StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Rambo: Last blood

4. listopada 2019. - 15:13
Kad se daleke 1982. prvi put ukazao na ekranu, pravdoljubivi vijetnamski veteran John Rambo stekao je vojsku obožavatelja.

Zaslužan je za to snagator Sylvester Stallone koji je šest godina nakon debija u boksačkim rukavicama Rockya Balboe udahnuo život novom akcijskom junaku, PTSP-ovcu koji se sam samcat obračunava s brojčano nadmoćnim i bolje naoružanim zlotvorima svih boja.

Rambove avanture slijedile su geopolitičke promjene u svijetu, pa se tako u drugom nastavku 1985. vratio u vijetnamske džungle, a 1988. borio u Afganistanu. U četvrtom dijelu iz 2008., protutnjao je kroz ratom razorenu Burmu i potom 11 godina hibernirao do aktualne 'petice'.

Novi film proročanskog naziva 'Rambo: Zadnja krv' zajedno s odjavnom špicom nedvosmisleno otkriva namjeru autora da konačno zaključi Rambovu epopeju. Ako ni zbog čega drugog, a ono zbog poodmakle dobi glavnog aktera koji je odavna prevalio 70-tu.

U međuvremenu su u SAD-u stasali neki novi veterani, od Zaljevskog do Iračkog rata koji su potisnuli u drugi plan starije 'kolege' po oružju.

Neumitan protok vremena jako je izražen u zadnjoj pustolovini Johna Ramba, umirovljenog ratnika koji u Arizoni sada uzgaja konje i u spomen na ratne dane održava mrežu podzemnih hodnika kakve su koristili njegovi davni dušmani, pripadnici Vietkonga.

Pedesetak godina kasnije, junaku su glavna prijetnja meksički karteli koji otimaju unuku njegove domaćice i odvode je u bijelo roblje. Okidač je to za početak prekogranične osvetničke misije ostarjelog Ramba, obilježene scenama eksplicitnog nasilja koje prikriva manjak kvalitetnog zapleta za oproštaj od nekad moćne franšize.

Rambo je i dalje stroj za ubijanje, nemilosrdan streličar koji nema problema s odsijecanjem glava, udova i srdaca, no sve je to pretjerano i sasvim u neskladu s 'likom i djelom' heroja kakvog pamtimo iz njegovih početaka.

Stallone je deset godina odugovlačio sa snimanjem završnice serijala, kao da je predosjećao da nekoć mladog i snažnog Ramba ne treba na silu podvrgavati balističkom tretmanu pomlađivanja. Crne slutnje su se i obistinile.

Za razliku od 'Creeda', svojevrsnog nasljednika 'Rockya' kojega je uvođenjem novog protagonista primjerene dobi Stallone mudro uskrsnuo, Ramba je, na žalost fanova, živog pokopao bez ikakvih vojnih počasti.

Šteta, jer je taj samotnjak iz pera Davida Morella sigurno zavrijedio kriptu među veteranima američkih ratova na Nacionalnom groblju Arlington.
24. travanj 2024 02:28