StoryEditorOCM
ZabavaSKIDANJE KILA

Prestajete piti alkohol kako biste smršavjeli? Koliko je vremena potrebno da izgubite na težini, ovisi o tome koliko obično pijete. Evo što možete očekivati

Piše Ana Dukić/Živim
29. studenog 2021. - 19:51

Alkohol i mršavljenje ne idu zajedno, baš zato smanjenje konzumiranja ili potpuna eliminacija alkohola, može pomoći u gubitku kilograma. No postavlja se pitanje koliko brzo ćete nakon prestanka konzumacije alkohola uočiti razliku?

Mršavljenje je kompleksno pa prestanak pijenja alkohola nije jedini korak koji možete poduzeti, to je samo jedna navika koja može pomoći, uz druge promjene poput uravnotežene prehrane i redovitog vježbanja, piše Živim.

Dakle, ako prestajete piti alkohol kako biste smršavjeli, evo što će se dogoditi.

Nema određenog vremenskog okvira ili broja koji možete očekivati ​​kada izbacite alkohol. Koliko brzo ćete smršavjeti te koliko ćete kilograma izgubiti ovisit će o čimbenicima kao što su vaša prehrana, tjelovježba, dob i genetika.

Koliko brzo ćete smršavjeti nakon prestanka konzumiranja alkohola?

Koliko je vremena potrebno da izgubite na težini, ovisi o tome koliko obično pijete. Prema Nacionalnom institutu za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti (NIDDK), drugi čimbenici također utječu na mršavljenje, a to su:

- Genetika

- Rasa ili etnička pripadnost

- Dob

- Spol

- Prehrana

- Dnevna aktivnost

- Količina sna

Ali ako možete stvoriti kalorijski deficit od 500 do 1000 kalorija svaki dan smanjenjem alkohola, uravnoteženom prehranom i vježbanjem, mogli biste izgubiti do jednog kilograma u prvom tjednu nakon što prestanete piti, navodi Mayo Klinika.

image
Annette Riedl

Kako alkohol usporava mršavljenje?

Čak i umjerenim pijenjem ipak unosite kalorije u svoje tijelo. Dakle, ako ne računate na te brojke, možete dobiti nekoliko kilograma oko struka. Za žene je umjerena dnevna doza jedno piće, dok su za muškarca dva pića.

Evo koliko kalorija sadrže neka uobičajena pića u 100 ml:

1) Bijelo vino - 85 kcal

2) Crno vino - 80 kcal

3) Pivo - 45 kcal

4) Vodka - 230 kcal

5) Viski - 250 kcal

I ne samo da kalorije iz alkohola mogu utjecati na vašu težinu, obično uz piće ide visokokalorična hrana.

Koliko kilograma možete izgubiti ako prestanete piti?

Ako prestanete piti, moguće je da ćete izgubiti na težini ako zadržite tu naviku. Naime, stvar je vrlo jednostavna, stvorit ćete dnevni kalorijski deficit, sagorijevat ćete više kalorija nego što unosite, što je ključna komponenta svakog plana mršavljenja. Alkoholna pića su često visokokalorična pa kad ih izbacite, odjednom imate deficit. A ovisno o tome koliko pijete, izbacivanje alkohola moglo bi značajno doprinijeti tom deficitu.

Primjerice, ako ste prestali piti jedno pivo od pola litre svaku večer, stvorit ćete deficit od oko 200 kalorija dnevno.

Taktike mršavljenja ne moraju biti sve ili ništa. Smanjivanje konzumiranja alkohola, dok si i dalje dopuštate da s vremena na vrijeme uživate u piću, također može biti učinkovit način za smanjenje kalorija bez previše ograničavanja.

Koliko kilograma možete izgubiti kada prestanete piti ovisi o čimbenicima kao što su vaša trenutna težina, razina aktivnosti, prehrana i genetika, iako obično možete ciljati na siguran tempo mršavljenja od pola od jednog kilograma tjedno.

No određeni čimbenici nekome mogu otežati gubitak težine:

- Zdravstveno stanje

- Uzimanje određenih lijekova

- Nekontrolirani stres

Ostali savjeti za mršavljenje

- Isključivanje alkohola nije jedini način da izgubite kilograme.

Evo još nekih strategija koje će vam pomoći da smršavite:

Uravnotežena prehrana

Prehrana je važan dio svakog plana mršavljenja, a trebali biste unositi sljedeće namirnice svakog dana:

image
Garo/AFP

- Voće i povrće bogato vlaknima

- Cjelovite žitarice poput kruha od cjelovitog zrna, ječma i smeđe riže

- Proteina iz orašastih plodova, jaja, ribe i nemasnog mesa poput piletine

- Korisne masti poput onih koje se nalaze u orašastim plodovima, maslinovom ulju, avokadu i mliječnim proizvodima poput jogurta

S druge strane, ograničite namirnice kao što su:

- Rafinirani ugljikohidrati poput bijelog kruha i pekarskih proizvoda

- Hrana s dodatkom šećera poput peciva, sokova, slatkiša i začina

- Hrana s trans ili zasićenim mastima poput crvenog mesa, maslaca i određenih sireva

image
Microgen Images/science Photo Li/AFP

Vježbanje

Osim izbacivanja alkohola, kalorijski deficit možete postići i vježbanjem. Čak i ako gubitak težine nije vaš cilj, svakodnevna tjelesna aktivnost može pomoći u sprječavanju i upravljanju zdravstvenim problemima kao što su srčane bolesti, visoki krvni tlak, dijabetes tipa 2, mentalne bolesti i još mnogo toga.

18. travanj 2024 19:28