StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA Ono

FILM TJEDNA Ono

25. rujna 2017. - 12:18

Prošle jeseni školsku su djecu od Slavonije do Mokošice zastrašivali killer klaunovi. Godinu dana kasnije, malotko se sjeća zločestih presretača, ali su se zato mobilizirali ljubitelji opusa Stephena Kinga. Na početku jesenske sezone pohrlili su u kina vidjeti najiščekivaniji horror godine, “Ono”, sa strašnim klaunom u ulozi negativca. Ime mu je Pennywise, živi u kanalizaciji gradića Derry u Maineu i hrani se tuđim strahovima. Svako malo ugrabi neko dijete i ostavi ga da beživotno lebdi u podzemlju. Pennywiseov ubojiti pohod mogu zaustaviti samo združeni mali izopćenici iz društva, poruka je ekranizacije Kingova bestsellera iz 1986. koji je američke kino blagajne trgnuo iz ljetnog mrtvila, nagoreg još od 1990-tih.

Iako je glavni adut “Onog” trebalo biti konvencionalno buđenje jeze kod publike, argentinski redatelj Andrés Muschetti poigrao se klišejima. Tu i tamo poseže za često eksploatiranim scenama poput najezde zombija, razjapljenih ralja zlikovca i vodopada krvi po zidovima, no sve s mjerom i bez pretjerivanja. Razborit je to pristup, jer gledatelje iz digitalnog doba nije lako prestraviti hrpom starih fora. Umjesto jeftinog zastrašivanja, film nudi malu studiju biheviorizma. Pennywiseu se kao utjelovljenju zla suprotstavlja Klub gubitnika koji okuplja neprilagođene svih vrsta.

Uz neformalnog vođu Billa, momčića koji zamuckuje i traga za mlađim bratom, žrtvom klauna, u družini su Afroamerikanac, Židov, debeljko, očalinko, bastard i djevojčica koju nepravedno prozivaju zbog promiskuiteta. Drugačiji su, očekivano, meta lokalnih siledžija koji se nad njima iživljavaju jer krajem 1980-tih, kad se odvija radnja, termin bullyinga još nije zaživio.
Glumačka ekipa predvođena talentiranim Jaedenom Lieberherom (Bill) vješto portretira ugrožene adolescente koji ne znaju za predaju. Što ih više teroriziraju, oni su složniji, pa im ni zlostavljači ni demonski klaun ne mogu naškoditi.


Kingovo 'Ono' već jednom je iz knjige selilo na ekran, doduše onaj mali, u mini-seriji iz 1990. kad je Pennywisea glumio Tim Curry. Njegov filmski nasljednik je Bill Skarsgard, čiji je klaun pojavom i gestama hibrid Jokera Jacka Nicholsona i Heathea Leadgera. I baš nitko ne sumnja da će ponovno napasti. Jer, u Kingovu romanu zlo se u Derryu obnavlja svakih 27 godina, a studio New Line cinema već priprema drugi nastavak u kojem će se s klaunom suočiti Bill i ostali, sada odrasli, likovi.

Iako je zbog scenarističkih nesporazuma i svađa oko konačnog izgleda 'proizvoda' osam godina trebalo da 'Ono' zaživi, prvi dio filmske storije o Zlu u konačnici je opravdao očekivanja. Solidan je to izdanak žanra u kojemu je manevarski prostor za inovacije sve uži.

 

20. travanj 2024 05:24