StoryEditorOCM
ZabavaPOTVRDILI STRUČNJACI

Istina ili zabluda? Ako izbjegavate kavu zbog povišenog krvnog tlaka, ovo će vas zanimati. Evo što se dosad zna na ovu temu

Piše HINA
19. svibnja 2022. - 07:45

Stručnjaci iz Njemačke zaklade za srce kažu da bez straha možete popiti najmanje četiri šalice kave dnevno čak i ako patite od visokoga krvnog tlaka. Ističu da nema znanstvenih dokaza da je kofein loš za hipertenziju. 
Kava može nakratko podići krvni tlak jer kofein stimulira kardiovaskularni sustav i ubrzava srčani ritam, ali to se uglavnom događa ako niste naviknuti na kofein. 
Porast krvnog tlaka manji je u osoba koje kavu piju redovito. Do tog učinka dolazi se već nakon redovitog ispijanja kave tijekom jednog do dva tjedna, stoji u objavi Njemačke zaklade za srce. 
Navedeno se također odnosi na zeleni i crni čaj s obzirom na to da se i u ovim slučajevima radi o stimulansima. 
Međutim, trebalo bi se pokušati ograničiti na ispijanje maksimalno 400 miligrama kofeina dnevno ako razmišljate o zdravlju srca, kaže Njemačka zaklada za srce. 

image
Shutterstock

To je ionako više no što će većina ljudi vjerojatno popiti – oko četiri do pet šalica filter kave dnevno.
Planirate li ipak mjeriti krvni tlak, učinite to prije ispijanja kave ili oko 30 minuta nakon, kako biste bili sigurni da neće utjecati na mjerenje.  
U međuvremenu pokušavajte izbjeći kofeinske tablete, savjetuje Njemačka zaklada za srce, s obzirom na to da one mogu utjecati negativno na krvni tlak.

03. listopad 2023 00:19