StoryEditorOCM
ZabavaTV SERIJA TJEDNA |

GOSPOĐA AMERIKA Oskarovka Cate Blanchett besprijekorna je u ulozi ikone američkog konzervativizma koji je na vlast doveo Ronalda Reagana

Piše Gabrijela Bijelić
23. svibnja 2020. - 10:03
Na valu trumpovskog novog konzervativizma mogao se očekivati, no kad je emitirana prva epizoda, mnoge je smjelošću iznenadio najnoviji HBO-ov serijal. Ime mu je 'Gospođa Amerika' (Mrs. America), tema pokret za ratifikaciju Amandmana o jednakim pravima za oba spola (poznat po akronimu E.R.A.) a glavna zvijezda - Cate Blanchett.

Dvostruka dobitnica Oscara i osvajačica Zlatnog globusa ujedno je i izvršna producentica televizijskog showa u kojem glumi stvarnu osobnost Phyllis Schlafly. Ta je zagovornica tradicionalizma 1970-tih povela križarski rat protiv feministica drugog vala i više se od bilo kojeg muškog aktivista upregnula zaustaviti zagovornike ženske emancipacije, prava na pobačaj i drugih progresivnih nagnuća.

Tko je Schlafly bez predznanja zamislio kao uskogrudnu kućanicu i nazadnjakinju, krivo je procijenio. Američka 'Željka Markić' bila je ambiciozna odvjetnica koja je znala kanalizirati energiju bijelih Amerikanaca višeg društvenog statusa.

Homofobija, koketiranje s krajnjom desnicom i kampanja u kojoj je kao kolateralna žrtva pao i njezin gay sin, obilježile su političko djelovanje žene koja je u konačnici postigla sve zacrtane ciljeve.

E.R.A. je kao dopuna Ustavu zbog nedostatka glasova propala 1982., godinu nakon ustoličenja konzervativnog predsjednika u Bijeloj kući. Izlišno je reći da je glumac i državnik Ronald Reagan bio favorit Gospođe Amerike.

Utjelovivši antijunakinju kompleksne naravi, Cate Blanchett ponovno je potvrdila da spada u prvu glumačku ligu. Njezina Phyllis Schlafly pragmatična je osoba koja se odlično snalazi u uvjetima kraja Hladnog rata kad osim vanjskog neprijatelja na tradicionalne vrijednosti 'vreba' i onaj unutarnji kojega pošto-poto treba zaustaviti.

Upravo takvima scenarist Dahvi Waller (Mad Men) posvećuje zasebne epizode koje naziva imenima Phyllisinih oponentica.

Sukob političkih polova i njegov utjecaj na privatne živote sukobljenih pridonosi plastičnosti radnje serijala na koji odgovor iz liberalnih krugova još izostaje, možda zbog korona izolacije, a možda i zato što Blanchettin lik nema smisla posthumno prozivati.

Što je bilo, bilo je. Da je žena ženi vuk, dobro je poznato. No iz 'Mrs. America' može se steći dobar uvid u noviju povijest svjetske velesile u kojoj reakcionari imaju zapaženo mjesto. I upravo zato su autori serije dobro odabrali TV format umjesto filmskog. U dva sata projekcije teško bi se dalo ispričati čime je sve Schlafly zadužila današnju američku administraciju.
18. travanj 2024 09:36