StoryEditorOCM
ZabavaPULA FILM FESTIVAL |

‘MURINU‘ NAGRADILA PUBLIKA Ogrestinom "Plavom cvijetu" arene za najbolji film i režiju

Piše PSD.
24. srpnja 2021. - 08:57

Na svečanosti u Areni uručene su nagrade 68. Pula film festivala: "Plavom cvijetu" redatelja Zrinka Ogreste otišle su Velika zlatna arena za najbolji film i Zlatna arena za režiju, a debitantskom filmu Antonete Alamat Kusijanović "Murina" nagrada publike Zlatna vrata Pule i "Breza" za najboljeg debitanta.

Vanje Ćirić koja je proglašena najboljom glavnom glumicom za nastup u Ogrestinu filmu „Plavi cvijet“ te dobitnika Zlatne arene za najboljeg glavnog glumca Renea Bitorajca za ulogu u filmu „A bili smo vam dobri“:

Veliku Zlatnu arenu dobio je film "Plavi cvijet", producenta Ivana Maloče i redatelja Zrinka Ogreste koji je i dobitnik Zlatne arene za režiju filma „Plavi cvijet“.

Publika je svoju nagradu Zlatna vrata Pule odlučila dati debitantskom filmu "Murina" Antonete Alamat Kusijanović, koja je nedavno ostvarila veliki uspjeh u Cannesu, gdje je osvojila nagradu za najbolji debitantski film u programu „15 dana autora“. Prosječna ocjena publika bila je 4,55.

Zlatnu arenu za scenarij osvojili su Sandra Antolić, Branko Schmidt i Ognjen Sviličić za film „A bili smo vam dobri“.

Najbolju glavnu žensku ulogu ostvarila je filmska debitantica Vanja Ćirić, protagnistica filma "Plavi cvijet" redatelja Zrinka Ogreste.

Rene Bitorajac dobitnik je Zlatne arene za najboljeg glumca u filmu „A bili smo vam dobri“ redatelja Branka Schmidta.

Najbolju sporednu žensku ulogu ostvarila je Danica Čurčić u filmu „Murina“ Antonete Alamat Kusijanović, redateljice koja je, pak, nagrađena priznanjem za najboljeg debitanta „Breza".

Zlatnu arenu za glazbu dobili su Alen i Nenad Sinkauz za rad na filmu „Zora“ Dalibora Matanića.

Zlatna arena za montažu uručena je Tomislavu Pavlicu za film „Zora“, a za kameru Marku Brdaru, direktoru fotografije istoga filma.

Zlatnu arena za montažu zvuka dobila je „Zora“ redatelja Dalibora Matanića koji je preuzeo nagradu koju su osvojili Mirko Perri i Julij Zornik.

O nagradama u natjecanju domaćih filmova su uz poljskog oscarovca Pawela Pawlikowskog odlučivali Zrinka Cvitešić, Mimi Plauché, Mirko Pivčević i Danilo Šerbedžija.

Najbolji film međunarodnog programa je „Nigdje posebno“ redatelja Umberta Pasolinija koji je i osobno preuzeo svoju Zlatnu arenu, a to je ostvarenje proglašeno i najboljim filmom međunarodnoga programa po izboru publike.

- Vaš žiri je lud! Moja mama je prije rata ljetovala na Brijunima, pa se ovdje osjećam kao kod kuće, a ova nagrada čini da se ovdje osjetim još više kao kod kuće, poručio je Pasolini.

Zlatna arena za najbolju koprodukciju otišla je Ankici Jurić Tilić za film „Baksuzno bubanje ili bezumni pornić“ rumunjskog redatelja Radua Jude, koji je proglašen i najboljom manjinskom koprodukcijom.

Posebno priznanje ocjenjivačkog suda uručeno je redateljici Jenni Toivoniemi za film "Društvene igre".

Posebno priznanje HAVC-a za međunarodnu suradnju dobila je koprodukcija „Južni vjetar 2 – ubrzanje“.

Uvod u dodjelu Zlatnih arena bila je dodjela Nagrada „Fabijan Šovagović“ Društva hrvatskih filmskih redatelja glumcu ili glumici čije je djelovanje ostavilo veliki trag u povijesti hrvatskoga filma. Dobitnik je filmski i kazališni glumac Zdenko Jelčić.

Nagrada kritike za međunarodni program otišla je britanskom filmu „U limbu“ redatelja Bena Sharrocka, a ista nagrada za domaći program „Plavom cvijetu“ Zrinka Ogreste.

Program, koji smo uživo prenosili na HTV1, otvorio je nastup Brune i Veronike Krajcar s pjesmom "Sve će biti dobro" koja donijela bezrezervnu poruku optimizma toliko potrebnog u ovim neizvjesnim vremenima.

Ceremoniju je vodio Tarik Filipović, a svečanosti su nazočili i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Ministrica je istaknula kako je iznimno ponosna na ovogodišnji hrvatski program, na autore, producente, umjetnike i djelatnike koji su u teškim okolnostima uspjeli završiti snimanja i produkciju filmova.

19. travanj 2024 20:11