StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Pad anđela

6. rujna 2019. - 17:28
Škot Gerard Butler stari sa stilom. Nezaboravni spartanski kralj iz hita '300' u novom akcijskom trileru 'Pad anđela' umjesto mačem maše pametnim oružjem kao obavještajac Mike Banning, zadužen za sigurnost tamnoputog američkog predsjednika Allana Trumbulla (Morgan Freeman).

S pokojom borom i kilogramom viška, Butlerov lik brani se od napada migrene i optužbi za umješanost u atentat na šefa države.
Treći dio trilogije 'Fallen' pati od mnogih boljki, među kojima je najveća predvidljiv zaplet. Motivi i operacionalizacija urote militanata koji žele smjenu u Bijeloj kući očiti su od samog početka i ničim ne intrigiraju.

Butler unatoč glumačkom trudu ne može svog junaka izdići iznad pravdoljubivog domoljuba koji se žrtvuje za viši cilj. Uzvišeno, ali zamorno i previše puta reciklirano kroz filmove Stevena Seagala.

Problematičan je i profil antagonista (Danny Huston), prikazan više kao prijatelj koji je zastranio, negoli fanatizirani krojač novog svjetskog poretka.

Morgan Freeman kao predsjednik jednako je anemičan u stanju kome kao i pri punoj svijesti. Vremešnom oskarovcu očito više odgovara uloga naratora u dokumentarcu o Bogu od inkarnacije Trumpova filmskog pandana.

U 'Padu anđela' škripe i ženski likovi, potpuno lišeni feministričkog vala koji mjesecima zapljuskuje Hollywood. Banningova supruga (Piper Perabo) krhka je dama na porodiljnom, pasivna promatračica muževih patnji.

Beskompromisna FBI-eva agentica koja progoni Banninga (uvjerljiva Jada Pinkett Smith) na banalan je način odstranjena iz filma, a mogla mu je biti pogonsko gorivo.

No, kako se i u najcrnijem mraku katkad ukaže krijesnica, tako je u 'Pad anđela' sretno aterirao Nick Nolte. On glumi otuđenog Banningova oca, vijetnamskog veterana koji i u dobrovoljnom progonstvu čuva ratnički nerv.

Robinzonska rola sjajno je legla Nolteu koji svakom pojavom na ekranu jamči dobru zabavu. Preraste li serijal u tetralogiju, za starinu će se opet naći mjesta, no franšizi prethodno treba resetiranje.

Od početka akcijskog serijala 2013. do danas pali Olimp i London, sad se, eto, srušio i Anđeo, no kalup je ostao netaknut. A barem u tehnološkom pogledu ima mjesta za napredak. Potvrda tomu uistinu je fascinantna scena napada roja dronova na jezerske mete. Uz Nolteovu epizodu to je jedan od rijetkih detalja po kojima ćemo pamtiti ovog filmskog 'palog anđela'.



 
17. travanj 2024 09:18