StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

‘Igre gladi: Balada o pjevicama i zmijama‘: Prequel serijala nastavlja komotno živjeti i bez revolucionarke Jennifer Lawrence. Mladi Tom Blyth odličan je u ulozi budućeg diktatora

Piše Gabrijela Bijelić
20. studenog 2023. - 13:01

Svaki iole uspješan filmski serijal prije ili kasnije dobije svoj nastavak. Ili prednastavak, koji bi trebao objasniti pretpovijest likova i njihovih kasnijih postupaka. U prošlost nas odvodi i prequel ‘Igara gladi‘, fantastične pripovijesti o Panemu, izmišljenoj državi sljednici današnjeg SAD-a iz pera spisateljice Suzanne Collins.

Distopijske priče o društvima u kojima vlada tiranija, kastinska podijeljenost i stalna ugroza života slobodno mislećeg pojedinca posljednjih su godina vrelo inspiracije. Ekranizacije ‘Sluškinjine priče‘ Margaret Atwood ili ZF westerna ‘Westworld‘ dio su trenda kojemu pripada i najnoviji Lionsgateov adut ‘Igre gladi: Balada pjevica i zmija‘. Filmaši su procijenili da je došao čas za razotkrivanje rane biografije glavnog antagonista tetralogije Igara gladi, diktatora Coriolanusa Coryoa Snowa, kojega je u prethodnim filmovima tumačio veteran Donald Sutherland.

image

Viola Davis kao velika manipulatorica dr. Volumnia Gaul

Murray Close/ Lionsgate

Uloga mladog Snowa sad je pripala Britancu Tomu Blythu čija izvedba kvalitetom nadilazi mnoge mane ove filmske adaptacije. Blythova junaka, imenjaka zlosretnog starorimskog vojskovođe, ambicija neizbježno odvodi na stranputicu, a preobrazbu dobroćudnog gojenca u bezobzirnog aspiranta na tron britanski glumac eteričnog izgleda iznosi doista besprijekorno.

Ostatak postave razigrava se u skladu sa zadatim mogućnostima. Naoko nježna Rachel Zegler iz Spielberova recentnog mjuzikla ‘Priča sa Zapadne strane‘ zagonetno je nadmoćna kao Snowova štićenica Lucy Gray. Ugledna Viola Davis karizmom prikriva karikaturalnost lika dr. Volumnije Gaul, kreatorice Igara gladi, natjecanja u preživljavanju - do istrebljenja. Koautora te smotre nasilja za mase, dekana Highbottoma, tumači Peter Dinklage, za kojeg se čini kako nakon amblematskog nastupa u ‘G.O.T.‘ stalno iznova varira ulogu dvorskog intriganta.

image
Murray Close/ Lionsgate

Prequel ‘Igara gladi‘ trsi se izaći iz sjene prethodnika ili, bolje rečeno nasljednika, (Igre gladi, Plamen, Šojka rugalica 1 i 2) koje je s promjenjivim uspjehom gurala Jennifer Lawrence u ulozi heroine revolucionarke Katniss Everdeen. Lawrence je u međuvremenu od serijala odustala dok je njezin prezimenjak Francis Lawrence ostao u redateljskom stolcu, manevrirati na pruzi punoj scenarističkih mina. U novih pticama pjevicama i zmijama iz naslova filma teško je naći simboliku.

Život u distriktima Paneme odakle dolaze takmaci dotaknut je tek usputno, kao i Snowovo plemenito podrijetlo. Bitke u areni su konfuzne, odnos mentora i boraca za dvoipolsatni film nedopustivo površan, a Snowovo ključno prijateljstvo s Sejanusom Plinthom (solidni Josh Andres Rivera) nedovoljno razrađeno. No unatoč slabim stranama, Igre gladi bez donedavne glavne junakinje bolje su ostvarenje od dviju Šojki u kojima je J. Lawrence žarila i palila.

Nova distopija je dojmljivija i na planu scenografije. Iako manjka originalnosti, prikazi voznog parka i ‘hladnoratovske‘ tehnologije s početaka televizijske ere zgodno pariraju letjelicama budućnosti.

image

Peter Dinklage glumi intriganta Cascu Highbottoma

 

Murray Close/Lionsgate

Kostimografi nadahnuće očito vuku iz uniformi pozornika iz ‘Fahrenheita 451‘, a zagasito crvene futurističke odore povlaštenih jasno progovaraju za sebe, kao i citati na temu ljudi koji se u pogibelji iz plijena pretvaraju u predatore. Na tom tragu su i upadice komentatora Igara gladi Luckya Flickermana (Jason Schwartzman) koji umorstvima daje estradni ‘touch‘.

Kojim će putem krenuti ovaj uradak nezahvalno je prognozirati, a ostaje i pitanje koliko je publici prijemčiva persona budućeg diktatora. Snow svakako nije u rangu Dartha Vadera, ali mladi Blyth jamči dobru partiju, bude li je. Uz promišljeniji scenarij i dobru zaradu ‘Balade‘, nikad ne reci nikad...

25. studeni 2023 18:45