StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Zavedi me ako možeš

10. svibnja 2019. - 17:23
Atraktivna Charlize Theron pravi je žanrovski shapeshifter i u tome uživa. Nakon ćelave ZF heroine iz obnovljenog 'Mad Maxa' i fatalne tajne agentice iz 'Atomic Blonde', ovog svibnja iskušala je svoju glumačku svestranost u komediji 'Zavedi me ako možeš' ('Long shot').

Theronici se u ulozi ekološki osvještene američke državne tajnice Charlotte Field priključio bradonja Seth Rogen, kanadsko-američki stand up komičar koji ovdje glumi Freda Flarskya, istraživačkog novinara i zakletog protivnika tajkunizacije medija.

Fred i njegova bivša dadilja Charlotte susreću se nakon mnogo godina, ona u utrci za predsjednicu SAD-a, a on kao njezin pisac govora. Ponovni susret izaziva kontroverze i urnebesne situacije, pogonsko gorivo filma koji kvalitetom nadmašuje unificirane romantične komedije kakvim nas s vremena na vrijeme spopadaju hollywoodski filmaši.

'Zavedi me...' je zapravo subverzivan osvrt na suvremenu američku političku scenu koja se guši u infotainmentu. U Bijeloj kući stoluje ostarjeli bezveznjak kojemu je rola u TV serijalu važnija od drugog predsjedničkog mandata. Washingtonu prijete zlikovci koji će taoce pustiti ako im se predsjednik zbog hegemonije ispriča - putem Instragrama.

Desničarski medijski moguli u sprezi s dužnosnicima krote neposlušne redakcije, a prosječne glasače više od agende predsjedničke kandidatkinje zanima s kim izlazi i pod kojim kutom podiže lakat dok pozdravlja mase.

Redatelj Jonathan Levine u komični je celofan vješto upakirao sve noćne more moderne trumpovske Amerike (I ne samo nje). Glavni junaci su mu američki židov s istetoviranom polusvastikom i žena s kojom bi naša predsjednica rado solidarizirala kad je umjesto državničkih tema novinari propituju o šminki i odjeći.

No, treba reći da politički podtekst 'Zavedi me...' nimalo nije zasjenio odličnu glumačku izvedbu tandema Theron-Rogen. Zajedno na ekranu kao ljepotica i raščupana zvijer šarmantno se nadopunjuju, a i pojedinačno su jaki u svojim seksualnim i inim slabostima.

'Long shot' je ugodno iznenađenje proljeća, visoko iznad prosjeka rom-com zapleta tipa 'suprotnosti se privlače'. A donosi i pokoju asocijaciju na globalne fenomene poput serijala G.O.T., bez kojeg se više očito ne može živjeti ni na Pennsylvania Avenue 1600.



 
25. travanj 2024 12:47