StoryEditorOCM
ZabavaODJEKNULA VIJEST

Nakon niza godina, knjige o Harryju Potteru vraćaju se u Hrvatsku. Kako su bile nestale iz knjižara, prodavale su se i za tisuće kuna

Piše DV/JL
23. rujna 2022. - 11:25

U dubrovačkim knjižarama, knjige o Harryju Potteru dostupne su samo na engleskom jeziku i u bosansko-herecegovačkom izdanju. Vijest koja je odjeknula ovih dana je kako se, nakon nekoliko godina, knjige o čarobnjaku Potteru uskoro vraćaju Hrvatsku i to u izadnju izdavačke kuće Mozaik, objavio je Jutarnji list.

Osim planetarno popularnih knjiga o Harryju, J.K. Rowling je autorica drugih knjiga za mlade povezanih uz svijet čarolije, dviju dječjih knjiga: "The Ickabog" i "The Christmas Pig", romana za odrasle "Casual Vacancy", kriminalističkog serijala "Cormoran Strike" (pod pseudonimom Robert Galbraith), čiji je šesti nastavak "The Ink Black Heart" objavljen prošloga mjeseca.

Kako je Jutarnji list već pisao, prava na tiskanje serijala imao je nakladnik Algoritam, koji je doživio krah, a nakon toga su prava na ovu franšizu bila izgubljena. Knjige su postala vruća roba, pa se komplet znao prodavati i za više od tri tisuće kuna. Zvali su izdavačku kuću Mozaik knjiga, no rekli su im da će više informacija o novim izdanjima imati početkom listopada.

Serijal o čarobnjaku Harryju na cijeni je i u inozemstvu. Prodajom prvoga tvrdoga ukoričena izdanja prve knjige o Harryju Potteru naziva "Harry Potter i kamen mudraca" moglo zaraditi čak 95.000 funti, što je, prevedeno u hrvatsku kunu, iznosilo basnoslovnih 834.573 kuna.

U izdanju Mozaika objavljen je i hrvatski prijevod krimića Roberta Galbraitha poput "The Cukoo‘s Calling" (Zov kukavice), "The Silkworm" (Dudov svilac), "Career of Evil" (Karijera zla), "Lethal White" (Smrtonosno bijelo) te "Troubled Blood" (Nemirna krv).

24. travanj 2024 14:46