StoryEditor
ZabavaUKUSNO I PRAKTIČNO|

Recept za pastirsku pitu baziranu na povrću: možete je držati zaleđenu i do dva mjeseca i ispeći kad ogladnite

Piše DV
17. travnja 2021. - 20:40
pastirska pita, tradicionalno englesko jelaShutterstock

Moramo priznati da izraz britanska kuhinja rijetko koristimo da bi opisali nešto dobro. Ipak, pastirska pita tradicionalno je englesko jelo koje nam se uvuklo pod kožu, prvo u svojoj originalnoj verziji, a zatim i u vegetarijanskoj varijaciji na temu. Po receptu kojeg donosi Slobodna. Ako ste vegan umjesto cheddara možete koristiti veganski sir, a ako ne mislite da ćete cijelu pitu pojesti u roku od par dana, zamrznite je i ispecite kroz narednih dva mjeseca kad god ogladnite i ostanete bez ideja.

Sastojci

1 žlica maslinovog ulja

1 veliki luk, prepolovljen i narezan na kriške

2 velike mrkve (ukupno 500 g), izrezane na komade veličine kocke šećera

2 žlice majčine dušice, nasjeckane

200 ml crnog vina

400 g sjeckane rajčice

2 kocke povrtnog temeljca

410 g konzerve zelene leće

950 g batata, oguljeno i narezano na komade

25 g maslaca

85 g (vegetarijanskog) cheddara, naribano

Priprema

1. Na tavi zagrijte jednu žlicu maslinovog ulja, a zatim pržite jedan prepolovljeni i narezani luk dok ne porumeni.

2. Dodajte dvije velike mrkve, narezane na komade veličine kocke šećera i većinu pripremljene nasjeckane majčine dušice, ostavljajući malo za kasnije.

3. Ulijte 200 ml crnog vina, 150 ml vode i 400 g nasjeckane rajčice, a zatim dodajte dvije kockice povrtnog temeljca i pirjajte 10 minuta.

4. Ubacite 410 g konzerve zelene leće, uključujući sok, zatim poklopite i dinstajte još 10 minuta dok mrkva ne bude još malo tvrda, a leća postane posve kašasta.

5. U međuvremenu kuhajte 950 g batata narezanog na komade 15 minuta dok ne omekša, dobro ga ocijedite, a zatim zgnječite s 25 g maslaca i začinite po ukusu.

6. Smjesu leće složite u posudu za pitu, žlicom rasporedite kašu na vrh, a zatim sve pospite s 85 g ribanog (vegetarijanskog) cheddara i preostale majčine dušice. Pita se sada može poklopiti držati u hladnjaku dva dana ili u zamrzivaču i do mjesec dana.

7. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i uključite opciju ventilacije. Pecite 20 minuta ako ste s pečenjem krenuli odmah nakon pripreme ili 40 minuta ako ste pitu prethodno držali u zamrzivaču, dok ne poprimi zlatnu boju. Poslužite s brokulom ili nekim drugim povrćem po želji.

14. svibanj 2021 20:53