StoryEditor
ZabavaKONFERENCIJA POVODOM POČETKA 6.DUBROVAČKOG ZIMSKOG FESTIVALA

FRANKOVIĆ Svima nam mogu poželjeti dobro i lijepo vrijeme, što manje kiše, što više bure tako da osjetimo pravi predbožićni ugođaj

Piše PSD.
25. studenog 2019. - 15:12
Konferencijom za medije u Luži predstavljen je program 6. Dubrovačkog zimskog festivala. Više o glavnim značajkama programa kazala je Marijana Aksić Vitković, a onda se okupljenima obratio dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

- I ove nas godine očekuje iznimno bogat program, ovo je već treća godina da u suradnji s Dubrovačkim ljetnim igrama Grad Dubrovnik razvija program Dubrovačkog zimskog festivala. Vidite da su brojne hrvatske zvijezde prisutne na ovogodišnjem programu Festivala. To je naravno bitno i očekujemo veliki broj ljudi na Stradunu bez obzira radi li se o Dočeku nove godine ili nekim drugim danima. Uskoro otvaramo sve skupa, kućice su tu, jelke se kite, grad je dobio jedno potpuno novo ruho što nas sve skupa veseli. Veseli nas i činjenica da već dvije godine zaredom razvijamo dodatni program za naše najmlađe što je isto tako bitno. Ove godine je tu balet „Orašar“ koji u potpunosti rasprodan, dakle, ima velikog interesa i od naših najmlađih. Vjerujem da će svi skupa uživati  i da će ponuda i na kućicama biti raznolika, potrudili smo se da takva i bude. Ono što mogu poželjeti je svima nama jedno i dobro i lijepo vrijeme, što manje kiše, što više bure tako da osjetimo pravi predbožićni ugođaj kakav i treba biti, kazao je Franković.Paljenjem prve adventske svijeće ispred Dubrovačke katedrale te dekorativne blagdanske rasvjete uz kolendu, čime će zasjati više od 1400 svjetlosnih elemenata, započet će bogat program šestog Dubrovačkog zimskog festivala, u subotu, 30. studenoga u 19.30 sati. Odmah potom, u 21 sat, ispred crkve sv. Vlaha nastupit će The Frajle.

Središte festivalskih koncertnih zbivanja je najljepša svjetska pozornica – Stradun, gdje će tijekom čitavog festivala nastupati zvijezde hrvatske estrade – Gibonni, Zorica Kondža, kao i Neno Belan, Sanja, Marinko i Zec iz Novih fosila te Damir Urban & 4 koji će nastupiti u sklopu programa ususret Novoj godini. Za sam doček 31. prosinca, vrhunski glazbeni doživljaj na Stradunu priredit će Parni valjak, a za nastup kultnog benda publiku će zagrijavati Ante Gelo band i gosti, mlade nade hrvatske glazbe Bruna Oberan, Iva Ajduković i Alen Đuras. Ranije tog dana na dječjem dočeku nove godine najmlađe će zabavljati Mia Dimšić. Već tradicionalno, prvi siječnja na Stradunu će se u podne, uz Dubrovački simfonijski orkestar, pjenušac i kamenice, zaplesati valcer, a orkestrom će ravnati maestro Noam Zur. Prvog dana 2020. u večernjim će satima na Stradunu nastupiti klapa Iskon.

Na Dubrovačkom božićnom koncertu koji će se održati u nedjelju, 22. prosinca u hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik,Dubrovačkim simfonijskim orkestorm ravna mlada hrvatska dirigentska zvijezda Veton Marevci, a uz pop divu Vannu nastupaju operni pjevači - sopranistica Valentina Fijačko Kobić i tenor Tomislav Mužek. Na pozornicu će se popeti i Davor Erceg, Zbor Blasius te klape FA Linđo i Subrenum. Jedinstveni ugođaj u Gradu donosi kolendavanje kao tradicionalni dubrovački običaj pjevanja kolendi dubrovačkim ulicama i trgovima. Osim toga, klapska pjesma uveseljavat će Dubrovčane i goste vikendima, u điru od Brsalja, preko Straduna do Gundulićeve poljane, gdje će također biti organiziran glazbeni program uz gastronomsku ponudu na kućicama.

Na radost najmlađih, na programu festivala naći će se približno 160 programa posvećenih upravo njima, a koji uključuju druženja s mrazicama, vilenjacima i likovima iz bajki, igre po starinski, pričanja bajki, crtanja Djedu i brojne druge programe na širem području grada. Stanicu Sjeverni pol ove će godine ugostiti Kazalište Bursa, a Uvala Lapad će osim klizališta dobiti i natkrivenu pozornicu te kupolu. Unaprijeđen i bogat program očekuje djecu i mlade i u Mokošici.

Subotnja jutra bit će u znaku nastupa Folklornog ansambla Linđo uz besplatno turističko razgledanje grada u organizaciji TZ grada Dubrovnika, koja će prirediti i humanitarni Torta party na Stradunu 14. prosinca uz nastup popularne Domenice. Novitet ovogodišnjeg festivala je Božićna placa u Lazaretima na kojoj će donacije sugrađana, u humanitarne svrhe prodavati političari, sportaši i druga javna lica, a cjelokupni prihod namijenjen je Udruzi za Down sindrom Dubrovnik – DNŽ.Jedno od najljepših i najpopularnijih djela klasične baletne umjetnosti koje tradicionalno u adventsko vrijeme očarava djecu i odrasle diljem svijeta Orašar, u utorak, 10. prosinca izvest će ansambl Ukrajinskog klasičnog baleta u Sportskoj dvorani u Gospinu polju u organizaciji Dubrovačkih ljetnih igara, a ulaznice su već rasprodane.

Dubrovačke kulturne ustanove također su pripremile brojne prigodne sadržaje za sve uzraste pa će tako Dubrovački muzeji na programu imati izložbu Perje, jabuke i zrno soli, a bit će organizirana i Prirodoslovna božićna stvaraonica. U Kazalištu Marina Držića 5. prosinca premijerno će biti izvedena dječja predstava Legenda o baki Mokoš redateljice Srđane Šimunović, a ogranak Dubrovačkih knjižnica u Mokošici organizirat će za djecu i mlade blagdanske pričaonice i radionice. bLu
 
loading...

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 15:13