StoryEditorOCM
ZabavaTV SERIJA TJEDNA |

THE UMBRELLA ACADEMY Osebujni superjunaci za male ekrane i velike povijesne misije

Piše Gabrijela Bijelić
3. rujna 2020. - 17:28
Dok prvi multipleksi stidljivo otvaraju vrata, a filmski studiji uglavnom iz očaja mistificiraju datume novih premijera, superjunaci još komotno stoluju na streaming servisima. Među njima su i polaznici 'Kišobran Akademije' (' The Umbrella Academy'), glavni junaci Netflixova serijala o skupini usvojene djece, štićenika bogatog industrijalca koja u potrazi za posvojiteljevim ubojicama uzgred spašavaju i svijet od propasti.

Na tragu X- men i Avangersa, i 'Kišobranci' su izvorno stripovski junaci. Njihove avanture osmislili su brazilski meštar stripa Gabriel Ba i frontman američkog rock sastava My Chemical Romance Gerard Way i već ih lansirani do treće sezone. A početna premisa serijala nije bila osobito originalna. Djeca čije je podrijetlo maglovito zapravo su putnici kroz vrijeme koje je (i prije korone), bez obzira na epohu, uvijek kaotično i vapi za izbaviteljima.

Repetitivno spašavanje čovječanstva ovdje se vezuje i uz stvarne prijelomne povijesne događaje. Tako je primjerice 1963. zadatak heroja prevenirati atentat na JFK-a u Dallasu i usput spriječiti nuklearnu katastrofu.

A glavni akteri kreativnog dvojca Ba-Way sve su samo ne spretni. Jedni su pod sedativima, drugi lutaju podzemljem i rasipaju vlastite talente po prostorno-vremenskom kontinuumu u borbi s misterioznom Divizijom kojoj je krajnji cilj ostvarenje Armagedona kroz brojna turbulentna povijesna poglavlja.

A upravo su ranjivost i nesavršenost 'akademaca' serijal lansirali među najgledanije Netflixove proizvode posljednjih sezona, s dosegom od 45 milijuna kućanstava samo u prvom mjesecu prikazivanja. Pred publikom je prijemčiv spoj crne komedije, znanstvene fantastike i drame koji počiva na raznovrsnoj osobnosti naslovnih likova, označenih i imenom i rednim brojevima.

A likova uistinu ima svakakvih i daleko su od uzornih građana. Luther Broj 1 (Tom Hopper) otkačeni je astronaut s Mjeseca, Diego Broj 2 (David Castaneda) problematičan tip vješt s hladnim oružjem, Klaus Broj 4 (Robert Sheehan) ovisnik koji komunicira s mrtvima, violinistica Vanya (Ellen Page) Broj 7 kontrolira zvučne valove i tako redom...

Autori su čudnom alkemijom u 'Kišobran Akademiji' uspjeli uravnotežiti elemente Matrixa, Osvetnika i Sopranosa te ih udrobiti u priču o odrastanju u nekonvencionalnim uvjetima neprilagođenosti i socijalne otuđenosti. Rezultat je nova streaming franšiza koja bi jednom kad umine korona, mogla zaživjeti i u većem formatu.
19. travanj 2024 05:14