StoryEditorOCM
ZabavaPO IZBORU STRUČNJAKA|

Ovo je pet najpametnijih pasmina, istraživanje donijelo puno iznenađenja!

Piše JL
10. ožujka 2021. - 12:16

Svaki vlasnik psa svjestan je činjenice da ga je svemir nagradio najpametnijim, najljepšim i najodanijim psom. I naravno, svaki je u pravu. No, stručnjaci imaju svoje mišljenje o tome i proveli su niz istraživanja kako bi nam mogli reći koje su pasmine objektivno najpametnije.

Utvrdili su kako je stupanj inteligencije neke pasmine zapravo utemeljen na instinktima, poslušnosti i sposobnosti prilagodbe. Otkrili su i kako su neki psi vezaniji za ljude (emocionalno), pa je lakše raditi s njima.

Evo liste službeno najpametnijih, no ne brinite, ako Fifi nije među njima, nema veze. Stručnjaci nisu mjerili baš njegovu inteligenciju, pa prema tome nema dokaza da on nije najpametniji na svijetu, donosi Jutarnji list.

1. Border Collie

Većina njih mogla je naučiti novu zapovijed u manje od pet ponavljanja, a uz to su je slijedili gotovo cijelo vrijeme (točnije, 95 posto vremena). To su psi koji imaju uravnotežen karakter i s njima je lako raditi, a poznati su po svojoj posebnosti da rade više stvari odjednom. Oni vole imati nekakav posao, a bez zadaće se osjećaju tužno ili znaju postati destruktivni.

2. Pudla

Pudlice mogu upamtiti više od stotinu riječi. Osim što su pametne, poslušne su te se dobro slažu sa svima. Lako se s njima radi, jer su dosta usmjerene prema ljudima, a ako im je trening zabavan, brzo pamte. No, ne reagiraju dobro na oštre metode treninga (koje, napomenimo odmah, ne bi trebalo primjenjivati ni na jednom psu). S obzirom na to da su pametne, s njima stalno treba nešto raditi, a ako se preskaču treninzi, doma imate elegantnog i problematičnog psa.

3. Njemački ovčar

Poznati su kao policijski, terapijski i psi vodiči, a najviše se za te poslove koriste upravo zbog svoje inteligencije. Brzo uče naredbe i zahvalni su za rad. Može ih se naučiti svašta: od spašavanja ljudi, preko traganja za njima, čuvanja... Odani su vlasniku, ali ako se ne radi s njima, mogu biti problematični.

4. Zlatni retriver

Premda ih se obično percipira kao idealne obiteljske pas, oni su vrlo energični (zaboravite sad prizore debelih retrivera, za to su krivi vlasnici koji ih previše hrane, a premalo šeću) i veoma pametni. Zbog toga je s njima lako raditi. Rad olakšava i činjenica da su po prirodi veoma poslušni.

5. Doberman

Brzo uče i za iskusnog vlasnika neće biti teški da ih se dobro odgoji. Zbog inteligencije lako ih je naučiti da rade niz stvari, pa znaju biti psi čuvari, vodiči slijepih osoba, te pomažu policiji. Prema svojoj obitelji su veoma nježan, a YouTube je pun snimki na kojima se baš dobermane može vidjeti kako izvode trikove i nasmijavaju djecu.

20. travanj 2024 01:15