StoryEditorOCM
ZabavaGOOD FOOD FESTIVAL 2017.

PRISKA THURING Kuhala je Pavarottiju, Mandeli, Cheneyu, Red Hot Chilli Peppersima, Rolling Stonesima i Dubrovčanima!

Piše PSD.
22. listopada 2017. - 11:11

Trećeg dana četvrtog izdanja Good Food Festivala na "kulinarsku scenu" stupila je chefica Priska Thuring. Biografija Kanađanke koja nosi ime kao supruga cara Dioklecijana zaista je zanimljiva. Školovala se u Švicarskoj u hotelu Dolder Grand gdje su joj gosti bili Luciano Pavarotti, glazbeni sastav Red Hot Chilli Peppers te Rolling Stones, Mariah Carey, Nelson Mandela.

Hrvatska je postala njezinom novom domovinom 2005. i to - zanimljivo - počela je na krajnjem jugu. Naime, te godine njezina biografija zauvijek postaje povezana s Dubrovnikom gdje je u Hotelu Palace započela njena karijera u Hrvatskoj gdje je kuhala bivšem američkom potpredsjedniku Dicku Cheneyu. Danas radi u Zagrebu kao chefica restorana Dubravkin put. Chefica je pozdravila okupljene te se prisjetila svog rada u Dubrovniku dodavši kako je učinila i banju tijekom dana! Kazala je i kako su je dočekale sve namirnice što je pomalo i zasmetalo jer je "control freak".

"Večer spoznatim chefom" bio je održan 21. listopada u restoranu Kantenari koji je u sklopu Sunset Beach Dubrovnik kompleksa . Počelo je sa sušenim mariniranim brancinom s Camparijem, ciklom, jabukom, hrenom i graškom, a uz njega je poslužen rajnski rizling. Počelo je dakle, posve mediteranski. Potom su uslijedile teleće brizle s cvjetačom, pistacijom i maslacem uz koje je išla jako fina graševina. Vrlo blago jelo, a pomisao da se anatomski radi o prsnoj žlijezdi izgurao je komentar da se doista osjeti maslac - posebno kod ženskog dijela. Blag nastavak menija obećavalo je sljedeće toplo predjelo: gnudi od kozje skute i buče s pancetom, vrganjem i ulja od buče. Ovo je - uz desert - bila najbolja gastronomska točka. Gnudi su posebna vrsta njoka za koju se ne koriste patate. Također, pancete ako je i bilo, bilo je samo u tragovima ili su je možda osjetili samo oni s malo izvježbanim nepcem. Chardonnay koji je bio sastavnica ovog jela, kao i lasina koja je služila kao dodatak glavnom jelu bili su pomalo preintenzivni.

Dakle, glavno mjesto zauzela je janjetina i to s ponosnim prefiksom - "domaća". Na pjatu joj se pridružilo bijelo vino kao umak te začinsko bilje, mrkva i kelj. Vino je dominiralo pa uzelo primat tom domaćem elementu pa i janjetini. Posebno treba pohvaliti kruh kojeg su vrijedni zaposlenici kroz cijelu večer donosili. Svjež i topao - bio je prava nadopuna.

Kao slatki kraj ili vrhunac tu je bila "terina - čokolada 55 %" s Jack Danielsom i kupinama - tako je naime pisalo u meniju. Zapravo, bio je to obični mousse jako bogat čokoladom i pored toga izrazito ukusan. Jack Daniels "skrio" se u bijeloj kremi pokraj kolača pa bi on - to jest alkohol - "prodrmao" nepce. Počelo je s Camparijem, a završilo s Jack Danielsom što je zaokružilo ovu gastronomsku ekspediciju "u režiji" Priske Thuring.

Kroz večer je vodio hrvatski televizijski i radijski voditelj Mirko Fodor, a glazbenu podlogu večeri pružila je Zorica Kondža. bLu

23. travanj 2024 15:14