StoryEditor
ZabavaPreventiva

Nedostatak vitamina D izaziva niz bolesti, ali ne smije ga se ni unositi previše. Donosimo tablice koliko ga treba uzimati i namirnice u kojima se nalazi

Piše PSD
14. siječnja 2022. - 16:43

Vitamin D je potreban za normalno funkcioniranje ljudskog organizma.

Ovaj vitamin ima mnoge funkcije uključujući održavanje čvrstoće kostiju optimalnom apsorpcijom kalcija iz hrane. Ako je nedostatan unos kalcija ili je koncentracija vitamina D u organizmu niska, paratireoidne (doštitne) žlijezde mobiliziraju kalcij iz kostiju kako bi se koncentracija kalcija u krvi održavala na normalnoj razini, donosi Slobodna Dalmacija.

Dostatni unos vitamina D sprječava sljedeća stanja:

bolesti srca i visok krvni tlak

dijabetes

image
Dostatni unos vitamina D sprječava dijabetes
Neja Markičević/Cropix

infekcije i poremećaje imunog sustava

frakture kostiju u starijoj dobi

nastanak nekih vrsta karcinoma (crijeva, prostate, dojke)

multipla skleroza

image
Suncu se dovoljno izlagati 15-20 minuta tri dana u tjednu
Joško Ponoš/ Cropix

Izvori vitamina D su:

izlaganje suncu 15-20 minuta tri dana u tjednu

hrana

dodatak ishrani, piše Specijalna bolnica Sveta Katarina.

Vitamin D je jedinstven jer ga ljudska koža stvara korištenjem sunčevih ultravioletnih zraka. Pritom godišnje doba, mjesto gdje živite (geografska širina), doba dana (najjače sunčeve zrake su između 10 i 15 sati) i sadžaj melanina u koži utječu na količinu stvorenog vitamina D; mlađe osobe i one svjetlije puti stvaraju vitamn D efikasnije od tamnoputih osoba starijih od 50 godina.

Vitamina D ima samo u određenoj vrsti hrane (Tablica 1) pa danas neke vrste hrane imaju dodan vitamin D. Vegani i osobe intolerantne na laktozu ne dobivaju ishranom dovoljne količine vitamina D te im je preporučeno uzimanje vitamina D kao dodatka ishrani.

image
Losos - izvor vitamina D
Božidar Vukičević/Cropix

Tablica 1. Sadržaj vitamina D u različitoj hrani

image
Tablica 1
 
Specijalna bolnica Sveta Katarina

Koliko trebate dnevno vitamina D?

Tablica 2 prikazuje preporučene dnevne doze vitamina D. Količina potrebnog vitamina D se određuje za svaku osobu, ovisno o izmjerenoj koncentraciji u krvi, dobi i stanju organizma (npr. osteoporoza).

Tablica 2. Preporučene i maksimalne dnevne doze vitamina D

image
Tablica 2
 
Specijalna bolnica Sveta Katarina

Manjak vitamina D

Patološka stanja koja prati manjak vitamina D:

cistična fibroza, Crohnova bolest i celijakija

pretilost i kirurški tretman pretilosti

bolesti bubrega i jetre

image
Pretilost prati manjak vitamina D
Vlado Kos/Cropix

Ostali faktori koji mogu dovesti do manjka vitamina D su dob, boravak u zatvorenom prostoru, boja kože i dojenje.

Dodatno, neki lijekovi izazivaju smanjenje razine vitamina D u krvi:

laksativi

steroidi

lijekovi za snižavanje razine kolesterola,

lijekovi za kontrolu epileptičnih napada

terapija tuberkuloze

lijekovi za smanjenja tjelesne mase

Simptomi manjka vitamina D mogu biti mišićna slabost, bol u kostima i zglobovima, umor i depresija.

image
Žumanjak je izvor vitamina D
Damjan Tadić/Cropix

Manjak vitamina D se utvrđuje laboratorijskom dijagnostikom određivanja koncentracije 25-hidroksi vitamina D u uzorku periferne krvi. Liječnici ovu pretragu ne naručuju rutinski nego u stanjima koja upućuju na mogući manjak vitamina D kao što su dugotrajni bolovi u tijelu, frakture kostiju. Pritom određuju dozu vitamina D koju treba uzimati.

Cilj terapije manjka vitamina D je postići i održati adekvatnu razinu vitamina D u organizmu. To se najbolje može postići uzimanjem vitamina D u obliku kapsula ili tekućine.

Toksičnost vitamina D

Previše uzimanja vitamina D može dovesti do hiperkalcemije (povišena koncentracija kalcija u krvi) te toksičnosti koja se očituje mučninom, prekomjernom žeđi i mokrenjem, lošim apetitom, slabošću, smetenošću, zatvorom, poremećenom koordinacijom mišića.

Sprječavanje manjka vitamina D

Osim kad liječnik propiše dozu vitamina D, sprječavanje manjka može se postići konzumacijom hrane koja sadrži vitamin D (Tablica 1) te izlaganjem suncu. Iako izlaganje sunčevim zrakama ne može dovesti do koncentracija vitamina D koje izazivaju toksičnost, prekomjerno izlaganje UV zrakama postaruje kožu i povećava rizik za nastanak raka kože, piše Specijalna bolnica Sveta Katarina.

image
I sardine su izvor vitamina D
Marko Miščević/Cropix
27. siječanj 2022 18:12