StoryEditorOCM
ZabavaTALENTIRANE SESTRE|

SARA, BRANKA I MIRNA KALOGJERA Korčulanski talenti u brendiranju za koje ćemo još čuti...

Piše Piše: Dora Lozica
Foto: Branka Kalogjera
4. ožujka 2021. - 14:18

Iako inspirativna i kreativna, mladost je ipak često prepreka profesionalnom pristupu i zrelosti u realizaciji ideja, no ne i za dvije blizanke Branku i Mirnu koje su sa samo 17 godina osmislile i realizirale brendiranje unikatnog nakita Art Perla. Branka Kalogjera, i njena 40 minuta mlađa sestra Mirna Kalogjera, po mnogočemu se ističu i razlikuju od svojih vršnjaka. Mlade sedamnaestogodišnje Korčulanke već su naučile ideje pretočiti u projekt kojeg su onda profesionalno i završile na zadovoljstvo svojih poslovnih suradnika. Sve je počelo sasvim slučajno, Branka i Mirna imaju još jednu sestru, dvadesetogodišnju Saru koja je radila prošlo ljeto na starogradskoj štradi u kojoj se nalazi jedan od najstarijih dućana nakita u Korčuli, Art Perla. Otkad ima fotoaparat, Branka se s njim vrti po starom gradu ne bi li uhvatila dobar kadar. Tako je upoznala dizajnericu nakita Ivanu Salečić koja je baš tražila ekipu za promociju otvaranja web shop-a, odlučila je povjerenje pokloniti mladim sestrama Kalogjera.

Bez aparata nigdje!

image
sestre Kalogjera, projekt Art nakit Perla, Moskar


-Bavim se fotografijom od svoje 14. godine i već imam iskustva s fotografiranjem torbi i odjeće pa sam odlučila probati i s nakitom. Nakit se najbolje ističe na osobi, svoju stariju sestru sam nagovorila da bude model, a sestru blizanku, koja oduvijek ima smisla za modu i šminku, sam zaposlila da osmisli izgled modela. Uskoro nam se prodružila i Sarina prijateljica Ana Granić, a osim fotografija snimali smo i promotivne video zapise“, prisjetila se Branka.
Budući da je Branka inspirirana arhitekturom korčulanskog starog grada, većina je fotografija snimljena u starogradskoj jezgri. Koncept, kako ističe, uključuje puno krupnih planova nakita na pastelnom kontrastu kože ili kamena. Nakon što Branka osmisli scenarij i detaljno upozna modele kako će se kretati i ponašati ispred objektiva, Mirna osmišljava njihove outfite i izgled.
-Puno toga me inspirira, no vodim se scenarijem kojeg osmisli Branka. Što se tiče Perle, pazila sam da odjeća ne bude previše upadljiva i da u prvom planu bude nakit koji je šaren i izražajan, no željela sam dobili nekakav kontrast i igru boja. Sara je bila odjevena u bijelo s ružičastim tonovima, a Ana u crno s agresivnijim plavim tonovima. Kosu sam im zalizala kako bi im otvorila lica“, priča nam Mirna.
Snimanje je trajalo nekoliko dana, a onda je uslijedio teži dio posla, montiranje videa i uređivanje fotografija. Finalni proizvod kojeg su dobile iznenadio je i same autorice, iskren, ali i industrijski, pastelan, šaren, sirov, ali i neočekivano zreo za dvije srednjoškolke. Više od Branke i Mirne zadovoljna je bila Ivana Salečić.
-Ovaj projekt je sinergija mladosti i iskustva, mi smo se prepoznali međusobno i trud se isplatio. Djevojke su apsolutno uhvatile karakter Perla nakita, dala sam im smjernice, ali nisam im se miješala u umjetničku slobodu. One su skromne, vrijedne i odgovorne, ovaj je projekt dokaz što možemo napraiti u našoj zajednici, pogotovo s mladim ljudima“, ističe Ivana.

Svakoj sestri svoje

image
sestre Kalogjera, projekt Art nakit Perla, Moskar
Branka Kalogjera


Nakit Perla jedan je od nasjtarijih brendova Korčule, Ivana je s izradom nakita započela još 1988. godine, a hobi je s vremenom prerastao u posao. Perla nakit je hipoalergen, izrađen u potpunosti od prirodnih materijala ručnim radom i unikatnim dizajnom. Filozofija izrade krije se u jednostavnom prijenosu pozitivne energije, kaže nam Ivana koja čvrsto vjeruje da pozitivna energije iz njenih ruku prelazi na nakit, a onda i na novog vlasnika. U izradi nakita uživa, ali, kao i u svakom poslu, i u dizajnu se treba usavršavati kako bi ostali konkuretni na tržištu. Baš zato je dala priliku mladim ljudima, od njih je, kaže, jako puno naučila o promociji i marketingu na društvenim mrežama.
Za tri sestre Kalogjera ovo nije prva poslovna suradnja, kad je neki projekt u pitanju nikad se ne svađaju, raspodjela poslova je već uhodana priča.
-Branka prepusti estetiku meni i u mene ima aposlutno povjerenje, ona se bavi kutovima snimanja, osmišljavanjem scenarija. Sara je spontana ženska, ona je model i s njom nema puno posla, nije ukočena i zna što treba. Uvijek idem s Brankom na snimanja, znam što želi postići pa joj pomažem, namjestim ljude, popravim neki detalj“, otkriva nam Mirna.
Njihov će projekt popratiti skoro otvaranje Perla Art web shop-a, a cijelu kampanju možete pogledati na Facebook stranici Art Perla ili instagram profilu PerlaArtAdriatic, no suradnja s Ivanom nije gotova, ipak detalji će još neko vrijeme ostati tajna. Ono što je najvažnije u ovoj priči, smatra Ivana, je zadržati ovakve mlade i talentirane ljude na otoku.
-Cijela naša zajednica treba stvoriti atmosferu u Korčuli kojoj će se mladi ljudi vratiti, zasnovati ovdje obitelj. Inspirativno je raditi s njima, trebaju dobiti ponudu koju neće moći odbiti“, zaključuje.
Branka i Mirna još uvijek ne znaju gdje će ih život odnijeti, odlučile su otići na fakultet van otoka, a hoće li se vratiti – tko zna! Ipak, Branka je u jedno sigurna, u budućnosti se vidi s fotoaparatom oko vrata.

14. travanj 2024 13:08