StoryEditorOCM
ZabavaDALMATINSKA LEGENDA

Mišo Kovač uskoro sprema spektakularan koncert u Splitu: Na sceni na koju izlazim samo su mikrofon, reflektor i ja!

Piše DV/ JL
18. travnja 2022. - 12:54

Potvrđeno je! Mišo Kovač će u nedjelju 5. lipnja u Splitu, na starom Hajdukovu placu, nastupiti na koncertu pred dvadesetak tisuća ljudi!

- Bit će lom - kaže Mišo, koji se veseli koncertu i nastupu pred splitskom publikom pogotovo zato što će se sve to održati na Starom placu, mjestu nekih od najvećih Hajdukovih pobjeda u povijesti, a za koji Mišu, kao vjernog navijača splitskih "bilih", vežu posebne uspomene.

Legendarnom pjevaču, koji će u srpnju navršiti osamdeset i jednu godinu, to će biti prvi veliki nastup nakon onog u punoj Areni Zagreb 2019. godine, ali i prvi koncert u Splitu još od 2018. godine. Bit će to, nesumnjivo, jedan od najvećih koncerata najprodavanijeg pjevača s ovih prostora, pravi spektakl u produkcijskom i glazbenom smislu, a Miši će se na koncertu simboličnog naziva "Samo nas nebo rastavit može" pridružiti brojni prijatelji glazbenici i na taj način dati ovom spektaklu novu dimenziju.

image

Dalmatinska legenda priprema novi koncert

Cropix

Stari plac kao mjesto zbivanja nije slučajno odabran u gradu u kojem se živi za Hajduk i njegove pobjede. Splićani se slažu kako za Mišu nema bolje kulise od kultnog stadiona na kojem su Hajdukovi igrači u svojoj bogatoj povijesti ostvarili gotovo dvije tisuće pobjeda i osvojili čak jedanaest prvenstava i šest kupova. Zanimljivo je i to da se Mišin koncert održava samo dan prije utakmice Lige nacija Hrvatska - Francuska, koja je svojevrsna repriza 2018. godine i finalne utakmice Svjetskog prvenstva u nogometu. Na ovaj će način Mišin koncert biti i veliki uvod u sportski spektakl na Poljudu, ali i prilika da deseci tisuća ljudi iz cijele Hrvatske i svijeta provedu ispunjen vikend u gradu pod Marjanom, piše jutarnji.hr.

Mišin lipanjski koncert, na kojem će legenda s publikom pjevati svoje najveće hitove nastale tijekom karijere dulje od pola stoljeća, mjesecima se pripremao u strogoj tajnosti. Mišo, koji tijekom pandemije korone nije želio nastupati pred ograničenim brojem ljudi, nije htio da išta od koncertnih planova ode u javnost dok sve ne bude sigurno i potvrđeno. Sada, kada je tako, Mišo kratko kaže: - Spreman sam!

Legenda je doista u životnoj formi. Sa svojom vjernom suprugom Lidijom Kovač - s kojom je tijekom Uskrsnih blagdana proslavio dvadesetu godišnjicu braka, na fešti na kojoj se uz bračni par Kovač okupilo par njihovih najbližih prijatelja - Mišo je cijelu zimu proveo u Podstrani, nedaleko od Splita, a morski zrak i blaga klima gode svima, pa tako i čovjeku koji je po svim statistikama prodao apsolutno najviše ploča i nosača zvuka na ovim prostorima.

image
Damir Krajac/Cropix

Mišo Kovač, uz Split i Hajduk, jedan je od simbola Dalmacije, a upravo će toj svojoj Dalmaciji čovjek koji je davno ispjevao pjesme poput "Dalmacija u mom oku" ili "Noćas ćemo zemlji ko materi reći" početkom lipnja na Hajdukovu starom placu prirediti spektakl za pamćenje.

Da bi se to zbilo, u posljednji čas je pronađen novi termin za bejzbolsku utakmicu splitskog kluba Nada. Naime, kako doznajemo, u trenutku kada je već sve bilo dogovoreno, kada su organizatori već završavali posljednje pripreme za lipanjski "dan D", ispostavilo se da se tog datuma par sati prije Mišina koncerta na placu odigrava utakmica.

Što sad? Tražiti novi termin? Ili... upitali su se organizatori, koji su potom sa sportašima dogovorili da se utakmica pomakne na novi termin. Logično. Jer uopće ne sumnjamo da će i dobar dio splitske bejzbolske ekipe zajedno s Mišom 5. lipnja pjevati "Ako me ostaviš", "Poljubi zemlju", "Ostala si uvijek ista", "Najljepše su oči moje majke", "Čuvajte mi pismu", kao i novu neslužbenu himnu Hajduka, pjesmu "Ja ne mogu drugo nego da ga volin", obradu velikog Mišina hita ''Ja ne mogu drugo nego da je ljubim", što ga je legenda uz pomoć Saše Antića snimila prije nekoliko mjeseci.

Jer, Mišo i Hajduk vezani su neraskidivim vezama. Podsjetimo, prije negoli je postao glazbenik, Mišo je kao mladić bio nogometni vratar. Igrao je u juniorima Šibenika i sanjao kako će jednog dana nastupiti za Hajduk, čiji je i danas strastveni navijač.

image

Ivana i Mišo Kovač

Duje Klaric/Cropix

- Ja sam najjači igrač Hajduka u Zagrebu - jednom je rekao Mišo, na čije koncerte, naravno, odlaze i navijači nekih drugih klubova. Unatoč tome, Mišo se ponosi time što na njegovim nastupima baš nikad nije bilo ni čarki ni tučnjava među članovima zavađenih navijačkih skupina, koji svi jednako vole Mišu i njegove pjesme. Kako to?

- Lijepo. Jer ja izađem pred publiku i kažem: 'Vi najviše u životu volite sebe. Velika je stvar da u toj ljubavi nađete dovoljno mjesta da u vaša srca uđe moja pjesma, jer da nema vas, ne bi bilo ni mene. Hvala vam lijepa'. I onda otpjevam 'Poljubi zemlju po kojoj hodaš', što je općenarodni poziv ljudima da vole i poštuju zemlju na kojoj žive, kao i jedni druge - govori Mišo.

- Ja sve radim radi publike. Mene je publika stvorila, da nema publike, ne bi bilo ni mene. Publika je meni sve. Da nema publike, ja bih prodavao ribu na ribarnici. Ja publiku poštujem, ona to zna. I upravo radi tog poštovanja ja protekle dvije godine nisam želio nastupati pred stotinjak ljudi, kako je bilo propisano. Rekao sam 'Ne!' jer moja publika to nije zaslužila. U posljednje dvije godine nisam dolazio ni na televiziju i tamo držao koncerte bez publike. Čekao sam da se steknu uvjeti za nastup na stadionu - kaže Mišo, čijem je čekanju sada kraj. Još samo mjesec i pol i evo ga, izaći će na stari plac na kojem je Hajduk prvi put igrao prije sto i jedanaest godina. Mišo će na pozornicu doći sam. Drugačije ne može i ne treba.

- Da! Ja nemam plesačice koje skaču, podižu noge, ugrijavaju atmosferu i nešto izvode. Ne! Na sceni na koju izlazim samo su mikrofon, reflektor i ja - kaže Mišo za jutarnji.hr.

19. travanj 2024 22:06