StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Nestali

1. ožujka 2019. - 11:57
Da je pohlepa poguba ljudske naravi, poznato je još od predbiblijskih vremena. Na grijeh koji uspješno preživljava sve epohe podsjećaju nas 'Nestali' ('Keepers') škotski psihološki triler o tročlanoj posadi svjetionika kojoj se za redovite smjene na zabačenom otočju Flannan zameo svaki trag.

Snimljen prema istinitom događaju iz 1900. godine, film donosi tjeskobnu priču o samoći trojice muškaraca različite dobi i korijena, udruženih u borbi sa zlokobnim morem koje neumorno tuče o hridi lanterne na rubu poznatoga im svijeta.


Nakon jedne od oluja, dnevnu im rutinu naruši pojava brodolomca s kovčegom punim zlatnih poluga. Neizmjerno vrijedan plijen kod pronalazača očekivano probudi lakomost i oni čine sve da ga sačuvaju, makar u tim pokušajima sami postaju najveći gubitnici.
Protagonisti su spretno odabrani i u komornoj se atmosferi fino nadopunjuju. Najstariji Thomas, vođa posade autoritetom i smirenošću prikriva strašni osobni gubitak. Glumi ga iskusni Peter Mullan koji je osim po glumačkom poznat i po političkom angažmanu na krajnjoj ljevici.

Gerard Butler, siguran i u rijetko viđenom izdanju izvan sfere akcijskih hitova i komedija, uskočio je u shetland džemper sredovječnog Jamesa, prostodušne dobričine koja prije živčanog sloma pati zbog odvojenosti od obitelji.

Najmlađi član posade Donald, šegrt-svjetioničar ( odličan debitant Connor Swindells) na osami liječi komplekse zbog statusa izvanbračnog djeteta. Redatelj Kristoffer Nyholm (proslavila ga je režija makabrističkog TV serijala 'Taboo') od prvog kadra majstorski gradi ugođaj nadolazeće katastrofe.

Bonaca i divlji valovi, vjetar koji strašnije od nedavne dubrovačke bure tamani galebove, svijeće na vjetru u priručnoj kapelici i kapljice žive koja tjera u ludilo uvod su u niz šokantnih prizora sličnijih horroru negoli drami.

Dok traje obračun svjetioničara s uljezima koji traže natrag dragocjeni teret (upečatljivo zlokoban skandinavski dvojac Søren Malling i Ólafur Darri Ólafsson), na trenutke vam se čini da gledate Carpenterovu 'Maglu'. Upravo taj središnji dio filma ostavlja najsnažniji dojam i ishodište je svega što će kasnije zapečatiti odnos izgubljenog terceta s lanterne Flannan.


Bi li stradali i da nisu našli kovčeg sa zlatom? Vrlo moguće jer je smjena od šest tjedana u izolaciji dovoljno duga da psihički nagrize čovjeka. A možda je ponešto 'pridonijela' i ukapljena živa iz mehanizma lanterne.

Kako god bilo, 'Keepers' su uznemirujuće djelo, svojevrsna pučinska opomena sve bezočnijim gramzljivcima s čvrstog tla.
24. travanj 2024 12:26