StoryEditor
ZabavaRIBOLOVCI, ŠTO KAŽETE? |

NEKI MISLE DA JE ZUBATAC, NEKI PAGAR, PA BARJAKTAR: Splitski znanstvenik presudio i pojasnio, evo kako ćete ga najlakše prepoznati

Piše more.slobodnadalmacija.hr
15. siječnja 2021. - 18:02
zubatac krunaš, ribolovSD

Ne možemo se usaglasiti o kojoj je vrsti riječ, pa vam šaljemo sliku da pogledate. Neki misle da je zubatac, neki pagar, pa barjaktar itd. Čekamo presudu.

Milan B., Omiš

Vjerovatno svi misle na istu vrstu, ali je problem precizno se izraziti se pa da kažem kako se radi o zubacu krunašu, lat. Dentex gibbosus, donosi more.slobodnadalmacija.hr.

Kako ga najjednostavnije prepoznati? Krunašu je gornji profil glave kod mlađih primjeraka zaobljen, dok je kod odraslih s velikom grbom na glavi. Kod ovog primjerka, ako malo bolje pogledate, vidi se kako je tek počelo razvijanje te grbe.

Kad je grba potpuno razvijena najvjerovatnije je da se radi o ženki, s obzirom na to da je krunaš hermafrodit koji je u početku svog života mužjak, a kasnije se pretvara u ženku.

Čeljusti su snažne, usnice debele, a da ga ne miješate s pagrom pogledajte unutar usta i vidjet ćete 4 do 5 prednjih zuba u obje čeljusti koji su jači, kao očnjaci.

Nadalje, a i na fotografiji se dobro vidi, dvije prve šipčice u leđnoj peraji su kratke, a 2-3 slijedeće su duže (izrazito duže kod mlađih primjeraka).

S leđne strane je smeđecrvenkast, moguće je nekoliko tamnijih pjega. S trbušne strane ružičastobjelkast.

U gornjem kutu škržnog poklopca, u pazušku prsnih peraja te iza leđne peraje postoji tamna mrlja, dok je repna peraja ružičasta s crnim obodom, što se sve dobro vidi na priloženoj fotografiji, donosi more.slobodnadalmacija.com.

Izdvojeno

06. ožujak 2021 22:51