacije i stresa koji mnogi proživljavaju prije Božića, pogotovo sada kada su svi dodatno napeti zbog situacije u državi, na što nije puno oklijevala:

- Imam ih mnogo i cijeli sam jedan dio knjige posvetila upravo toj tematici. No, ako imamo na umu aktualna zbivanja svakako mi se najvažnijim čini temeljito planiranje i izbjegavanje prečestih odlazaka u dućan. Napravite popis, provjerite stanje u hladnjaku i ormarićima triput i tek onda idite u nabavku - poručuje Ana-Marija Bujić.

Zanimalo nas je i hoće li kojim kolačem iz kuharice u božićno doba razveseliti i goste svog restorana koji ih svojim posjetama podržavaju tijekom izazovnog perioda u kojem se još uvijek nalazimo:

- Godina je za restorane i mnoge druge branše iznimno teška, ali odlučili smo misliti pozitivno i nadati se da će situacija uskoro biti bolja. Pantarul je od samog početka okrenut ponajviše domaćim ljudima i nastojimo našim stalnim gostima uvijek nuditi nešto novo tako da je naša vjerna baza uvijek uz nas. Mislim da bi baš ova torta s naslovnice koja ima zanimljiv dodatak od kuhanog vina mogla biti uskoro na popisu slastica u Pantarulu.

image
Tonći Plazibat/Cropix


Brojni prijatelji i pratitelji te njihova neumorna podrška svakako su Ana-Mariji već godinama vjetar u leđa da nastavi s razvijanjem recepata i njihovim objavljivanjem na blogu, društvenim mrežama i u fizičkim kuharicama, unatoč svim drugim obiteljskim i poslovnim obavezama, piše Dobra hrana.

- Kratko i jasno: svoje pratitelje obožavam. Teško je i opisati koliko je pozitivne energije na tom kutku interneta. Ima ljudi koji “Da mi je nešto slatko…” prate od 2007., kad sam započela pisati i dandanas su tu! Da bi se održavala kvaliteta stranice i paralelno radilo na novim projektima kao što su kuharice, potrebno je jako puno energije. I nekad ako i pomislim posustati, sjetim se tih ljudi i odmah sve bude lakše. Uvijek govorim da je to pozitivni začarani krug – ja obradujem njih, onda oni mene i tako stalno iznova - strastveno opisuje svoju internetsku “obitelj” pa dodaje:

- Važno mi je jako kako reagiraju i što misle jer znam da je među njima jako puno istinskih gurmana i ljudi koji cijene lijepo u svakom obliku. Što se odabira recepata tiče, tu se pouzdajem u vlastitu intuiciju, a onda neke sitne detalje popeglam zajedno s publikom. Baš je sad bio takav slučaj kad smo birali boju slova za korice ove knjižice – zlatna ili srebrena – povela se vesela rasprava - prepričala nam je Ana-Marija. A kako je rasprava završila, saznat ćete uskoro jer samo što nisu počele prednarudžbe.

„Sasvim mala božićna kuharica” će se moći nabaviti na internetu, preko webshopa “Da mi je nešto slatko…” i na stranici restorana Pantarul, a zasad ne ide u knjižare:

- Puna cijena će joj biti 125 kuna, ali u svijet je puštam s početnim popustom od 20 posto. Prednarudžbe kreću ovih dana, a ako sve bude po planu, slanje kuharica počinje otprilike 1. prosinca - ističe, a želite li i vi gurmana u obitelji i društvu ovog Božića počastiti novom kuharicom te se tako osigurati da će slastice ove godine doista biti ukusne, pratite vijesti o prednarudžbi na njenom blogu i pratećim društvenim mrežama.

Recept: Čipkasti keksi
Recept: Starinske (božićne) šape
17. travanj 2021 18:55