StoryEditor
ZabavaDUBROVAČKI FILMAŠ |

PROJEKCIJA DOKUMENTARNOG FILMA AUTORA VLADIMIRA GOJUNA - "Times of Great Depression" zablistao u Kulturnom centru u Osijeku

Piše glas-slavonije.hr
27. srpnja 2020. - 20:26
Vladimir Vlado Gojun montažer, filmaš, redateljTonči Plazibat
Dokumentarac prikazan na manifestaciji Barutana 020 portret je hrvatskog indie-blues glazbenika Adama Semijalca
Drugog dana manifestacije Barutana 020, u vrlo dobro ispunjenom prizemlju Kulturnog centra u Osijeku, održana je projekcija dokumentarnog filma "Times of Great Depression". Film iz 2018. godine, čiji je autor poznati dubrovački filmaš sa zagrebačkom adresom Vladimir Gojun, svojevrsni je portret hrvatskog indie-blues glazbenika Adama Semijalca, koji posljednjih petnaestak godina djeluje pod umjetničkim imenom Bebè Na Volè, piše glas-slavonije.hr

Semijalac je autor triju albuma, izuzetno dobro prihvaćenih od kritike, "Time of great depression" (2015.), "Hate is a wonderful thing" (2018.), te ovogodišnjeg "Tanac za crnega vraga", nastalog kao rezultat dvogodišnjeg etnomuzikološkog istraživanja (zajedno s umjetnicom Selmom Banich) folklornog nasljeđa - narodnog bluesa - i u narodu s njim povezanih običaja, pod naslovom "Ode zemlja u led’nu, svak ti šuti istinu" preuzetim iz stiha njegove pjesme "Baba Ljuba blues".

Film "Times of Great Depression", premijerno prikazan 2018. na Liburnia Film Festivalu, sniman je dijelom u Baranji odnosno u Kopačkom ritu koji u filmu - kako kaže redatelj Gojun - ima autoironijsku i eskapističku ulogu, dijelom u Semijalčevoj radnoj sobi, te na njegovim klupskim nastupima kojima se nametnuo svojim pristupom bluesu, ali i na prosvjedima protiv Vlade održanima u Zagrebu 2012. godine.

Projekciji u sklopu manifestacije Barutana 020, ujedno i osječkoj premijeri dokumentarnog filma "Times of Great Depression", nazočio je i njegov autor Vladimir Gojun, kojemu je to četvrti dokumentarac.

- Mislim da je Adam jedan od najautentičnijih hrvatskih glazbenika, o kojemu se gotovo ništa ili jako malo zna. Poznajem ga gotovo svoj cijeli život s obzirom na to da su naši očevi prijatelji još od srednje škole. Ponekad smo se znali družiti preko ljeta i znao sam da se oduvijek interesira za glazbu, koja nam je bila zajednička strast. Isprva sam onako usput promatrao njegovu karijeru, no u trenutku kad sam se preselio u Zagreb studirati, intenzivirali smo naše druženje kroz glazbu i koncerte, a nakon što je počeo djelovati pod alter egom Bebè Na Volè, još sam se jače zainteresirao za njegov glazbeni izričaj i tu sam se nekako odlučio raditi film o njemu. Izuzetno mi je drago da je "Times of Great Depression" prikazan u Osijeku, to je nešto što sam jako dugo čekao jer Baranja je na neki način bila inspiracija za vizualni identitet filma i background Adamova emotivnog i eskapističkog načina shvaćanja života i stvaranja - rekao je nagrađivani dubrovački filmaš.

Gojunov film u nešto više od sat vremena trajanja dotiče mnoge teme, među kojima i usamljenost, siromaštvo i depresiju, kao i početni Semijalčev problem prisvajanja tradicionalnih glazbenih i poetskih obrazaca bluesa - koji su nastajali na američkom Jugu, na engleskom jeziku - da bi se odsviralo i izreklo nešto autentično i vjerodostojno, piše glas-slavonije.hr.
loading...

Izdvojeno

29. srpanj 2020 20:50