StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA |

NI NITKO NI NIŠTA Komičar Bob Odenkirk osvećuje se u stilu Johna Wicka, a veteran Christopher Lloyd poput mladića puca iz sačmarice. Zabave ne fali!

Piše Gabrijela Bijelić
19. travnja 2021. - 09:25

Ljubiteljima akcijskih filmova koji ne mogu dočekati novi nastavak ultimativne trilogije 'John Wick', u kinima se nudi inačica nazvana 'Nitko'. Kad upoznate dnevnu rutinu i povijest glavnog junaka (Bob Odenkirk iz serijala 'Breaking Bad', dosad specijaliziran za komedije) naslov vam bude savršeno jasan. Hutch Mansell naoko je neprimjetan bezveznjak, oličenje 'običnosti' bez autoriteta na poslu i kod kuće, što oslikavaju odlično montirane scene iz njegove svakodnevice. Originalan je i 'okidač' zbog kojeg bezlični revizor mijenja pristup i postaje netko s velikim 'n'.

Tu pretvorbu uspješno razrađuje redateljsko-scenaristički dvojac Ilya Naishuller (Hardcore Henry) i Derek Kolstad, zaslužan za sva tri Johna Wicka koja su karijeru Keanua Reevesa vratila na staze stare slave. Zahvalnog suradnika autori su našli u 59-godišnjem akcijskom debitantu Odenkirku koji se uživio u žanrovsku ulogu kao da mu najbolja u nizu sličnih postignuća kroz desetljeća.

Od prve scene otvaranja konzerve do posljednje baražne vatre njegov Hutch plijeni uvjerljivošću. Lik je to usredotočen na 'wickovsku' misiju koja podrazumijeva enorman broj trupala, nešto manje ranjenih, hrpu istrošene municije i razbijenog voznog parka. No, ničemu od nabrojenog ne nadate se do trenutka dok domaćina Mansella ne 'prespoji'. Nakon Odenkirkove glumačke preobrazbe učini vam se da baš svatko može postati akcijski junak, što sigurno zavređuje određeni respekt.

Ni antagonisti ovdje nisu posve plošni, vidi se da Moskovljaninu Naishulleru djelovanje ruske mafije kod kuće i u inozemstvu nije nepoznanica. Glavni negativac portretiran je intrigantno, a glumac Aleksej Serebryakov kao Yulian, osvetoljubivi sadistički OPG-ovac (ovdje se kratica odnosi na organizirani kriminal) dobro rezonira s protivnikom.

Među epizodistima pamtljiv je tamnoputi Araya Mengesha kao Yulianova desna ruka, sicario Pavel, no pravo je otkriće Hutchov tata, umirovljeni FBI-jevac kojega s mladenačkim žarom glumi 83-godišnji veteran Christopher Lloyd (franšiza Povratak u budućnost iz 1980-tih). Efektan je i izlet rappera RZA u filmske vode. Makar uz skromnu minutažu, Hutchova polubrata Harrya odigrao je baš upečatljivo.

'Nitko' je potkraj ožujka nakratko osvojio vrh američkih top ljestvica. Zbog epidemije, dakako, nisu to bile pretjerano izdašne brojke, no svakako su pokazale da kod publike ne jenjava potražnja za akcijskim filmovima. Naravno, u današnje vrijeme ljudima ne možeš samo tako prodati staro za novo, no reciklaža motiva s nekom originalnom doskočicom uvijek pali. I već miriše na sequel.

20. travanj 2024 03:52