
Veliki trud koji su domaćice unijele u pripremanje pince za Uskrs, često se već do utorka zaboravi, kao i ostaci slatke pince koje su brzo suše. Što učiniti s njima, ako više nisu najsvježiji? Postoji recept i kolač u kojem ćete uz malo dodataka i mašte iskoristiti svu osušenu pincu, pa čak i stari kruh. U engleskoj kuhinji rade „bread pudding” - žutu kremu u kojoj natope ostatke kruha uz dodatak arome vanilije, naranče i limuna i nekog suhog voća.
Evo što je sve potrebno za puding od pince.
Sastojci:
oko 400 g ostataka pince (ili nekog drugog kruha ili mliječnih peciva)
250 ml vrhnja za šlag
500 ml mlijeka
3 jaja
3 žlice šećera
mahuna vanilije ili 1 bourbon vanilin šećer
naribana korica limuna ili naranče
šaka brusnica ili grožđica (usitnjenih i natopljenih u malo ruma)
100 g maslaca
Postupak:
Pincu, odnosno neko drugo mliječno pecivo izrežite na kockice i stavite u zdjelu. Uključite pećnicu na 180.
U zdjeli dobro izmiješajte jaja te im dodajte mlijeko i vrhnje za šlag. Dodajte šećer, ribanu koricu limuna, grožđice i vaniliju.
Malo više od polovice smjese prelijte po kockicama pince i ostavite da se natope.
Dok pinca upija pudding, kalup za pečenje premažite s malo masla, pa natopljenu pincu rasporedite po dnu kalupa za pečenje. Dodajte malo masla pa još pince. Na to dolijte ostatak smjese, onaj u kojem se nije namakala pinca. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke, a na vrh svakog pripremljenog ‘pudinga’ dodajte listiće masla.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva dok se tekućina ne pretvori u puding i vrh lijepo ne potamni, otprilike 25 minuta. Pospite šećerom u prahu pa poslužite još mlako. Tko voli može dodati i malo sladoleda.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....