StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

Venom 2: Drugi nastavak priče o marvelovskom anti-junaku djetinjast je i scenaristički tanak. Treći dio morat će pojačati priču jer će u protivnom otklizati u crtić

Piše Gabrijela Bijelić
5. studenog 2021. - 15:08

Da suživot ljudskog domaćina i tuđinskog sustanara ne mora nužno biti alienovski pogibeljan, svjedoči ovih dana Venom 2 ( Let there be carnage), nastavak priče o marvelovskom antijunaku koji naseljava tijelo novinara Eddija Brocka (Tom Hardy). Tri godine nakon premijere izvornika, Venom se u novom filmu udomaćio na Zemlji, no koegzistencija baš i ne ide glatko, čudovište je frustrirano nametnutom dijetom i mijenjalo bi okolinu, dok ljudski udomitelj ima dovoljno briga i bez simbiota.

image
Novinar i njegov 'sustanar' nisu uvijek u idiličnim odnosima
Ilustracija

Redatelj 'dvice' Andy Serkis (Planet majmuna) otpočetka igra na sigurno i odabire pristup privlačan mlađim gledateljima i zagriženim obožavateljima. Venom je u novom nastavku manje strašan i krvoločan, a mnogo više zabavljački nastrojen pa ga je teško doživjeti kao prijetnju.

Buddy-buddy model

Igrajući po buddy-buddy modelu, film do polovice nekako uspijeva prikriti nedostatak priče i istrošenost motiva (svi poludjeli zlikovci s traumama iz djetinjstva nakon Jokera izgledaju tako copy-paste), no s približavanjem završnici ponestaje mu municije pa spas traži u eksploziji pirotehnike skopčane s borbom predvidljiva ishoda.

Glumci iz sequela daleko su od 'no name' protagonista, no ovaj projekt nije im osobit zanatski izazov. Veteran Woody Harrelson u karijeri je nanizao gomilu neujednačenih nastupa, a ovaj u ulozi karikiranog serijskog ubojice Cletusa Kasadya spada mu u donji dom. Michelle Williams (Manchester by the sea) rutinski odrađuje rolu Brockove simpatije, odvjetnice Anne. Odviše truda ne ulaže ni ovdje teško prepoznatljiva Naomie Harris (Miss Moneypenny iz Bondova novog serijala) kako bi svojoj 'zloćki' osim viška decibela dodala i nešto slojevitosti.

image
Carnage u napadu
Courtesy Of Sony Pictures

Što se glavne zvijezde Toma Hardya tiče, dojam je da je on ovaj film doživio kao predah između zahtjevnijih uloga, poput nadolazeće naslovne u Mad Maxu 2: Wasteland. K tomu se u projekt uključio i kao supotpisnik scenarija i koproducent, što pridonosi opuštenosti izvedbe koja na momente podsjeća na stilsku vježbu. Specijalni efekti za autore su očiti forte, no u tom segmentu nema ničeg posebno inovativnog.

Marvelovski dodatak

Iz finalnog sukoba Venoma i Kasadya ojačanog simbiotom crvenokošcem Carnageom, najviše se pamti crkveno zvono u padu, što baš i nije ohrabrujuće. Nešto nade ulijeva obvezni marvelovski dodatak nakon odjavne špice, gdje se pojavljuje Venomov arhetipski neprijatelj koji bi trebao jamčiti malo ozbiljnije izazove u 'trici'. Budućnost franšize koja je publici dobro legla ( trostruko je vratila uloženih 110 milijuna dolara) nije upitna, no pitanje je hoće li se gledatelji dvaput uhvatiti na isti mamac.

Film ovog tipa jednokratno se može 'boostati' duhovitim dosjetkama poput Venoma na kostimiranoj zabavi, no porozan scenarij mogao bi prije ili kasnije doći na naplatu. Drugim riječima, Hardy i društvo morat će poraditi na profilaciji svog polulikvidnog stvora s viškom sjekutića. Minutažu filma pak ne treba mijenjati jer sve važno može stati u sat i pol, ma koliko 'marvelovci' ljubili ekstenzivnost.

20. travanj 2024 00:05