StoryEditorOCM
ZabavaLJUBIMCI|

LEOPARD GECKO Da bi bio sretan, našem Zmaju je potreban harem!

Piše Piše: Lorita Vierda
1. travnja 2021. - 14:13

-Ovo je Zmajo i obožava se maziti! - predstavila nam je svog neobičnog ljubimca Erika Hauswitschka. On je leopard gecko, i dolazi iz područja Afganistana, a Erika ga je na poklon za rođendan od dečka dobila prije dvije godine. Mali gmaz najviše voli svoj mir i špiljice u terariju, a Erika nam je ispričala i koliko luksuzno živi.

image
Erika Hauswitschka i ljubimac Zmajo


-Ima svoj lijepi terarij opremljen sa svime što njemu treba – voda, grijanje, hlađenje, lišće i nekoliko mirnih kutaka u koje se voli skrivati. Ima jednu grijanu i jednu hladnu špiljicu, u koju ulazi samo kad mu je stvarno previše vruće, i da, i to je moguće za hladnokrvne životinje poput Zmaja! Još čekamo da ispusti svoj prvi zvuk iako bi bilo bolje da se to ne dogodi, jer oni proizvode zvukove samo u stanju panike, kad bi trebali upozoriti svoju vrstu, na primjer u prirodnim uvjetima kad spaze predatora” – priča nam Erika koja Zmaja opisuje kao nasmijanog guštera.

image
Gušter vrste leopard gecko Zmajov

Čist, miran i plah

„Ima takvu nekakvu čudnu facu pa izgleda kao da se uvijek smije, dosta je tih i miran, voli najviše onaj svoj mir, iako zna doći u ruke po dozu maženja, možda kad mu treba malo više topline, još ga nismo potpuno skužili!” - smije se ova mlada djevojka, kojoj se gecko svidio na prvi pogled.
Dvogodišnjak je zasad sam u terariju, i njegovi vlasnici znaju da bi bilo dobro u neke ure dobaviti mu družicu.
„A trebalo bi, uskoro ćemo to. Samo ” - one smijemo mu dati samo jednu jer će je izmučiti, moramo nabaviti dvije ili još bolje tri, da se on može posvetiti pomalo svakoj, a i one će biti sretnije i manje opterećene" - opisuje Erika Zmajov budući ljubavni život. Dok se to ne dogodi, Zmajo uživa u statusu momka. Specifičnosti ovakvog neobičnog stvorenja su brojne, poput hrane.
-Hrani se bubama i žoharima koji su mu ustvari i najzdraviji, a ako se hrani samo crvićima može dobiti masnu jetru pa onda imamo problem, ali to se nije dogodilo. Bube i žohare trkače nabavljamo u Splitu u specijaliziranoj butizi, ali prvo i njih moramo malo hraniti da bi ih Zmajo htio pojesti” - smije se Erika koja na pitanje može li negdje otputovati pa ostaviti roditeljima da se brinu za Zmaja odgovara:

image
Zmajo se 'presvlači' svaki mjesec

Žohari trkači su najzdraviji

„Pa tati se malo gadi Zmajova hrana, ne vjerujem da će se to dogoditi (smijeh)”.
Zmajo bi, kao vrsta mogao imati primjerice parazite ili već spomenutu masnu jetru, temperatura mu mora biti savršeno pogođena, a kako je to osjetljivi gušter, može naglo iskočiti iz ruke ako se nečega prepadne i ozlijediti se, ali sve to bilo bi lakše da je u blizini veterinarska služba specijalizirana za gmazove, pa za svaku sitnicu mora zvati fakultet u Zagrebu, gdje postoji odsjek za gmazove i stručnjaci im daju savjete.
-Jednom nije jeo desetak dana, i iako on i inače ne jede svaki dan zabrinuli smo se, isto tako jednom nije vršio nuždu neko vrijeme, pa smo i zato zivkali, ali sve je prošlo dobro. Gecko gušteri su osjetljivi i plahi, lako se uspaniče i odbace rep, a inače je sva sačuvana hrana za dane kad ne jedu, skupljena u repu, pa i to može biti problem” - opisuje Erika svog neobičnog ljubimca, koji je, kaže, izuzetno čist, vrši nuždu u samo jednom kantunu terarija, a ne posvuda, te mijenja kožu svaki mjesec.
„Za razliku od većine drugih gmazova, on se ljušti svaki mjesec i pojede svu svoju kožu, što je nama bilo neobično u početku, pojma nismo imali da se to tako događa. Inače je jako čista životinjica, i prema onome što smo dosad proučili, mogao bi biti s nama idućih 20 do 25 godina.”
Može biti dugo bez vode i hrane, ali u prosjeku svaki drugi dan smaže kojeg žohara, i to samo iz pincete, dok iz ruke jednostavno neće, pretpostavljaju zbog ljudskog mirisa, pa to i izbjegavaju kako bi Zmajo bio zdrav i bez strahova.
„Po danu voli svoj mir i u njemu baš uživa, ali zato po noći tulumari!”.

21. travanj 2024 20:12