StoryEditorOCM
ZabavaDRAGOCJENE USPOMENE

Otkrivamo vam pravo blago: ove dvije Mišine fotografije viđene su jedan jedini put, 1971. godine! Mišo je teško stradao u prometnoj, pitao je: Pa ćeš me vako slikat?‘

Piše dv
27. travnja 2022. - 15:51

Bilo je to razdoblje iz života glazbene legende Mate Miše Kovača na koje smo gotovo zaboravili, piše Slobodna Dalmacija.

Sretna slučajnost bila je činjenica što smo pronašli dvije stare fotografije, objavljene samo u doba kad su nastale, početkom sedamdesetih godina sada već prošlog stoljeća. I one su nam vratile priču iz toga vremena...

Mišo je u to doba već dobro grabio u svojoj pjevačkoj karijeri, snimio više ploča, među kojima je prva bila ona s pjesmama “Što znači život moj” (po Rayju Charlesu “I can’t stop loving you”) i “Ti si bila dio svijeta” (prema Dallarinoj ”Che tu sei di primavera”). Bila je to i prva Mišina velika uspješnica. Redali su se nastupi, gostovanja, putovanja.


Napravili smo tada s njim i prvi razgovor za novine, improviziran nasred Poljane.

A onda je došla i ona prometna nesreća 1971. godine kod Sukošana, kada je teško ozlijeđen u svojem Citroenu Pallasu de lux, “žabi” u kakvoj se vozio u i francuski predsjednik De Gaulle.

Miši su, uz ostale ozljede, stradali i zubi. Nakon bolnice oporavljao se u kući u šibenskom Varošu, gdje smo ga obišli.

- Pa ćeš me vako slikati?! - izustio je tada i slegnuo ramenima.

image
Joško Čelar


Mnogo mu je pomogao poznati šibenski stomatolog dr. Miloš Grubišić Mita, uredivši mu nove, “prave” zube. I ta je činjenica doprinijela da je nakon toga i pri pjevanju dobio onaj svoj specifični glasovni “timbar”.

I kada je nakon oporavka ponovno krenuo i nastavio osvajati publiku, imali smo s Mišom još jedan zanimljiv susret. I to za vrijeme ručka u tada popularnom restoranu “Martinska”.

Poveo je sa sobom Anitu Baturinu, bivšu Miss Jugoslavije, koju je u to vrijeme upoznao.

I kojoj će posvetiti svoju poznatu pjesmu “Odvest ću te na vjenčanje”.


Snimili smo ih pri jelu, kad je Anita rekla: “Ajme, zar ćeš me ovako slikati dok mi pašta visi s usta?” Pa se obrisala ubrusom. U tom trenutku je nastala naša snimka.

image
Joško Čelar


Puno ljeta kasnije, negdje oko 2000. godine, susretali smo se na Brodarici, gdje je Mišo rado dolazio ljetovati. Kad smo jednom banuli na povratku s otoka Krapnja, u vrijeme objeda u “Zlatnoj ribici”, željeli smo pričekati. A Mišo će na to:

- Ajde, sidi legendo i lipo ručaj s nama…

- Pusti sada šalu. Sačekat ću, ima vrimena - uzvratili smo na ponudu.

- Reka san ti istinu. Puno si o meni pisa i prvi o mojoj ploči prvijencu. Sičaš se? - kazao je neponovljivi Mišo.

Svega se, eto, sjećamo i danas. Kao da je bilo jučer.

Sa željom da dočekamo dan u lipnju i Mišin nastup na Starom placu, kako je najavljeno. Sa željom da budemo ondje.

20. travanj 2024 04:56