StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA |

GREENLAND: POSLJEDNJE UTOČIŠTE Obiteljska drama omotana filmom katastrofe. Raspad braka zaustavlja - pad kometa

Piše Gabrijela Bijelić
13. listopada 2020. - 14:12
Nakon antologijske uloge spartanskog kralja Leonide u '300', Gerard Butler nezaustavljivo kroči stazom akcijskih junaka. Na tom putu ne rastu samo lovorike uspjeha, bude tu i iskliznuća poput užasnog flopa s 'Bogovima Egipta', bezličnog 'Geostorma' ili kvazipodmorničkog dramoleta 'Hunter Killer'.

Zaigrao je markantni Škot i tajnog agenta u trima kvalitativno neujednačenim 'Padovima' Olimpa, Londona i anđela, sve dok ulog nije stavio – na Grenland. Otok koji je američki predsjednik Trump svojedobno razmetljivo pokušao otkupiti od Danske, u novom je Butlerovu ZF filmu katastrofe zadnja luka spasa pred apokalipsom. Pogibelj ovaj put ne dolazi ni od koronavirusa ni od atomskog zlosilja, već odozgo, kroz nalet kometa 'ubojice planeta'.

Napadima asteroida i drugih svemirskih ugroza svjedočili smo već u plitkim, ali u puku popularnim prikazima kataklizme poput Žestokog udara ili Armagedona s kraja 1990-tih.

Dvadesetak godina kasnije, napasnik iz visina vraća se, a dočekuje ga građevinski inženjer John Garrity (Butler), s otuđenog suprugom(Morena Baccarin iz Deadpoola) i sinom dijabetičarom (Roger Dale Ford).

Film 'Greenland: Posljednje utočište' počiva na već viđenoj premisi koja se fino uklapa u naše pandemijsko vrijeme paranoje, gomilanja zaliha i egoistične brige za pojedinačne opstanke. Butler je u projekt rizičan zbog neizbježne predvidljivosti fabule ušao i kao koproducent, prepustivši režiju žanrovskog operativcu Ricu Romanu Waughu. Ovaj je sa skromnim budžetom od tridesetak milijuna dolara uspio postići uvjerljiv ugođaj sveopće propasti. Nastao je zapravo atipičan film u kojemu je ljudska psihologija važnija od astronomskih spektakala.

Vidi se to po gradaciji napetosti prije dolaska kometa, dobro ocrtanom ugođaju beznadnosti i uvijek aktualnoj pozadinskoj priči o rasapu obitelji koju mogu ponovno okupiti samo ekstremno pogibeljna stanja. Butlerov lik nije ni gorljivi patriot ni superjunak, on je tek jedan od Zemljana 'u banani', hrabar koliko situacija to diktira.

Da je 'Greenland' zaigrao u 'starom normalnom', sigurno bi bio prepoznat kao dobar prilog razobličavanju stereotipa filmova katastrofe u kojima sve grmi, gori i propada dok ljudske žrtve tek statiraju. Ovako će Butler glumac i koproducent ostati na gubitku, i ne samo financijskom. Film mu zbog posezonskog bujanja covida-19 neće lako u širu distribuciju. Sva sreća da postoji streaming alternativa, pa će se 'Greenland' kroz toksičnu atmosferu već nekako probiti do gledateljstva.
18. travanj 2024 06:26