StoryEditor
ZabavaFILM TJEDNA |

SJEDINJENE DRŽAVE PROTIV BILLIE HOLIDAY Prenaglašeno angažirana društvena freska u kojoj r‘n‘b pjevačica Andra Day osvaja i glasom i glumom

Piše Gabrijela Bijelić
5. travnja 2021. - 13:46
Andra Day za ulogu je nagrađena Zlatnim globusom, no ni Oscar joj nije nedostižanIlustracija

Da mu je premijera bila oko 20. siječnja, biografski film 'Sjedinjene Države protiv Billie Holiday' bio bi savršen za oproštaj s omraženim predsjednikom Donaldom Trumpom. Ovako nam je s dvomjesečnom odgodom u kina stigao novi prilog pokretu Black lives matter.

Umjesto nesretnog Georgea Floyda koji je lani smrtno stradao od policijskog nasilja, žrtva rasizma ovaj put je tamnoputa jazz i swing legenda, meta sustavnog progona FBI-eva Odjela za narkotike. Afroamerički redatelj Lee Daniels ne ostavlja mjesta dvojbama.

Njegova priča o Billie Holiday društveno je angažirana freska, zasnovana manjim dijelom na životopisu pjevačice u posljednjem desetljeću života, a mnogo više na pokušaju da je se prikaže začetnicom pokreta za ljudska i manjinska prava koji će u SAD kulminirati Lutherovim mirotvornim maršem na Washington 1963., četiri godine nakon pjevačičine smrti.

Takav redateljski pristup je sasvim legitiman, no u ovom slučaju prenaglašen do ruba propagande. Na sreću, taj rub ne prelazi zahvaljujući glavnoj glumici Andri Day, freškoj dobitnici Zlatnog globusa i ozbiljnoj pretendentici za nadolazećeg Oskara.

Ova darovita kantautorica i r'n'b pjevačica koja, zgodne li slučajnosti, prezime dijeli s Lady Day, na glumačkom planu pokazuje da sličnosti ne prestaju s nadimkom Billie Holiday. Osim što sama izvodi sve glazbene brojeve svoje heroine, Andra Day s njom se poistovjećuje emotivno i fizički, prenoseći magnetizam koji je Holiday činio jedinstvenom pojavom u svijetu glazbe.

Moćnim vokalom i izgledom Day mlađa baca duboku sjenu na sve ostale aktere, pretežito muškarce. U najmračnijem zakutku ostaje lik glavnog Billieina progonitelja, agenta Harrya Anslingera (smušeni Garrett Hedlund).

Čovjek kojeg je u stvarnosti za zasluge u borbi protiv ovisnosti kasnije odlikovao JFK ovdje je prikazan kao trbuhozborac bijelog supremizma, plošan i nimalo nalik pravoj nemezi. Danielsova biografija mogla je proći i bez umetnute nepostojeće romanse glavne junakinje i njezine sjenke, saveznog agenta Jimmya Fletchera (Trevante Rhodes) koja odiše patvorenom melodramatičnošću.

Osim po virtuoznoj izvedbi Andre Day, ovaj osrednji biografsko-aktivistički hibrid ostat će ipak u kolektivnoj memoriji po još dva detalja. Prvi je Billiena amblematska pjesma 'Strange fruits', himna slobodi koja je izvođačicu stajala hajke i zatvora. Drugi naglasak otkrivaju početna scena i odjavna špica filma: u tzv. kolijevci demokracije formalno-pravno se u posljednjih stotinu godina za crnačku zajednicu niša se nije promijenilo nabolje.

11. travanj 2021 16:17