StoryEditorOCM
Zabava‘Telogeni efluvij‘

Pojačano opadanje kose nakon korone problem je koji muči mnoge i ne znaju što raditi. Splitska liječnica otkriva što pomaže i kada možete očekivati poboljšanje

Piše Nina Glučina Ramadža/sd
16. rujna 2022. - 15:36

- Znaš, otkako sam ovaj posljednji, drugi, put preboljela koronu primijetila sam da mi  je kosa počela užasno otpadati. Prvo sam se uvjeravala da je to zbog ove sad promjene godišnjeg doba, ali kad sam se jutros počešljala i shvatila da je na četki ostao cijeli jedan debeli pramen moje kose. Shvatila sam da nije do toga. Nije mi svejedno bilo, mogu ti reći, prepala sam se na prvu. A onda sam povezala da je to tako od kad sam preboljela covid, ispričala mi je jedna poznanica prije dva dana, piše Slobodna Dalmacija.

Problem je to koji muči mnoge posljednje dvije godine, a čak se na Redditu povela i rasprava o tome.

Poznanica je po mišljenje je li kosa otpada zaista zbog korone i savjet otišla u dermatologinje koja joj je odmah potvrdila sumnje.

image
Garo/Phanie Via Afp

- Pojačano ispadanje kose nakon preboljele infekcije koronavirusom je u početku spominjano kao anegdota, a danas je znanstveno dokazana činjenica. Stručni naziv za ovakav tip pojačanog ispadanja kose je ‘telogeni efluvij‘ i uobičajen je 2-3 mjeseca nakon oporavka od različitih bolesti, posebice onih praćenih visokom temperaturom, kazala nam je dr. med. spec. Dubravka Vuković, dr. med. specijalist dermatovenerologije, uži specijalist pedijatrijske dermatologije.

Dobra vijest, ne traje vječno! Dermatovenerologinja Dubravka Vuković veli da najčešće traje 6-9 mjeseci.

- Osim same infekcije, kod nekih ljudi može biti potenciran emocionalnim stresom zbog same pandemije. Iako se radi o prolaznom stanju, koje prolazi spontano i prilikom oporavka se može uočiti ‘mlada kosa‘, odnosno istovrsne fine vlasi uz rub vlasišta, neki preparati pomažu u bržem svladavanju problema.

Pacijentima koji dođu s ovim problemom najprije savjetujem isključiti ostale možebitne uzroke efluvija kao što su bolest štitnjače, sideropenična anemija, manjak vitamina, postpartalni efluvij i slično.

Ako otklonimo ostale moguće uzroke moj savjet su šamponi komplementarni tretmanima protiv ispadanja kose, vitaminski i kolagen suplementi, te kod izraženije kliničke slike lokalni preparat minoksidila, savjetuje dr. Vuković koju smo pitali i postoji li metoda prevencije.

- Nažalost, prevencija kao takva ne postoji, osim u širem smislu prevencije covid infekcije, a time i potencijalnog uzroka efluvija, zaključila je doktorica Vuković za Slobodnu Dalmaciju.

PITANJA S REDDITA

-Imala sam covid prije 3 mjeseca i sad mi je bas jako pocela ispadati kosa (pretpostavljam zbog toga). Jeste li koristili ili znate neke suplemente koji pomazu?, postavila je pitanje korisnica Reddita.

- Sad ti je jesen, kosa se normalno linja, jedan je od odgovora. Međutim, očito nije do toga.

-Je, znam nego baš se ne sjećam da mi je ikad ovoliko ispadala, pa mislim da nije mozda zbog korone, odgovorila joj je zabrinuto.

U komentarima su mnogi savjetovali kupovanje vitamina D, kolagena i sličnih pripravaka.

 

 

 

25. travanj 2024 02:18