StoryEditorOCM
ZabavaPOLAZNICE ZUMBA FITNESSA PLESNO REKREACIJSKOG STUDIA DUBROVNIK:

Kad je Zumba, sve drugo staje!

Piše Kristina Filičić Foto: Željko Tutnjević
3. svibnja 2018. - 16:07

Meni je život ples. Ovdje sam našla društvo koje bez obzira na generacijsku razliku savršeno funkcionira – kaže nam Jovanka Ilić, polaznica Zumba Fitness-a Plesno rekreacijskog studia Dubrovnik. Dva do četiri puta tjedno, proteklih sedam godina od kada postoji Zumba Fitness u Dubrovniku, odrasle plesačice u rasponu godina od 20 do 70 i više, sastaju se i plesnim pokretima upotpunjuju svoj život. Ni slutile nisu da će ih njihova voditeljica i trenerica Paola Šutić povesti na međunarodno plesno natjecanje “Inter Dance Fest“ u Sarajevo. Prvo, i to, naravno, zlatno. Oduševljenju nema kraja.

- Doma mi ne mogu doć' k sebi. Moja unuka je sad na fakultetu, zove me oduševljena, i ona i svi. Tko ne proba taj ne može znati što je Zumba. Vodi nas Paolino stručno znanje i perfektnost. Prošle godine kad nam je rekla vodit ću vas na natjecanje mislili smo šali se, ali evo bili smo i bilo nam je fantastično – priča nam gospođa Jovanka Ilić koja i u 60-tim godinama bez problema svladava zumba pokrete. I dok je radila, i sada u mirovini, vremena za ples uvijek je bilo.

- Nakon posla, nakon sto ljudi na dan, ovo mi je bio balast. Na poslu bi mi rekli odakle ti snaga. Pa Zumba je snaga. To je to! Mi smo vam ovdje k'o familja. Čim počne glazba sve nestaje, čak i trema – kaže Jovanka.

Na pitanje 'zašto Zumba' Kristina Filippi kaže:
- Zato što je pozitivna, dinamična, neopisiv je izvor energije. To su žestoki, romantični pa čak i zavodljivi plesovi. To je sat vremena u kojem ne postoji ništa osim plesa i to egzotičnih latino američkih plesova u kombinaciji sa fitnessom. U tome apsolutno uživam! To je 60 minuta u kojima postojim samo ja - Kristina, žena. Tu nema mjesta ni za supruga ni za obitelj ni za posao. To je vrsta energije i sreće, ispunjenje koja se ne da opisati - kaže nam Kristina koja je na Zumba Fitness-u tri godine.

Kaže, nakon prvog sata treninga prije tri godine imala je osjećaj da može optrčati cijeli Srđ. - Zumba iz žene maksimalno izvuče onu prekrasnu, ženstvenu stranu. Možda ne budete toga odmah svjesni. Ali nakon nekog vremena vidite na sebi tu promjenu po pitanju samopouzdanja, držanja, hodanja, ženske nježnosti.

Na Zumbi su i Ivanka Zec i Katarina Banović, majka i kćer. Ivanka je prije šest godina krenula na Zumbu u Župi dubrovačkoj.
- Ples je jednostavno u meni. Prije nisam imala vremena i kada sam ga napokon dobila počela sam se baviti plesom. Zamišljala sam kao mlada da ću nastupati s plesom. Na natjecanju sam se sjetila te moje želje. Evo me, natječem se u 60-oj. I osvojila zlato – kaže Ivanka a kćer Katarina nastavlja kako su 'doma svi ponosni'.

- Na natjecanju je bilo pozitivne treme ali sad nam nema kraja. Gdje trenerica Paola kaže, mi tu idemo! – kaže Katarina.
Sandra Cvjetanović u Zumbi je od 2011. jer 'voli život, voli veselje a to joj daje Zumba'.

- Potrebno je u ovim godinama baviti se plesnom, tjelovježbom. Jako je teško biti discipliniran u nekim drugim oblicima tjelovježbe a Zumba te natjera na to da čezneš za sljedećim satom– kaže Sandra. Sve plesačice redom pune su pozitivnih riječi o svojoj voditeljici i trenerici Paoli Šutić.

- Njena metodika rada i način pristupa plesu i nama kao njenim učenicima je izvrsna. Uspjela je animirati različite dobne skupine. Imamo majke i kćeri, bake i unuke. To je prekrasan spoj. Zima za nas u Gradu nije mrtva. Zima je živa uz Zumbu. Bez obzira bila kiša ili bura, kada dođe trenerica, jednostavno plešeš – kaže Sandra.

Kod ovih rasplesanih dama jedno je pravilo - kad je Zumba, sve drugo staje. To je njihova ura vremena za zdravlje, veselje, za društvo. A nedavno sarajevsko natjecanje gdje su se okitile s dva zlata, pokazatelj je velikog truda i ljubavi prema Zumbi i dodatni je poticaj za daljnje vježbanje i pripremanje za brojna plesna natjecanja koja slijede.

Odrasle zumbice
- Zumba Fitness je idealna kombinacija latino američkih plesnih stilova i fitnessa, popračena raznim latino ritmovima i internacionalnim hitovima. Svih ovih godina, Zumba Fitness treninge pohađa veliki broj stalnih polaznica, kojima se redovno pridružuju i novi članovi, jer su upisi otvoreni tijekom cijele godine. Veliko mi je zadovoljstvo trenirati moje odrasle zumbice. Na svakom treningu Zumba nam donosi potrebnu dozu sreće, veselja i oduška. Tu se obostrano ispunimo pozitivnom energijom koja nam je toliko potrebna u svakodnevnom životu – kaže trenerica Paola Šutić.

24. travanj 2024 14:05