StoryEditorOCM
ZabavaPOVRATAK NA VELIKU SCENU|

SPOTOVE SNIMIO U RODNOJ SMOKVICI: Korčulanski kantautor Hoodooleen predstavio nove pjesme

Piše Dora Lozica
14. listopada 2020. - 19:17
Korčulanski kantautor Robert James Hudulin, odnosno Hoodooleen, otočanima je najpoznatiji kao autor blues moreške koja je prije nekoliko godina premijerno izvedena u napuštenoj zgradi Žuvi na trajektnom pristaništu, a posljednjih se mjeseci vraća na scenu s dva autorska singla za koje je spotove snimio u Smokvici.
 
Maybe te I will wear my suit tonight, peti su i šesti autorski singl korčulanskog kantautora koji ističe kako je vrijeme izolacija i smanjenih nastupa plodnosno utjecalo na njegovo stvaralaštvo, u 2020. izbacio je čak četiri sinlga. Neobičan i pomalo mračan zvuk kojeg bi smo mogli opisati kao kombinaciju Leona Cohena, Nicka Cavea i Eltona Johna s elementima jazz-a i popa, ovaj talentirani pijanist i vokal dao je u ruke poznatog splitkog umjetnika Tonija Mijača s kojim surađuje od samih početaka karijere.
 
„ S Tonijem je uvik gušt raditi i planirati. Veseli me što smo nastavili s idejom i vizijom koju smo na samom početku zacrtali, a to je da sve bude što jednostavnije moguće. S tim na umu, spot Maybe, kao i svi prethodni spotovi, snimljen je iz jednog kadra. Jednostavnošću sam se vodio i u samoj glazbi u kojoj dominiraju samo klavir i vokal. Sličnu smo priču ispričali i u drugom spotu za pjesmu I will wear my suit tonight. Toni je rekao, odijelo ćemo ili spalit, ili u more s njim pa smo odlučili u more s njim i to u jednoj prekrasnoj uvali na otoku Korčuli“, priča nam Hoodooleen.
 
Spot je snimljen u glasovitoj uvali Istruga na Korčuli. Hoodooleen nam otkriva kako je na toj divljoj plaži prvi put bio prije 10 godina i otad sanja kako će tamo snimiti spot. Minimalistički kadrovi hodanja iz kopna u more nadovezuju se na prijašnji spot za pjesmu Maybe, ali su i simbolički prikaz autorovog dolaska i prvog snimlljenog kadra na dugo iščekivanoj lokaciji. Spot za pjesmu Maybe snimljen je u Smokviškom polju, a u spotu je sudjelovala i autorova majka.
 
„Iskoristio bih priliku zahvaliti se susidu Franku koji nam je posudio svoju prekrasnu Bubu za snimanje, a onda je još i preusmjeravao promet u Prapatni kraj Smokvice dok smo snimali. Moram pohvaliti i mater koja je odlično odigrala svoju prvu glumačku ulogu“, pohvalio se Hoodooleen.
 
Nakon dva vrlo uspješna albuma i sedam godina intenzivnog nastupanja s bendom Rolin Humes, Hoodooleen se odlučio za malo drugačiji pristup glazbi i, kako ističe svemu vezanim uz nju. Osim rijetkih nastupa i još rjeđih pojavljivanja u javnosti, sve više vremena nastoji provesti na Korčuli koja je neiscrpan izvor inspiracije za ovog kantautora.
 
Hoodooleen se rodilo u Sydneyu u Australiji, s pet godina se s obitelji seli na Korčulu, malo prije Domovinskog rata, u Smokvicu, rodni kraj svog oca. Od najmlađih je dana osjećao posebnu ljubav prema glazbi, majka ga je učila svirati klavir, a vikendima je putovao u Split na satove klavira i solfeiggia. Kako je njegova glad za glazbenom naobrazbom rasla, tako se Hoodoolin odlučio preseliti u Split gdje je proveo četiri godine završivši srednju glazbenu školu, a nakon srednje u Zagrebu je upisao i Muzičku akademiju za saksofon. Nakon završene akademije, zbog zdrastvenih razloga odustaje od sviranja saksofona, a nedugo zatim upoznaje članove benda Rolin Humes s kojima je proveo sedam godina. Jedan od njihov najuspješnijih projekata je Živi, Rasti, Cvjetaj u sklopu kojeg je izvedena i jedinstvena blues moreška. Hoodooleen trenutno živi i radi na relaciji Sisak – Smokvica, odnosno Brna. Spotove poslušajte na linku.



19. travanj 2024 17:26