StoryEditorOCM
ZabavaIME IZA NAKITA||

NATALIJA BARIŠIĆ Ono što bi nekoga iznerviralo mene opušta, a noćni sati mi donose mir

Piše Piše: Lorita Vierda
20. veljače 2021. - 12:58

Njezine ruke ne samo da znaju što rade, već i beskrajno uživaju u tome. Ona je naša Konavoka zlatnih prstiju Natalija Barišić čije ljepote gledamo na društvenim mrežama ali i uživo na brojnim Dubrovkinjama pod nazivom Nakit Propito. I propito je fantastičan! Ova mama troje dječice svoj miri nalazi u kasnim noćnim satima, dok svi spavaju, što je, priča za Moskar, prilično rijetko obzirom na sve obiteljske obaveze, ali ga pronađe.

Iza kaosa dolazi mir

-Dan mame s troje djece kreće dosta rano, oko 6 i pol, 7 buđenje, priprema za školu i vrtić, pa nakon toga kućanski poslovi koji bome potraju cijeli dan, uvijek nekome nešto treba u kući, vječno se čuje 'mama, mama', zapravo jedva dočekam 20 sati da ih stavim na spavanje i tek onda kreće mamin odmor. A taj odmor je upravo ono što radim - izrada nakita, oslikavanje škrinja,keramike,časa i tako sto god imam pri ruci,volim crtat i po platnu tekstilu,tenisicama...Najveći izazov i čast mi je bila izrada zastave Sv.Vlaha, koju sam 4 sata sam crtala na satenu, što nije nimalo lako. Tresla sam se, da ne falim, da to napravim kako treba..." - priča Natalija u dahu, kako i izgleda njezina svakodnevica. I tad, kad djeca utonu u san, kreće njezino vrijeme, hobi, posao, ono što obožava.

image
Natalija Barišić, nakit 'Propito', Moskar


-Moja kreativnost se odvija u noći, znači mama po danu, po noci kreativac, a to je izrada naših tradicionalnih nakita, splitske košarice, ogrlice s nasim vežilicama, narukvice, peružine i svega tako pomalo. Volim i moderan stil, kako u objavama stavljam glam, cirkoni, blještavilo na sve strane, ukrasi za kosu i slično. Najduže traje izrada splitskih košarica jer se ljepilo duže suši i sve te sitne komade slažem pincetom što nije nimalo jednostavno.", priča Natalija. Sve je počelo u djetinjstvu, kako to obično i biva, kad je obožavala crtanje i gledala svaku priliku iskoristiti za crtež.
- Kao mala sam jako voljela crtati, sjećam se da je mama rekla da sam iz vjeronauka dobila jedan, a ona pet jer je velečasni mislio da je mama nacrtala Isusa na magarcu, a ne ja. Najviše sam oslikavala kad sam bila trudna s prvim sinom, tu su krenule prve tenisice s Miki Mouseom, Tweetyjem i drugim likovima iz crtića. Čak sam i fanovima benda Silente oslikavala tenisice, torbe i tome slično, a tad sam bila trudna 7 mjeseci s mojom Antoniom."

image
Natalija je četiri sata oslikavala zastavu Svetog Vlaha

Moderna tradicija

Dosta slobodnog vremena okrenulo je upravo na ono što je najviše i voljela u životu, a interes i oduševljenje nije izostalo, što ju je samo potjeralo u taj posao još i više i još češće. Sad s već troje mališana nema toliko vremena, ali ga, priča, sama nastoji stvoriti jer joj je to opuštajuće i smirujuće, pogotovo nakon ubrzanog dana. U njezinoj velikj obitelji najveću podršku pružaju joj upravo tri sestre, koje joj često služe i kao modeli nakita, a i, dodaje, sve su u nekim svojim poslovima, poduzetne su sve četiri, pa jedna drugu itekako razumiju. I sve obožavaju raditi ono u čemu su dobre, pa se ni njihove obitelji nemaju na što potužiti kad je u pitanju posao, dugi radni sati i visoka koncentracija. I to toliko, priča Natalija, da 'kad pogledam na sat nakon noći u izradi nakita i vidim da je 4 sata ujutro, sama se potjeram leć'". Planovi za budućnost nisu veliki, naprotiv, skromno se nada otvaranju svoje radionice/butige, gdje bi mogla u miru, i dostupna svima, raditi što voli.

image
Natalija Barišić, nakit 'Propito', Moskar


-Trenutno mi je ovo kućna radinost dok sam na porodiljnom, ali se nadam uskoro otvoriti nešto svoje, sve je u pripremi i nadam se da će se brzo i ostvariti."- dodaje Natalija, koja, zanimljivo, nema formalnog školovanja za izradu nakita, što je nerijetko neophodno kad izrađujete tradicijski nakit, što je naučila i usavršila sama.
-Završila sam trgovačku skolu, znači ništa slično ovome što radim. Kao dijete sam išla na razne radionice gdje smo oslikavali po staklu, svili, platnu i to me najviše veselilo. A sve ostalo sam naučila radom" - ponosno ističe ova mlada Konavoka koja, voli izrađivati i oslikavati po konavoskim motivima. Jer su, vrlo jednostavno, prelijepi.
-Oslikavam vez na škrinje i od drvenih kutija napravim zlataču sa zlatovezom. Sve je ručno oslikano akrilnim bojama i na kraju pošpricam s bezbojnim lakom da dobijem lijepi sjaj." I sjaji se Natalijin talent nadaleko, a s vremenom, kad mališani malo odrastu, nada se, doći će i vrijeme za potpuno posvećivanju onome što voli.

24. travanj 2024 08:07