StoryEditorOCM
ZabavaMOŽE SE PROMIJENITI

Sve veći broj žena nezadovoljno je seksualnim životom, a razlog je najčešće isti! Ove tehnike mogu vam značajno pomoći

Piše DV/SD
25. svibnja 2023. - 11:47

Nedavna anketa o seksualnim životima žena istaknula je zabrinjavajući trend: polovica sudionica izjavila je o seksualnom nezadovoljstvu, a jedna od pet suočila se s barem jednim oblikom ženske seksualne disfunkcije.

Voditeljica istraživanja, profesorica Susan Davis sa Sveučilišta Monash, izjavila je: "Seksualno zadovoljstvo je temeljno ljudsko pravo. Ovo istraživanje je prvo takve vrste i pokazalo je jasnu sliku ženskih pogleda na to pitanje. S obzirom da polovica žena s nije zadovoljna svojim seksualnim životom, situacija stvarno nije ohrabrujuća."

Struka je dublje analizirala i pokušala otkriti gdje leže razlozi nezadovoljstva i kako poboljšati stvari na tom području.

Čest problem

U spomenutom istraživanju sudjelovalo je gotovo 7000 Australki u dobi od 18 do 39 godina. Sve su ispunjavale upitnike i odgovarale na pitanja o seksualnoj želji, uzbuđenju, seksualnom (ne)zadovoljstvu, slici o sebi i osnovnim demografskim pitanjima. Pokazalo se da većina pati od prilično sličnih problema.

Nisko seksualno samopoštovanje, koje se često vidi kod ženske seksualne disfunkcije, bilo je prisutno kod 11 posto sudionica. Za neke je nisko samopouzdanje bilo povezano s prekomjernom težinom, a također i s dojenjem. Problemi s postizanjem uzbuđenja muče devet posto žena, slaba seksualna želja osam posto, a nemogućnost postizanja orgazma 7,9 posto ispitanica

image
/Shutterstock
.

Oko 30 posto sudionica koje su prijavile probleme sa svojim seksualnim životom nisu bile žrtve seksualne disfunkcije. Njihovo nezadovoljstvo proizlazilo je iz osjećaja krivnje, srama ili općeg nezadovoljstva životom i seksom. Dvadeset posto sudionica istraživanja priznalo je da je koristilo psihotropne lijekove (antidepresive) koji, kako se pokazalo, imaju veliki utjecaj na njihov seksualni život. Uz ove nalaze, autor studije ističu rezultate ranijih istraživanja prema kojima samo 50 posto žena (i 90 posto muškaraca) doživi orgazam tijekom penetracije.

Što se može učiniti?

S obzirom na činjenicu da je toliko žena nezadovoljno svojim seksualnim životom, prirodno se postavlja pitanje: što se može učiniti?

Iako ozbiljni seksualni problemi zahtijevaju pomoć terapeuta, većina ih se može riješiti. Primjerice, istraživanje je istaknulo da su izvori nezadovoljstva često nisko samopouzdanje koji su uglavnom povezani s fizičkim izgledom. U ovom slučaju na redu su tehnike jačanja samopouzdanja i briga o tjelesnom zdravlju, što nedvojbeno poboljšava dobrobit i samopouzdanje.

Kada su u pitanju problemi s uzbuđenjem, duga predigra i stvaranje seksualne napetosti dolaze prije intimnog čina.

Duga predigra, pronalaženje tehnika koje vode do konačnog cilja, upoznavanje tijela kroz samozadovoljavanje te korištenje seks igrački također su ključni za probleme s postizanjem orgazma.

No, u svim slučajevima primjeren je iskren razgovor s partnerom koji mora prepoznati problem i poput odgovornog životnog partnera pomoći u njegovu otklanjanju.

"Većinu problema moguće je kontrolirati i otkloniti razgovorom i odgovarajućim tehnikama uz angažman oba partnera. Naravno, prvo oboje morate biti svjesni problema. Ako su oni preveliki da bi ih sami riješili, uvijek je na raspolaganju stručna pomoć koja može pomoći prepoznati izvor problema, bilo fizičke ili psihičke prirode, te pomoći u njihovom otklanjanju, što će nedvojbeno poboljšati seksualni život žena", zaključuje Davis.

24. travanj 2024 18:44