StoryEditorOCM
ZabavaVIKEND U LAZARETIMA

JAZZ FESTIVAL  Dubrovnik Jazz Outbreak 2019.!

Piše DV
7. studenog 2019. - 16:39
Dubrovačka baština d.o.o. za Grad Dubrovnik u petoj lađi u Lazaretima – kreativnoj četvrti Dubrovnika od 8. do 10. studenog organizira jazz festival ‘Dubrovnik Jazz Outbreak 2019’ na kojemu će nastupiti najistaknutija imena svjetske i domaće jazz scene poput Felipe Sequeira Quarteta, poznatih majstori fuzije jazza, brazilske i kubanske glazbe, Howard Curtis Tria koji predvodi cijenjeni bubnjar i glazbeni pedagog Howard Curtis, prvaka skandinavske jazz scene Vilkka Wahl Quinteta i sjajnog jazz sastava iz Makedonije Cuckoo Rack.

Domaće snage predvodi nagrađivani mladi jazz gitarista i originalni autor Filipa Pavića sa svojim Quintetom, dok će Dubrovnik predstavljati Ivan Bonačić Quartet.

Najzvučnije ime festivala svakako je Luis Bonilla, slavni jazz trombonist, koji će nam se pridružiti po okončanju uspješne američke turneje s Philom Collinsom. Bonilla je dobitnik sedam nagrada Grammy i njegov će temperamentni latin jazz stil nesumnjivo pogoditi mediteranski duh domaće publike i privući ne samo poznavatelje jazza, već sve ljubitelje dobre glazbe.

ŠTO JE DUBROVNIK JAZZ OUTBREAK?

Kada broj fantastičnih jazz koncerata u Dubrovniku nadmaši prosjek, nastaje Dubrovnik Jazz Outbreak. Po prvi puta, epidemija jazza kreće iz povijesne karantene: Lazareta! Nadamo se da će trajati duže od 3 festivalska dana i proširiti se na što više zemalja.


Dubrovnik Jazz Outbreak 2019 nastaje kao odgovor na rastući svjetski trend približavanja publici ovog glazbenog idioma. Naglasak je na suradnji sa internacionalnim glazbenicima koji svoje karijere, kroz autorski rad, razvijaju u kulturnim centrima Europe i svijeta. U prvom izdanju ovog festivala imamo čast ugostiti umjetnike koji su se direktno ili indirektno povezali na prestižnom Sveučilištu za Glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu u Austriji. To su profesori i bivši studenti koji će ovom prilikom u Dubrovnik donijeti dašak jazza koji se inače može čuti samo na pozornicama New Yorka, Pariza, Helsinkija, Beča, Skopja i Zagreba.


Jazz kao glazbeni izričaj, od samog nastanka, mijenja svoje oblike, evoluira u razgranatom uzorku i probija granice kultura i nacija. Okupljaja publiku i razbija predrasude, a naši umjetnički voditelji Ivan Bonačić i Alan Polzer iznimno su ponosni da se po uzoru na svjetske glazbene centre i kod nas stvorio taj senzibilitet kroz ovaj trodnevni događaj koji će biti upotpunjen izložbom fotografa Ire Cohena, radionicom jazz bubnjeva Howardom Curtisom i ukupno sedam koncerata. Naglasak ovog festivala stavljen je na autorsku glazbu čime se dubrovačkoj publici pruža jedinstvena prilika za otkrivanje novih glazbenih delicija kroz direktni audiofilski doživljaj sa samim skladateljem kao i otkrivanje jednog subkulturalnog svijeta jazza koji već desetljećima izbija kroz sve pore društva i postaje način izražavanja sve većem broju mladih glazbenika. Zbog raznolikosti programa ovaj festival zasigurno će proširiti na publiku različitih glazbenih afiniteta.


Poseban naglasak može se staviti na koncert Luisa Bonille koji će kao vrsni trombonist predstaviti svoj autorski rad i sviračku virtuoznost, što je vrlo poticajno za sredinu u kojoj je trombon jedan od najzapostavljenijih instrumenata. Na taj način stvara se mogućnost za predstavljanje tog divnog instrumenta izvan konteksta formalne europske klasične edukacije i glazbe. Potrebno je još dodati da je svaki od glazbenih sastava koji će nastupati na Dubrovnik Jazz Outbreak 2019. poseban u svom kreativnom izričaju, te na taj način pruža inspirativni glazbeni dah u inače često monokulturalnoj glazbenoj sredini.

Program:

petak 8.11.2019., Lazareti, 5. lađa 19:30 h - Svečano otvaranje festivala uz otvaranje izložbe fotografija Ire Cohena iz zbirke Voja Šindolića Cuckoo Rack Quintet
Felipe Sequiera Quartet

subota 9.11. 2019., Lazareti, 5. lađa 19:30 h Vilkka Wahl’s KAIHO feat. Sebastian Gille and Severi Pyysalo Luis Diego Bonilla Quintet

nedjelja 10.11. 2019., Lazareti, 5. lađa - 10:00h Howard Curtis Masterclass (slobodan ulaz, prijave na mail lazareti@dubrovnik.hr)

- 19:30 h
Ivan Bonačić Quartet
Filip Pavić Quintet
Howard Curtis Trio


Prodaja ulaznica u Lazaretima, sat prije izvedbe
Cijena ulaznica: 50 kn, festivalska ulaznica (3 dana) 100 kn
Informacije i rezervacije: lazareti@dubrovnik.hr
Organizator: Dubrovačka baština d.o.o. za Grad Dubrovnik
Generalni sponzor: Turistička zajednica Grada Dubrovnika
 
19. travanj 2024 22:13