StoryEditorOCM
ZabavaMLADA GLAZBENA NADA

Prvi intervju Albine Grčić nakon povratka iz Rotterdama: ‘Ne mislim da je moj kostim bio loš!‘

Piše Slobodna Dalmacija
3. lipnja 2021. - 07:35

Nasmijana i vedra, baš onakva kakvu je vidite na televiziji, stigla je na intervju. Deset je dana prošlo od Albininog povratka iz Rotterdama, gdje nas je s pjesmom 'Tick-Tock' sve učinila ponosnima na Eurosongu, iako nije prošla u veliko finale. Na trenutak je uspjela zakopati i ratnu sjekiru između premijera i predsjednika, piše Slobodna Dalmacija

Nakon što je iz Nizozemske sletjela na zagrebački aerodrom, da nije bilo sponzorskog automobila koje ju je čekalo, vrlo vjerojatno bi se u Split opet uputila busom, kao što je u veljači išla u Opatiju na Doru.

- Nije mi problem putovati autobusom, dapače. U Split sam se ipak vratila autom, sama sam vozila, i baš mi je bio gušt tih nekoliko sati malo sabrati misli. Stvarno volim voziti i to me opušta, bez obzira što sam bila umorna od leta. Jedva sam čekala doći doma pa me to držalo. Pustila sam CD Maneskina koji su pobijedili na Eurosongu i slušala ih cijelo vrijeme do Splita. Imaju odlične pjesme i baš su pravo otkriće.

Kad smo već kod pobjedničke grupe pitamo je i što misli o frontmanu Damianu Davidu koji ovih dana lomi srca obožavateljica diljem svijeta.

- Nakratko sam ga upoznala, kao i ostale članove benda. Kad sam ispala došla sam do njih i rekla: 'Molim vas pobijedite, jer sam stavila 50 eura na vas!' Oni su tu došli kao na svoju svjetsku turneju, neopterećeno, i to se osjetilo. Imaju super pjesama, nije to samo rock. Što se tiče Damiana neupitno je kako je šarmer s karizmom. Ne može mu nitko osporiti da vlada scenom i da je svijet zadrmao svojom pojavom.

Nakon što je sišla s naplatnih kućica u Dugopolju prva postaja bio je Solin. Naime, tamo živi Albinin dečko, nogometaš Ivan Ćalušić, kojeg je prvog otišla vidjeti. Potom su zajedno otišli na splitske Gripe, u obiteljski dom mlade pjevačice, gdje su je s ponosom i pokojom suzom u oku dočekali roditelji.

- Odmah sam navalila na maminu spizu jer mi hrana u Rotterdamu i nije bila neka. Pogledali smo film i već sutradan se vratili svojim uobičajenim navikama. Rekli su da im je najdraže što sam u svemu ostala pribrana i da se nisam previše razočarala.

Njezina najveća obožavateljica, baka Anđelka, malo se zabrinula kako će joj unuka podnijeti ispadanje iz polufinala, no ubrzo je shvatila da nema razloga za brigu. Javila joj se i obiteljska prijateljica Doris Dragović.

- Ona me nazvala odmah sutradan nakon polufinala, baš kao i dan nakon Dore. Kazala mi je točno ovim riječima: Dušo, ti si bila odlična! Znaš i sama kako to tamo ide. Ništa se ti ne brini. Drago mi je da si prošla kroz to iskustvo koje nikako ne može biti loše za tebe.

Čak i ljuti rivali predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković podržali su Albinu i jednoglasno se složili kako je trebala proći dalje.

- Da budem iskrena, totalno sam politički neaktivna, ne veseli me taj svijet. Dok sam bila u Rotterdamu nisam uopće željela pratiti medije, ali su mi počeli dolaziti 'memovi' njih dvojice. Bilo mi je fora i simpatično! Inače, bez obzira na to što sam na neki način doživjela poraz, mediji u Hrvatskoj kao da su me zaštitili, i bilo je lijepo vidjeti svu tu potporu koja je dolazila do nas. Svi su stali uz mene!

Albina je prvi izvođač u novijoj povijesti Eurosonga koja je u polufinalu bila u top 10 publike i žirija, a ipak se nije plasirala u finale.

- Nikad ne bih rekla da smo pokradeni ili nešto slično. Jednostavno se tako dogodilo. Nastup je bio kompletan, nema sad smisla govoriti da se nešto moglo napraviti drugačije. Zaista smo vjerovali da imamo ono najbolje. Mala gorčina pojavila se dan poslije jer sam večer prije sama tješila plesače i cijeli tim. Vidjelo se da su bili razočarani, pošto smo cijelo vrijeme dobro kotirali. Meni je bilo lakše jer sam ipak znala da se može dogoditi i da ne prođemo, trebalo je to uzeti u obzir, unatoč svemu.  

Albina je na Eurosongu nosila kostim Juraja Zigmana.

 Ebu/Andres Putting

Puno se pisalo i komentiralo o kostimu Juraja Zigmana u kojem je nastupala, a s kojim je završila na trećem mjestu glasača za nagradu Barbara Dex koja se dodjeluje najlošije odjevenom izvođaču Eurosonga.

- Ja za tu nagradu, iskreno, dosad nisam ni čula. Nije me sram ičega, od početka sam rekla da stojim iza te priče, iako da se razumijemo, to sigurno nije kostim koji bih nosila na svakodnevnim nastupima. Vjerovala sam ljudima koji se bave time i znaju bolje od mene. Problem je što se dosta ljudi vezalo za kostim s Dore koji je bio drugačiji pa im je ovaj bilo teško prihvatiti. Vjerujem da je to do našeg mentaliteta, čini mi se kao da još nisu spremni za nešto tako. Ne mislim da je to bio najgori kostim, dapače. Ugodno sam se osjećala u njemu. Mislim da je bio primjeren onome što smo pokazali na pozornici i opet bih surađivala sa Zigmanom, zašto ne?

Pitamo je i koji joj je nastup draži, eurovizijski ili onaj s Dore?

- Hmmm... Da smo prošli u finale možda bi mi ovaj iz Rotterdama bio draži (smijeh). Zahvaljujući nastupu s Dore upoznala me cijela Hrvatska, šarmirala sam naše ljude i pobudila u njima interes za Eurosong. U tom mi je kontekstu nastup s Dore draži. Za ovaj s Eurosonga mogu reći da sam se jako trudila i pripremala, i zbog toga mi je krivo što nisam dobila prilika za još jedno izvođenje u finalu.

Voljela bi se kroz koju godinu opet prijaviti na Doru, a kad je u pitanju njezin nasljednik, tu bi htjela vidjeti jednu mladu pjevačicu iz Mravinaca pokraj Splita, koju smo već imali prilike gledati na Dori, ali i u showu RTL-a Zvijezde.

- Voljela bih na Eurosongu najviše vidjeti Lorenu Bućan. Još od one godine kad je nastupila na Dori s pjesmom 'Tower of Babylon' i umalo pobijedila. Ima snažnu prezentaciju i ne boji se pozornice.

Albina se osvrnula i na izlaganje Jacquesa Houdeka koji je u podužem govoru na društvenim mrežama rekao kako zamjera članovima naše delegacije, ali i samoj Albini što su neprestano isticali kako imaju nastup kojeg Hrvatska odavno nije vidjela. Inače, Jacques je naš posljednji predstavnik na Eurosongu koji je uspio proći u finale. Bilo je to 2017. s pjesmom 'My Friend'.

- Kad je Jacques nastupao na Eurosongu sjedila sam ispred TV ekrana i u jednom trenutku zasuzila dok je pjevao. Stvarno sam bila sretna što nas upravo on predstavlja i bila ponosna jer sam mislila da nas nitko drugi neće bolje predstaviti. Iako pjesma nije zaživjela nakon Eurosonga, izvedba mu je vokalno bila uistinu fascinantna. Ja sam rekla da je naš nastup najbolji u zadnjih nekoliko godina i iza toga apsolutno stojim. Nisam rekla da sam vokalno najbolja ili da je moja pjesma najbolja. Niti sam ikoga išla prozivati. Neki drugi kolege, koji su na Eurosongu ostvarili puno bolji plasman od Jacquesa, nisu se našli prozvanima u mojim riječima niti su se uvrijedili.

Unatoč slavi koja joj se dogodila preko noći, skromna kakva jest, ostala je stajati čvrsto na zemlji, i kaže da se ne doživljava zvijezdom, svjesna da interes publike treba zadržati i opravdati  novim pjesmama.

- Cijela ta priča s Dorom, pa kasnije i Eurosongom, dogodila se jako brzo. Sa samo 22 godine doživjela sam nešto što ću pamtiti cijeli život. Ipak, ne dopuštam sebi da poletim. Imam ja ta svoja krila, što se kaže, ali ih koristim na pravi način. Znam što želim, imam viziju kojim glazbenim putem želim ići, a tu je i moj tim koji me u tome podupire. Slava, ako je to prava riječ, nije me promijenila. Mojim prijateljima je drago što sam ostala ista, oni uglavnom potenciraju priču o mojoj glazbenoj karijeri, a ja više volim da pričamo o drugim stvarima. Jedino mi je sada postalo neobično što mi mnogi prilaze na ulici, nisam to uopće očekivala. Čudno mi je i ne mogu se naviknuti...

Čim se vratila u rodni Split Albina se uhvatila obveza na četvrtoj godini studija engleskog jezika i povijesti na Filozofskom fakultetu. Ove subote iz studentskih klupa opet će pred svjetla pozornice. Gledat ćemo je na Porinu gdje će izvesti pjesmu 'Tick-Tock', jer je zajedno s Mijom Negovetić i Vinkom Ćemerašom nominirana u kategoriji najboljeg mladog izvođača godine. A već za nekoliko tjedana razveselit će nas novom ljetnom pjesmom, za koju smo sigurni kako će poharati glazbene top ljestvice, baš onako kako je to učinio i 'Tick-Tock', piše Slobodna Dalmacija

16. travanj 2024 18:35