StoryEditorOCM
ZabavaJAKO LAKO

Mali trikovi za poboljšanje zdravlja i kvalitete života, ‘potrošit‘ će vam tek nekoliko minuta u danu

Piše Ana Dukić/Živim
16. lipnja 2022. - 15:08

Ne morate donositi velike životne odluke kako biste bili zdravi, dovoljni su i ovi mali trikovi.

Odlučili ste prestati pušiti, želite hodati svaki dan barem sat vremena (dosad je to bilo maksimalno 10 minuta) ili smršavjeti 20 kilograma? Iako su ove promjene pozitivne, nije ih jednostavno provesti. Stoga se mnogi ne mogu oteti dojmu da osim ako ne rade nešto ogromno da ne čine dovoljno za svoje zdravlje, savjetuje Živim.

Međutim, to je potpuna laž! Zapravo, postoje genijalni i jednostavni trikovi za koje će vam trebati minuta (i manje), a mogu vam poboljšati zdravlje. Mi smo ih izdvojili za vas.

Iskoristite vodicu za ispiranje usta

Iako često zaboravimo na vodicu za ispiranje usta, ona je odličan dodatak oralnoj higijeni. Ispiranje usta više od 30 sekundi spriječit će nakupljanje bakterija i stvoriti odličan antibakterijski sloj u vašim ustima.

- Možete to napraviti u bilo koje doba dana, ali najbolje je prije spavanja. Dok spavate, usta su vam manje vlažna, što dopušta bakterijama da naprave najviše štete, no vodica za ispiranje usta može to spriječiti - rekao je Sargon Lazarof, stomatolog iz Los Angelesa.

Upravo te prednosti vodice, kao što je ispiranje bakterija, mogu pomoći u sprječavaju bolesti desnih i upalu zubnog mesa. Aktivni sastojci u vodi koji sprječavaju razvijanje infekcija su triklosan, timol i klorheksidin.

Ujutro popijte vode

- Popijte veliku čašu vode kad se probudite, prije kave. Ne samo što ste dehidrirani jer ste spavali cijelu noć i možda otišli na wc jednom ili dvaput, nego konzumacija vode prije kave pokreće vaš mozak, bubrege, crijeva i primijetit ćete da bolje razmišljate i da se možete lakše razbuditi - kaže dr. med. Will Bulsiewicz, gastroenterolog i autor knjige Fiber Fueled.

Osim toga, konzumacijom vode ujutro možete očistiti svoj organizam od toksina, spriječiti konstipaciju, smanjiti menstrualne bolove, izgubiti kilograme te usporiti starenje.

Napravite pauzu tijekom obroka

Trik koji bi trebali prakticirati svi, ali može biti od velike koristi ljudima koji brzo jedu. Stoga, već idući obrok zaustavite se usred jela, pričekajte barem jednu minutu kako biste osjetili koliko ste siti.

Kad unesete određenu količinu hrane, napravite pauzu i usporite kako biste procijenili razinu gladi i sitosti te kako biste stali prije nego što se prejedete, rekla je dr. med. Michelle May, autorica knjiga Eat What You Love, Love What You Eat.

Smanjite negativne učinke ugljikohidrata

Genijalnim trik uz pomoć octa i maslinovog ulja kojeg morate iskoristiti već pri sljedećem obroku.

- Kad uživate u namirnicama bogatim ugljikohidratima, kao što su kruh, tjestenina ili krumpir, pospite po njima maslinovo ulje ili ocat. Masnoće i kiselina mogu smanjiti glikemijski utjecaj ugljikohidrata - objasnila je nutricionistica Kelly Toups, direktorica prehrane u neprofitnoj organizaciji Oldways.

Što znači da možete održati razinu šećera u krvi bez naglih skokova i padova, a time i razinu energije.

Napravite šalicu čaja

Za sve ljubitelje čaja, ovo je navika koju će lako usvojiti (ako već nisu). Znamo da većini čajeva treba pet minuta da odstoje, ali postoje i oni koji su gotovi za jednu minutu. Dakle, uvedite naviku ispijanja čaja. Mi vam svakako preporučujemo da se odlučite za zeleni čaj. Naime, studija objavljena u časopisu European Journal of Preventive Cardiology navodi da konzumacija zelenog čaja tri puta tjedno smanjuje rizik od bolesti srca i moždanog udara za otprilike 25%.

Uz to, neka istraživanja navode kako je zeleni čaj jedan od najučinkovitijih u gubitku kilograma i održavanju zdrave težine. To je zato što sadrži antioksidans katehin koji može ubrzati metabolizam.

Pripremite zdrave grickalice

Uz ovu naviku možete brzo promijeniti i svoju prehranu, a traje samo jednu minutu. S obzirom na to da svi grickamo i jedemo iz dosade, svako jutro (ili večer) nasjeckajte povrće i voće za međuobroke.

- Ovo je tako jednostavan način da povećate unos vlakana, vitamina, minerala i protuupalnih tvari, koji mogu poboljšati probavu, održati zdravlje kože i razinu krvi stabilnom te učiniti vaše tijelo otpornijim protiv svakodnevnih oštećenja - rekla je Desiree Nielsen, nutricionistica i autorica knjige Eat More Plants.

Izgradite jače kosti

Vjerovali ili ne, svoje kosti možete ojačati sa samo jednom minutom trčanja dnevno. Istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Epidemiology navodi kako je samo jedna minuta trčanja povezana s 4 posto boljim zdravljem kostiju.

- Ovo je uistinu važnu, posebice zato što je nakon menopauze stopa gubitka minerala u kostima otprilike 1 posto godišnje. Tako da 60 sekundi trčanja dnevno može spriječiti stopu gubitka od četiri godine - rekla je koautorica studije Victoria Stiles.

Prigušite svjetla

Kad sunce zađe, neka zađe i svjetlo unutar vašeg doma. Naravno, ne morate biti u mraku ako noć pada u 16 sati, ali nemojte upaliti sva svjetla i sve lampe u prostoriji u kojoj se nalazite. Malo ih prigušite ili upalite samo jednu lampu.

- Ovaj jednostavan zadatak vam pomaže u proizvodnji hormona melatonina koji ima sedativni učinak - rekao dr. med. Christopher Winter, autor knjige The Sleep Solution.

Što znači da ćete brže zaspati i kvalitetnije spavati.

Očuvajte svoje lice

Krema za lice sa zaštitnim faktorom nije namijenjena samo za sunčano vrijeme ili sunčanje na plaži. Nanosite ju svakodnevno, i to u debljem sloju i dobro ju umasirajte, rekla je dr. med. Maritza I. Perez, potpredsjednica Skin Cancer Fondacije.

- Upotrijebite kremu veličine manje kovanice kako biste prekrili cijelo lice, uključujući i područje oko očiju i nos - ističe Perez, piše Živim.

19. travanj 2024 16:28