StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Zelena knjiga

Piše Gabrijela Bijelić
Foto: Ilustracija
22. veljače 2019. - 17:18
Čim pripadnik bijele američke radničke klase Tony Vallelonga sjedne za volan, a zadnje sjedište zauzme profinjeni akademski glazbenik, tamnoputi dr. Don Shirley, asocijacije vuku prema četverostrukom oskarovcu 'Vozeći gospođicu Daisy' iz 1989. godine.

Putnica je tada bila imućna bjelkinja, južnjakinja uglađenih manira koju je uokolo vozikao dobrodušni neuki šofer Afroamerikanac (Morgan Freeman).

Nekih 30 godina kasnije, u 'Zelenoj knjizi' za upravljačem je digić i 'sirovina' Tony (dojmljivi Viggo Mortnesen s tridesetak kilograma viška), a otraga pijanistički viruoz Shirley, prvi crni diplomac ruskog konzervatorija (Mahershala Ali, oskarovac iz filma 'Mjesečina').


Rasne, obrazovne i kulturološke razlike dvojice muškaraca, a crnac je uzgred gay, trajan su izvor trzavica tijekom Shirleyeve turneje južnim saveznim državama SAD-a, gdje je 1962. segregacija po boji kože dio folklora.

Afroamerikanci radi prevencije kao orijentir tamo koriste 'Zelenu knjigu', svojevrstan vodič za preživljavanje s popisom prenoćišta i taverni gdje mogu predahnuti pošteđeni od bjelačkih izljeva mržnje.

Shirley neprijateljsko okruženje smišljeno odabire za seriju koncerata kojim želi razbiti predrasude, što mu baš i ne uspijeva bez potpore robustnog najamnika Tonya. Tijekom dugog putovanja od New Yorka do Atlante, dvojica suputnika se zbliže i ispomažu.

Shirley Tonya podučava lijepom izražavanju i pisanju pisama supruzi, a vozač poslodavcu uličnim pravilima preživljavanja. Interakcija likova u 'Zelenoj knjizi' je tečna, protagonisti dominantni u kadru, a jasno je istaknut i podkontekst. Za slobodom čeznu oba lika, Tony za materijalnom sigurnošću, a Don za rasnom i spolnom jednakošću.

Nema zabune ni oko povijesnih okolnosti. Radnja se odvija za mandata progresivnog predsjednika Kennedya, samo godinu prije znamenitog govora crnačkog aktivista za ljudska prava Martina Luthera Kinga koji je usred Washingtona zagrmio protiv rasizma.

Autentičnosti pridonosi i književni predložak, sjećanja Vallelongina sina Nicka na očevu epopeju, koja je kao koscenarist prilagodio redatelj Peter Farrelly, inače stručnjak za vulgarne komedije tipa 'Glup i gluplji'.

Film ceste 'Zelena knjiga' sadrži sve što vole oskarovski glasači Američke akademije. Dirljivu priča s pozivom na toleranciju, karaktere čije se suprotnosti privlače i sladunjav, apsolutno predvidiv kraj umjesto himne o prijateljstvu.

Koliko će to filmu, glumcima i redatelju pomoći da potvrde neku od nominacija, teško je prognozirati. 'Gospođici Daisy' na istu je foru davnih dana uspjelo ugrabiti četiri kipića.

Autorima 'Zelene knjige' ostaje nada da glasači kratko pamte i ne grizu biografske mamce poput konkurentskih drama o životu Freddiea Mercurya ili potpredsjednika Cheneya.
25. travanj 2024 12:45