StoryEditorOCM
ZabavaPOČELA JE SEZONA JAGODA|

Tri recepta stvorena za otvaranje slatke sezone!

Piše DH
25. travnja 2021. - 10:48

 

Za one nestrpljive, koji jedva čekaju ugrabiti svoju košaricu domaćih jagoda i baciti se na pripremu omiljenih proljetnih slastica,  Dobra hrana pripremila je tri stvarno dobra recepta stvorena za otvaranje sezone. U pitanju su jednostavan biskvit koji će se odlično slagati uz popodnevnu kavu, francuski ekleri s kremom od čokolade i jagoda te neodoljivo ledeno nebo s bademima. Sve što vam sada preostaje jest pripremiti zdjele i baciti se na miksanje.

Biskvit s jagodama u obliku kuglofa

image
Biskvit s jagodama u obliku kuglofa
Marko Miscevic/Cropix

Potrebno je:

4 jaja

100 g šećera

1 vanilin šećer

150 ml mlijeka

120 ml suncokretova ulja

200 g glatkog brašna

1 prašak za pecivo

korica jednog limuna

300 g jagoda

Priprema:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka i sačuvajte ih. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg električnom miješalicom. Stavite sa strane. U drugu posudu stavite žumanjke i šećer i miksajte. Polako dodajte mlijeko, ulje te brašno i prašak za pecivo. Snijeg od bjelanjaka umiješajte špatulom kružnim pokretima. Kalup premažite masnoćom i pospite lagano brašnom da se biskvit ne zalijepi za podlogu. Smjesu ulijte u kalup te rasporedite jagode narezane na jednake dijelove. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20 minuta na 180°C.

Ekleri s kremom od čokolade i jagoda

image
Ekleri s kremom od čokolade i jagoda
Marko Miscevic/Cropix

Potrebno je:

ZA TIJESTO:

100 g glatkog brašna

4 jaja

100 g maslaca

250 ml vode

prstohvat soli

ZA KREMU:

300 ml slatkog vrhnja

150 g čokolade za kuhanje

100 g mliječne čokolade

prstohvat soli

50 g omekšalog maslaca

ZA UKRAŠAVANJE:

200 g jagoda

Priprema:

Za tijesto zakuhajte vodu s maslacem. Uz pomoć pjenjače u tekućinu umiješajte brašno te dodajte prstohvat soli. Miješajte 3-4 minute, odnosno dok ne dobijete glatku smjesu. Maknite posudu s vatre i nastavite miješati dok se smjesa malo ne ohladi. U mlaku smjesu dodajte jedno po jedno jaje i dobro miješajte dok smjesa ne postane glatka. Zagrijte pećnicu na 180°C, na lim za pečenje stavite papir za pečenje. Pripremljenu smjesu stavite u slastičarsku vrećicu i na papir za pečenje istisnite prutiće dužine 7-9 cm s dosta razmaka. Pecite 25 minuta dok tijesto ne požuti. Kad se ohladi, prerežite po dužini, no ne do kraja. Smjesa je dovoljna za 15-18 komada. Dok se ekleri hlade, pripremite kremu. U posudu ulijte slatko vrhnje, dodajte na kockice natrgane obje vrste čokolade i prstohvat soli. Na laganoj vatri zagrijte sastojke, no nikako ne smiju zakuhati. Kad je smjesa postala jednolična, maknite ju s vatre i pustite da se ohladi. Kako se bude hladila, tako će se smjesa stvrdnjavati. U hladnu smjesu dodajte 50 g omekšalog izrađenog maslaca. Dobro sve sjedinite. Pomoću slastičarske vrećice napunite eklere te ih ukrasite polovicama opranih, očišćenih i osušenih jagoda.

Ledeno nebo od jagoda

image
Ledeno nebo s jagodama
Marko Miscevic/Cropix

Potrebno je:

ZA TIJESTO:

7 bjelanjaka

7 žlica šećera

7 žlica brašna

pola praška za pecivo

200 ml mlakog mlijeka

ZA KREMU:

7 žumanjaka

7 žlica šećera

7 žlica oštrog brašna

3 vanilin šećera

700 ml mlijeka

250 g omekšalog maslaca

ZA UKRAŠAVANJE:

300 g jagoda

100 g tostiranih listića badema

Priprema:

Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, dodajte šećer te dobro izmiješajte. Ručno umiješajte brašno i prašak za pecivo špatulom kružnim pokretima. Smjesu izlijte u namašćeni i pobrašnjeni pleh. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 18 minuta na 180°C. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice, napikajte vilicom i odmah zalijte s 200 ml mlakog mlijeka. Ostavite da se ohladi. U posudu za kuhanje ulijte mlijeko, dodajte šećer, žumanjke te oštro brašno. Sve sastojke dobro izmiješajte pjenjačom. Posudu stavite na vatru i skuhajte kremu. Skuhanu kremu prekrijte prozirnom folijom da se ne stvara kožica i pustite da se ohladi. Omekšali maslac dobro izmiješajte električnom miješalicom, dodajte skuhanu kremu i dobro sjedinite sastojke. Miksajte dok krema ne postane glatka i sjajna. Polako ručno u kremu umiješajte na jednake dijelove narezane, oprane i očišćene jagode. Stavite kremu na ohlađeni biskvit. Kremu ukrasite tostiranim listićima badema. Desert možete servirati u obliku kocke ili uz pomoć okruglog kalupa u obliku kruga.

21. travanj 2024 04:50