StoryEditorOCM
ZabavaTV SERIJA TJEDNA |

NEORTODOKSNA Provokativni serijal o otpadnici iz ultraortodoksne zajednice Židova hasida

Piše Gabrijela Bijelić
8. svibnja 2020. - 15:48
Emancipacija žena neiscrpna je tema u književnosti i televizijskom mediju, toliko prisutna da je iz radikalnog feminizma odavno prešla u mainstream. Naravno, ako taj pojam podrazumijeva i proizvode streaming platforme Netflix koja nam karantenski dolazak proljeća upotpunila serijalom 'Neortodoksna' (Unorthodox).

Drama je to o ženskom vapaju za slobodom, ovaj put iz perspektive dogovorne nevjeste. Esty Shapiro je devetnaestogodišnja Židovka iz ultraortodoksne njujorške zajednice hasida, slobodoumna djevojka u bijegu od obreda i običaja koji je guše. Odabir skrovišta iznenađuje gledatelja. Buntovnica se, ne bez razloga, sklanja u moderni Berlin, negdašnju prijestolnicu nacizma i simbol stradanja židovskog naroda.

Oslobađanje iz okova glavne junakinje (nagrađivana izraelska glumica Shira Haas) prati intrigantan prikaz svakodnevice i religijskih regula hasidskih Židova koji i danadanas mladenkama briju glave, a ženama brane školovanje i vožnju. Dojam realističnosti u ovoj američko-njemačkoj koprodukciji pojačava jezik. Miniserijom dominira jidiš koji baš i ne obiluje suvremenim govornicima, no podcrtava tradicionalizam koji ovdje nije prikazan u pozitivnom kontekstu.

Netflixov serijal provocira iz svakog kadra. Ma koliko politički korektan bio, gledatelju ne može biti lagodno kad bolje upozna autoritarna nagnuća izolirane zajednice koja svojim pripadnicima odriče individualnost, a vanjski svijet doživljava kao prijetnju. Pri tom se, neizbježno, nameće i pitanje – nije li ta začahurenost način obrane identiteta pred ugrozom drugačijih.

Zasnovana na autobiografiji Deborah Feldman, 'otpadnice' koja je svoja iskustva opisala u memoarskoj 'Neortodoksna: Skandalozno odbacivanje mojih hasidskih korijena', četverodijelna serija svakako je edukativna, makar pretjerano akcentirana. Hasidi su prikazani kao antipatični nazadnjaci, moderni Berlinčani kao progresivni kozmopoliti.

Serija je mjestimice i glumački klimava. Haas je u naslovnoj ulozi iznimna, njezina je heroina moderna vremenska putnica: iz rituala 19. stoljeća s kojima je odrasla, ona spretno 'skače' u svijet visoke tehnologije i neobaveznih druženja (prije korone).
Šteta što Haas u tim preskocima ne prati i ostatak ekipe.

Njezin televizijski suprug Yanky (Amit Rahav) podjednako je šeprtljav i u ulozi i u glumačkom pristupu, dok niz epizodista iz židovske komune izgleda poput karikatura. O kontroverzama 'Neortodoksne' bez dvojbe će se još pričati. O kvaliteti također.
24. travanj 2024 09:13