StoryEditorOCM
ZabavaTV SERIJA TJEDNA

POLICAJKE IZ L.A. Glumice Jessicu Albu i Gabrielle Union lani smo vidjeli uživo u Dubrovniku, a sad su detektivke u feminiziranoj verziji ‘Bad boys‘

Piše Gabrijela Bijelić
29. svibnja 2020. - 16:16
Zvuči pomalo nestvarno, ali je istina: prošle godine početkom lipnja ugostili smo ih uživo na NEM medijskom festivalu u Hotelu Palace, a danas ih pod geslom 'Ostanimo odgovorni' gledamo od kuće, sretni što je korona histerija barem malo popustila.

Glumački tandem Gabrielle Union i Jessica Alba glavne su zvijezde kriminalističke serije 'Policajke iz L.A.'('L.A. 's Finest') čija je premijerna sezona krenula na Sonyevu specijaliziranom kanalu AXN.

Ovaj feminizirani spin-off filmskog hita 'Zločesti dečki' u kojem tamnoputi detektivski duo utjelovljuju Will Smith i Martin Lawrence, publika je prihvatila bolje od kritike, što je bio dovoljno jak argument za snimanje nastavka serijala pod okriljem moćnog producenta Jerrya Bruckheimera.

I makar se činilo da je podžanr 'buddy-buddy' odavno potrošen, u 'L.A. Finest' pokazalo se da se tu ima još ponešto za iscijediti, prvenstveno zahvaljujući entuzijazmu naslovnih junakinja. Politički korektna forma je zadovoljena, nijedna nije pripadnica anglosaksonske 'kategorije' stanovništva.

Detektivka Sydney Syd Burnett (Union) je Afroamerikanka, a kolegicu Dolores Nancy McKennu glumi Alba, čiji su preci meksički doseljenici.

Dvije heroine sa značkom na ekranu odlično funkcioniraju zajedno, a radnja se naslanja na uvijek zahvalan 'složenac' – red pravedne borbe sa zločincima - red privatnih zavrzlama – red humora. Jedna od zanimljivijih dosjetki je i podrijetlo lika Syd Burnett: ta je bivša agentica DEA-e filmska sestra detektiva Marcusa Burnetta iz filmskih 'Bad Boys' (Martin Lawrence), što 'Zločestim dečkima' nakon prošlogodišnjeg uspješnog kino revivala jamči opstanak i u televizijskom mediju.

Svakako, LAPD službenice pridonose i aktualnom trendu spolne ravnopravnosti: Syd i Nancy (imena pomalo bacaju na tragičnu punk ikonu Sida Viciousa i njegovu djevojku Nancy L. Spungen) samodostatne su žene vješte s oružjem, s zamršenim emotivnim vezama, ali potpuno neovisne o jačem spolu. Trend je time zadovoljen, no sa scenarijem serijal slabije stoji. Previše je tu 'indigo' momenata preslikanih iz uspješnica 1990-tih.

Sve djeluje nekako generički. Gotovo svaka replika mora sadržavati nešto humoristično, pa makar i nategnuto. Delinkventima se loše piše kad se namjere na čuvarice reda koje ismijavaju muške kolege. Jedna protagonistica zna smotati joint, druga je 'cool' pomajka tinejdžerice. Sve skupa je umjereno zabavno, ali ne osobito inovativno i bez ikakve 'dodatne vrijednosti'.
19. travanj 2024 04:49