StoryEditorOCM
ZabavaSAVJETI |

Greška koju čine mnogi nakon prve jutarnje kave, a koja dovodi do oštećenja zubne cakline

Piše PSD.
29. veljače 2020. - 09:25
Ako ste među velikom većinom svijeta, pa pijete kavu, a i među, nadamo se, ogromnim dijelom populacije koji ujutro pere zube, vjerojatno ni sami niste sigurni u pravilni poredak tih dviju radnji.

Okus nakon kombinacije omiljenog jutarnjeg pića i paste možda nije tako kiseo kao kad nakon osvježavajućeg peperminta zagrizete krišku limuna ili naranče, ali u jednoj opciji, upozoravaju stručnjaci, možete napraviti značajnu štetu caklini i zdravlju vaših zubi, donosi Slobodna Dalmacija.

Riječ je o pranju zubi nakon što ste popili kavu.

Nema logike? Samo na prvu. U želji da spriječite mrlje koje se s vremenom stvaraju na površini zuba, zapravo štetite još više. Četkajući zube netom nakon što ste popili kavu, naime, oslabljujete caklinu.

"Iako se preporučuje čistiti zube najviše 20 minuta nakon što ste konzumirali hranu bogatu ugljikohidratima i šećerom, dodatnih je 10 minuta potrebno pričekati u slučaju da je ono što jedete i kiselo", potvrđuje stomatologinja Danica Lacson za The List.

"Pravo vrijeme da se dohvatite četkice je oko 30 minuta nakon što ste popili kavu ili konzumirali citruse. Kisela hrana znatno snižava pH razinu u ustima, pa je potrebno neko vrijeme da se ona vrati na prosjek. Četkajući zube netom nakon takvih namirnica i kave može oslabjeti caklinu i oštetiti sloj koji štiti zub od karijesa i bolesti desni", tumači.

Ako imate potrebu isprati usnu šupljinu, učinite to vodom i strpite se 30 minuta.

Neki izvori pišu i kako nije problem u kavi kao takvoj, već o njenoj kombinaciji s mlijekom i šećerom. Upravo te dvije stavke bakterije prisutne u usnoj šupljini mogu metabolizirati u kiselinu koja privremeno omekšava caklinu - kada za vrijeme tog perioda operete zube, skidate vanjski zaštitni sloj ili ga oštećujete. 

Kako nakon 30 minuta slina iz usta vraća razinu kiselosti na normalnu, slobodni ste prati zube jednom kad period prođe.
A ako vas muče mrlje na zubima pa posežete za "prirodnim izbjeljivačima", moguće je da, ponovno, samo dodatno oštećujete ionako delikatnu caklinu, piše Slobodna Dalmacija.

"Postoje različite ideje o izbjeljivanju zubi namirnicama kao što su kora od banane, kurkuma, kokosovo ulje, jabuka, sir, zeleni čaj, jagode itd., a koje zasigurno nemaju nikakav utjecaj na trajno postizanje svjetlije boje zuba. Soda bikarbona i sol, dapače, svojim abrazivnim svojstvima mogu oštetiti zubnu caklinu. I limun, jabučni ocat te ananas zbog svoje kiselosti mogu dovesti do erozije zubne cakline i prouzrokovati preosjetljivost pa ih ne bi trebalo koristiti u svrhu izbjeljivanja zubi", rekli su nam iz splitske stomatološke poliklinike Varnica.
20. travanj 2024 12:40