StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Posljednja pljačka

27. srpnja 2019. - 13:17
Sezona kiselih krastavaca ljeti ne pogađa samo medije, već i filmsku industriju. Uz pokoji izuzetak poput hitoidnih nastavaka Kralja lavova ili Spider-Mana, aktualni se repertoar svodi na prosječne žanrovske uratke za brz zaborav.

U toj je kategoriji i 'Posljednja pljačka', heist film o planiranju, izvedbi i posljedicama krađe u kojemu snage udružuju lupež specijaliziran za umjetnine i wanna-be glumica.

Dugoprstića Ivana glumi Theo James, mračni tip iz popularnih filmskih serijala 'Drugačija' i 'Underworld', a njegovu suradnicu Elyse model i Instagram zvijezda Emily Ratajkowski.

Ivan želi napustiti stari zanat, Elyse je cilj izmiriti novčane dugove i to ih povezuje.

Film koji se u originalu zove 'Lying and Stealing' pokušava postići retro učinak poznat iz 'heistova' 1960-tih, što mu tek manjim dijelom uspijeva. Tandemu James-Ratajkowski ne može se poreći vizualna dopadljivost, no s karizmom baš i ne stoje najbolje.

Malo više glumačke spretosti za njega i iskustva za nju, svakako bi upotpunilo dojam. Pri snalaženju im, treba priznati, nimalo ne pomaže šlampav scenarij zasnovan na ultraljevičarskoj paroli 'bogate gadove treba okrasti jer su to zaslužili'.

Prigovor ide i filmskom životopisu kradljivca Ivana koji je u jednoj sceni sofisticirani profesionalac s istančanim njuhom za umjetnost a već u sljedećoj priučeni provalnik u potpunosti oslonjen na fizičku snagu.

'Posljednja pljačka' k tome je zagušena nerazrađenim likovima koji su, da je bilo malo sreće i darovitosti', mogli začiniti radnju. Zločesti kriminalac imenom Dimitri (antipatična epizoda Freda Melameda) kažnjen je trovanjem kao iz vremena Borgija nakon što kod gledatelja ne pobudi ništa osim dosade.

Bipolarni poremećaj Ivanova starijeg brata Raya nema značajnijeg utjecaja na radnju, osim što iritira krajnjeg konzumenta. Nakaradno su u filmu okrznuti i neki fenomeni poput neonacizma i opsesija kolekcionarstvom.

U tom pogledu je i do boli naivna krađa 'Zeca' Jeffa Koonsa, najskupljeg svjetskog djela živućeg autora koje lopov Ivan bez po muke skine s postolja, pospremi u vreću za otpatke i odšeta nakon što je original zamijenio balonom.

Alarma nigdje, straže ni na vidiku, a Koonsov zečić u šumi! Svakako optimističan prikaz lupeštine na američki način.
19. travanj 2024 19:14