StoryEditorOCM
ZabavaTOPLA PRIČA |

TALIJANSKI PORTAL "ANCONA NEWS" Dragi Oliveru, tvoj divni glas zauvijek će nam ostati u sjećanju, kao i tvoje pjesme!

Piše Slobodna Dalmacija
24. srpnja 2020. - 12:52
Ususret drugoj godišnjici smrti Olivera Dragojevića, u Veloj Luci sljedeći tjedan održat će se koncerti u čast velikom hrvatskom glazbeniku, a tim povodom u redakciju Slobodne Dalmacije stigla je i jedna zanimljiva priča.

Riječ je o članku izvorno napisanom na talijanskom jeziku i 2018. godine, te objavljenom na talijanskom portalu Ancona News, čiji je autor Massimo Rogante.

Tekst naslovljen "Sjećanje na Olivera Dragojevića, ikonu pjesama s Jadrana" prenosimo u cijelosti.

"Veliki Oliver Dragojević, rođen u Splitu 7. prosinca 1947. i porijeklom iz Vela Luke, preminuo je prije dvije godine u splitskoj bolnici u dobi od 70 godina, zbog ozbiljne i neizlječive bolesti.

Njegova diskografija uključivala je preko 35 albuma i nastajala je tijekom četiri desetljeća, a zajedno s njegovom poetičnom i romantičnom interpretacijom, koja se ponekad miješala s motivima jazza, učinila ga je jednom od najvećih glazbenih zvijezda i kulturnih ikona u Hrvatskoj i šire.

Oliver je održavao koncerte u vodećim međunarodnim kazalištima, u SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Australiji, ali i u njegovoj Veloj Luci, gdje sam 6. kolovoza 2015. imao sreću prisustvovati njegovom sjajnom koncertu.

Na Hrvatskoj televiziji pratio sam njegov pogreb. Uz hrvatskog predsjednika i premijera, događaju je prisustvovalo više tisuća ljudi, ispraćali su ga brodovima. 

Nikada nisam svjedočio takvom događaju, s tako impresivnim brojem ljudi, institucija, koji se odvijao bez najmanje note formalnosti, ali iz srca i ljubavi prema ovoj posebnoj osobi.

Mnoge plamteće baklje, koje su na brodovima držali prisutni, upotpunile su atmosferu s dirljivim glazbenim izvedbama klapa te divovskom zastavom s Oliverovim likom pričvršćenom na zvoniku katedrale Svetog Duje.

Oliverov glas, njegov veliki talent, posebne umjetničke vještine, simpatije i susretljivost, radost i entuzijazam koje je prenio svojim remek djelima, dotakli su srca mnogih.

Dok je katamaran napuštao splitsku luku, slijedili su ga avioni i čamci s glazbenicima i pjevačima. Ovo je bio sprovod pravog Kralja.

S Oliverovim glasom i glazbom prvi put sam se sreo sedamdesetih godina, kad se moj otac vratio iz Dalmacije. Darovao mi je vinil ploču s nekoliko njegovih pjesama. Od tada, prilikom svakog mog putovanja u Dalmaciju, upoznavao sam još više Olivera kao pjevača, kulturu njegovog podneblja, na kraju smo se i sreli nekoliko puta.

Naša zajednica Picena, koja se nalazi u regiji Marche, pod velikim je utjecajem dalmatinskog stanovništva. Zajednička kultura, osobito unutar mediteranskog područja, pripada dugoj civilizaciji koja dijeli običaje, tradiciju religije i antropološke karakteristike.

Neposredno prije spomenutog Oliverovog koncerta, 6. kolovoza 2015., bio sam u društvu tekstopisaca Branka Žuvele Dode iz Vele Luke, autora kultne pjesme "Vela Luka".

Zajedno s našim zajedničkim prijateljem Jerkom Andreisom Stalijarom, također pjesnikom iz Vele Luke, upoznao sam Olivera, koji je bezbroj puta otpjevao ovu iznimno popularnu pjesmu.

Upitao me bih li na napuljski preveo neke od njegovih najpoznatijih pjesama: 'Skalinada', 'Malinkonija', 'Nadalina' i 'Nocturno'. 
Tada sam ga povezao s mojim prijateljem tenorom iz Napulja.

Zbogom dragi Oliveru, ikono jadranske pjesme. Tvoj divni glas zauvijek će nam ostati u sjećanju, kao i tvoje pjesme koje nam pružaju sjajne osjećaje, sreće, ljubavi i svega onoga zbog čega smo prepoznati kao tvoji obožavatelji."

19. travanj 2024 02:56